Iranli Muhalifleri Türkiye'den Kaçirmayi Planlayan Saniklarin Davasinda Mütalaa

Iranli muhalifleri Türkiye’den kaçirmayi planladiklari iddia edilen ve aralarinda savunma sanayii sirketi sahibi Ihsan Saglam ile açiga alinan Savci Davut Yilmaz’in da oldugu 16 sanigin yargilandigi davada mütalaa açiklandi. Savcilik, sanik Yilmaz’in 44 yil 6 aya kadar, Saglam’in ise 57 yila kadar hapis cezasina çarptirilmasini talep etti.

Iranli muhalifleri Türkiye’den kaçirmaya çalistiklari iddiasiyla Milli Istihbarat Teskilati (MIT) ile Istanbul TEM Sube Müdürlügünün operasyonuyla yakalanan ve aralarinda By Saglam Savunma sirketinin sahibi Ihsan Saglam ile açiga alinan Savci Davut Yilmaz’in da bulundugu 16 sanigin yargilanmasina devam edildi. Istanbul 23. Agir Ceza Mahkemesi’nde görülen durusmada tutuklu saniklar Ihsan Saglam, Ismail Saglam, Hakan Saglam, Muharrem Saglam ve taraflarin avukatlari hazir bulundu. Tutuklu sanik Davut Yilmaz ise Ses ve Görüntü Bilisim Sistemi’nin (SEGBIS) arizali olmasi sebebiyle durusmaya katilamadi. 8 tutuksuz sanik da mahkeme salonunda hazir bulundu.

Mütalaa açiklandi

Durusmada görüsü sorulan Cumhuriyet Savcisi, esasa iliskin mütalaasini açikladi.

Açiklanan mütalaada, Iran nizami ordusunun askeri dis operasyonlar yetkilisi olan Seyid Mehdi Hossein’in Türkiye’de Iran istihbaratinin saha sorumlusu olarak görevlendirdigi, Morteza Soltan Sanjari’nin sanik Ihsan Saglam araciligiyla Istanbul Anadolu Adliyesi’nde görevli Cumhuriyet Savcisi olan sanik Davut Yilmaz ile irtibat kurdugu, sanigin kamu otoritesinin imkanlarindan faydalanarak olusturdugu örgütlü yapi içerisinde Iran istihbaratinin Türkiye’de planladigi faaliyetler istikametinde rejin muhaliflerinin tespitiyle kaçirilmalarina yönelik girisimlerinin koordinesini sagladigi aktarildi.

Suçun icrasini kolaylastirmak için çakar sistemi kullandiklari aktarildi

Mütalaada, sanik Yilmaz’in kamu otoritesinin sagladigi imkanlardan faydalanarak örgütlü yapinin önüne çikan yasal ve bürokratik engelleri kolayca asarak gizli bilgilere erisim sagladigi, diger saniklar Metin Ergün ve Mehmet Iyigün’ün sanigin emir ve talimatlari istikametinde hareket ettigi, sanigin Mahsali Firouze ve ailesi ile Arezou Saeidvand ile Arian Aminmavaneh’in yurt disina kaçirilmasi olayinda suçun icrasini kolaylastirmak için çakar sistemi ve Adalet Bakanligi hakim-savci logolu araci sanik Ihsan Saglam’in kullanimina tahsis ettigi kaydedildi.

Magdurlarin kaçirilmasina yönelik eylemlere finansal ve lojistik destek sagladigi kaydedildi

Sanik Ihsan Saglam’in, Sanjari ile sanik Davut Yilmaz arasindaki iliskiyi sagladiginin aktarildigi mütalaada, sanigin BySaglam Savunma Sanayi firma çatisi altinda kendisini is adami olarak tanittigi ‘Mikail-Angel’ kod ismini kullanarak çevresinde güven telkin ettigi, sanik ile gönül iliskisi bulunan Tuba Eren’in de bu olusumda yer aldigi, sanigin talimatlari ile magdurlarin kaçirilmasina yönelik eylemlere finansal ve lojistik destek sagladigi, sahte pasaport düzenlenmesi hususunda görev aldigi, suça konu eylemlerin organize ve koordinesinin sanik tarafindan saglandigi belirtildi.

Açiklanan mütalaada sanik Davut Yilmaz’in ‘suç islemek amaciyla örgüt kurma’, ‘yasaklanan bilgilerin casusluk maksadiyla temini’ ve zincirleme sekilde ‘birden fazla kisiyle birlikte kisiyi hürriyetinden yoksun kilma’ suçlarindan toplamda 17 yildan 44 yil 6 aya kadar hapis cezasina çarptirilmasi talep edildi. Ayrica mütalaada magdur Mohammad Rezaei’ye karsi ‘kisiyi hürriyetinden yoksun kilma suçundan ise beraati istendi.

Mütalaada, sanik Ihsan Saglam’in ise ‘suç islemek amaciyla örgüt kurma’, ‘yasaklanan bilgilerin casusluk maksadiyla temini’ ve ‘birden fazla kisiyle birlikte kisiyi hürriyetinden yoksun kilmaya tesebbüs’ suçlarindan toplamda 22 yildan 57 yila kadar hapis cezasi talep edildi. Diger 14 sanigin da çesitli suçlardan degisen oranlarda hapis cezasina çarptirilmasi talep edildi.

Durusmada bazi saniklar ile avukatlari, açiklanan mütalaaya karsi savunma yapabilmek için mahkemeden süre talep ettiler.

Ara kararini açiklayan mahkeme, tutuklu saniklarin tutukluluk hallerinin devamina ve sanik ile avukatlarina esasa iliskin mütalaaya karsi savunma yapabilmeleri için süre verilmesine hükmederek durusmayi erteledi.

Iddianameden

Istanbul Cumhuriyet Bassavciliginca hazirlanan iddianamede, 16 süpheli hakkinda "suç islemek amaciyla örgüt kurma", "suç örgütüne üye olma", "devletin gizli kalmasi gereken bilgilerini siyasal veya askeri casusluk amaciyla temin etme" ve "cebir, tehdit ve hile kullanarak kisiyi hürriyetinden yoksun kilma" suçlarindan cezalandirilmalari talep edildi. Hazirlanan iddianamede, süpheli Davut Yilmaz’a 23 yildan 42 yila kadar, süpheli Ihsan Saglam’a ise 24 yildan 52 yil 6 aya kadar hapis cezasi talep edildi. Diger 14 süpheli için de degisen oranlarda hapis cezalari talep edildi.
Kaynak: İHA