5 Yilin Sonunda Restorasyonu Tamamlanan Tarihi Yapi Feshane Ziyarete Açildi

Istanbul Büyüksehir Belediyesi tarafindan yaklasik 5 yil önce restore edilmeye baslanan tarihi yapi, "Artistanbul Feshane" adiyla ziyarete açildi.

5 Yilin Sonunda Restorasyonu Tamamlanan Tarihi Yapi Feshane Ziyarete Açildi
Osmanli döneminde 1833 yilinda Feshane-i Amire ismiyle 2. Mahmud tarafindan yeniçerilerin yerine kurulan orduya, üniforma üretilmesi amaciyla Fatih, Kadirga semtindeki Cündi Meydani’nda kurulmustu. Uzun yillar kültür merkezi olarak kullanilan Feshane’nin 2018 yilinda Istanbul Büyüksehir Belediyesi tarafindan restoresine baslanmisti. Yaklasik 5 yil süren çalismalarin ardindan 190 yillik tarihi yapi yeni vizyonuyla Artistanbul Feshane olarak ziyaretçilerini agirlamaya basladi.

Ilk endüstriyel yapilardan biri olan Feshane bugün resmi olarak açildi. Açilis törenine Istanbul Büyüksehir Belediye Baskani Ekrem Imamoglu, sanatçi Maria Rosa, Beral Matra ve Istanbul Büyüksehir Belediyesi Genel Sekreteri Mahir Polat ve davetliler katildi.

Istanbul Sanat Merkezi’nin "Ortadan Baslamak" adli sergisiyle faaliyet göstermeye baslayan Artistanbul Feshane’de 300 sanatçinin 400’den fazla eseri bulunuyor. Istanbul’un turistik merkezlerinden biri olan 190 yillik tarihi yapi Feshane’de 8 bin metre karelik alanda bienal alani, geçici sergi alanlari, magaza konferans salonu, kütüphane ve kafe yer aliyor. Açilis etkinligi çerçevesinde isik gösterisinin ardindan caz piyanistlerinden Kerem Görsev konser verdi.

"Bu sehrin kadim tarihinin sorumlulugunu hep birlikte üzerimizde hissediyoruz"

ArtIstanbul Feshane açilisinda Istanbul Büyüksehir Belediye Baskani Ekrem Imamoglu, "Istanbul’a bakinca essiz bir dünya mirasini ve paha biçilmez bir ecdat yadigarini görüyoruz. Bu mirasin 16 milyon Istanbulluya her yönüyle en dogru biçimde, en dogru ihtiyaçlari karsilayan sekliyle kavusturmanin yolculugunu bu sehirde var ediyoruz. Yaptigimiz restorasyonlarin listesine Feshane’yi eklemenin gururunu yasiyoruz. Feshane, Osmanli sanayilesmesinin öncü tesislerinden bir tanesi. Basta fes olmak üzere kumaslar, askeri çizmeler, hali kilimler ve bu tarz ürünlerin üretildigi Feshane, yerli sanayimizin gelismesi adina önemli bir tarihçeye sahip. Ilk kez buhar makinelerinin kullanildigi bu tesis zamanla kapsamli bir dokuma fabrikasina dönüsmüs. Bu endüstriyel mirasin Feshane’nin tarihi kimligiyle uygun bir restorasyon anlayisiyla bugüne getirdik. ArtIstanbul Feshane olarak yeniden tanimlayarak kent hayatina kazandirdigimiz gibi hem ülkemizin hem de dünyanin essiz bir sanat merkezi olmasina dönül yolculuga çikti. Bienal alani, geçici sergi alanlari, magaza konferans salonu, kütüphane bu tür alanlariyla Haliç’e yeni bir deger daha hep birlikte kazandirdik. Açilisla birlikte sundugumuz ’Ortadan Baslamak’ ismiyle beraber olusan sergi farkli tekniklerden ve dönemlerden olusan 400’den fazla eseri kapsiyor. 300 sanatçinin katildigi sergi çesitli etkinliklerle zenginlesecek tarihin ve kültürün yani sira süreklilik ve degisim kavramlarina verdigimiz öneminde kiymetli bir göstergesi olacak. ArtIstanbul Feshane’nin kültür sanatla, tarihle nice bulusmalara ev sahipligi yapmasini elbette istiyoruz" diye konustu.



"Haliç çok özel bir sürece eristi"

"Haliç çok özel bir sürece eristi" diyen Imamoglu, "Haliç’te ne yazik ki yanlis projelendirmeyle eksik kalan tümden neredeyse 3 kilometreye yakinini sökerek sifirdan basladigimiz biraz önce buradan geçen tramvayi bitirmemiz son 1 kilometrelik kismini Agustos sonunda Eminönü meydanina yaklasacak sekilde bitirecegimiz bu tramvayin bitisiyle bu sahada Istanbul’a yeni nesil piril piril 800 bin metrekarelik yesil alani kazandirdik. Haliç’e sadece tek bir bina ölçeginde degil yaninda ilave yapacagimiz sanat alanlariyla yaklasik 50 bin metre kareyle degil gerçekten bu alanda 100 binlerce metrekarelik bir alanda tramvay erisimiyle, deniz erisimiyle ve özellikle kültür sanat alanlariyla dünyaya bir Haliç markasini kazandirma konusunda kararli bir vizyon genel bakis açisi içerisindeyiz. Istanbul Büyüksehir Belediyesi olarak Istanbul halki adina bu atacagimiz her adimda gerçekten mutlu olacaginiz, Istanbul’a ilave turist konaklama günleri katacagimizi simdiden müjdelemek istiyorum" dedi.

Kaynak: İHA