Kasaplara Yönelik Denetimler Artirildi

Tarim ve Orman Bakanligi, basta kasaplar olmak üzere et ve et ürünleri is yerlerine yönelik denetimleri artirdi. Bakanligin tasra teskilatlarina gönderdigi talimatta, kurban etleriyle ilgili islemlerin kayitli ve onayli gida isletmeleri tarafindan yapilmasina yönelik önlemlerin alinmasi istendi.

Tarim ve Orman Bakanligi, yaklasan Kurban Bayrami öncesinde ülke genelinde denetimlerini artirdi. Bakanlik tarafindan il müdürlüklerine gönderilen talimatta, etlerin parçalanmasi ile kiyma çekimi gibi islemlerin et ve et ürünleri konusunda faaliyet gösteren kayitli/onayli gida isletmeleri tarafindan yapilmasina yönelik önlemlerin alinmasi istendi. Tüketicilerin gida konusunda sagligini en üst düzeyde korumak amaciyla çalismalarin araliksiz sürdürülmesi gerektigi vurgulanarak, bu kapsamda piyasaya arz edilecek her gidanin, insan sagligi, hayvan ve bitki sagligi, çevre ve tüketicinin korunmasi açisindan güvenilir olmasinin önemine dikkat çekildi.

Kasap ve et ürünleri is yerlerine siki denetim

Talimatta, vatandaslarin hijyenik ve saglikli bir sekilde kurban etlerini tüketmeleri ve dolayisiyla halk sagliginin korunmasi amaciyla etlerin parçalanmasi, kiyma çekimlerinin et ve et ürünleri konusunda faaliyet gösteren kayitli/onayli gida isletmeleri tarafindan yapilmasinin önemine isaret edildi. Ayrica bu süreçte kiyma makinesi, biçak gibi kullanilan tüm alet ve ekipmanlarin temizligi, dezenfeksiyonu ve depolanmasina yönelik olarak et ve et ürünleri konusunda faaliyet gösteren isletmelere yapilacak resmi kontrollerin artirilmasi istendi. Bayram süresince tüketimi artmasi beklenen unlu mamuller, tatli, seker ve sekerli mamullerin üretim/satis yerleri ile gida satis ve toplu tüketim yerlerinin denetimlerine agirlik verilmesi, gidalarin ve hammaddelerin son tüketim tarihi, muhafaza kosullari ile etiket bilgilerinin kontrol edilmesinin önemi vurgulandi.

496 bin 512 denetim gerçeklestirildi

Tarim ve Orman Bakanligi öte yandan, 7 bin 642 gida kontrol görevlisi ile gida denetimlerini araliksiz sürdürüyor. 2023 yilinin basindan itibaren bugüne kadar 496 bin 512 gida kontrolü gerçeklestirildi.

Bu denetimlerde, laboratuvarda analiz edilmek üzere 29 bin 887 numune alindi. Resmi kontroller neticesinde tespit edilen uygunsuzluklarla ilgili ürünlerin toplatilmasi, imha edilmesi, idari para cezalari ve adli birimlere suç duyurusunda bulunma islemleri gerçeklestirildi.

Kaynak: İHA