GTB Mesleki Egitimlerde Büyük Maratonu Baslatti

Gaziantep Ticaret Borsasi ve Alman Uluslararasi Is Birligi Kurumu (GIZ) is birligiyle yürütülen, “Mesleki Egitimler ve Tarimsal Gida Sanayinin Yesil Dönüsümü ile Istihdamin Desteklenmesi” projesinde egitim takvimi basladi.

GTB Mesleki Egitimlerde Büyük Maratonu Baslatti
Tarim ve gida sanayine nitelikli isi gücü saglamak amaciyla beyaz ve mavi yakali is gruplarina yönelik gerçeklestirilen egitimlerde 106 kursiyere 7 farkli meslek grubunda teorik ve uygulamali egitimler verilmeye baslandi. Alaninda uzman egitmenler tarafindan verilen egitimler 45 ve 7 gün arasinda degisen süreler içerisinde devam edecek. Egitim programini basariyla tamamlayan kursiyerlere sertifika verilerek, istihdam imkanlari saglanacak. GTB’nin GIZ is birligiyle yürüttügü, Alman Federal Ekonomik Is Birligi ve Kalkinma Bakanligi (BMZ) tarafindan finanse edilen, PEP- Ekonomik Firsatlarin Desteklenmesi Programi çerçevesinde gerçeklestirilen “Mesleki Egitimler ve Tarimsal Gida Sanayinin Yesil Dönüsümü ile Istihdamin Desteklenmesi” projesinde mesleki egitimlere start verildi.

7 farkli mesleki egitim

Projelendirme çalismalari 2022 yilinin sonlarina dogru tamamlanan fakat yasanan deprem nedeniyle bir süreligine ertelenen mesleki egitimlere haziran ayi itibariyle baslanildigini kaydeden GTB Yönetim Kurulu Baskani Mehmet Akinci, yaptigi açiklamada gençlere yeni is ve yeni kariyer imkanlari saglayan egitim programlarinin nitelikli ve çok yönlü oldugunu bildirdi. Akinci, Yesil Dönüsüm, Dis Ticaret, E-Ticaret, Pazarlama, Makine Bakimcisi, Paketleme Operatörü ve Antep Fistigi Kavurma Operatörlügü gibi is dünyasi tarafindan ihtiyaç duyulan meslek gruplarina yönelik gerçeklestirilen egitimlerde kursiyerlere ulasim, yemek ve harcirah gibi çesitli imkanlarin saglandigini söyledi.

106 kursiyerin egitim gördügü egitimlerin su an GSOMEM ve Gaziantep Üniversitesi Sürekli Egitim Merkezinde (GÜSEM) sürdügünü, bayram sonrasi ise bu merkezlere Gaziantep Ticaret Borsasi ile Pilot Ölçekli Antep Fistigi Isleme Tesisinin de dahil edilecegini aktaran Akinci, yapilan planlamalar çerçevesinde egitimlerin meslek gruplarina göre 45 ve 7 gün arasinda tamamlanacagini dile getirdi. Mesleki Egitimler ve Tarimsal Gida Sanayinin Yesil Dönüsümü ile Istihdamin Desteklenmesi projesinin AB Yesil Mutabakatina yönelik çesitli aktiviteleri ve farkindalik çalismalarini da bünyesinde barindirdigina isaret eden Akinci, proje çerçevesinde ‘Çiftlikten Çatala Stratejisi’ ve ’Sinirda Karbon Düzenleme Mekanizmasi’ konularinda bilgilendirme egitimleri ile çiftçilere yönelik akilli tarim uygulamalari, pestisit ve gübre kullaniminin azaltilmasi, zararlilarla biyolojik mücadele, sulama ve gübreleme konularinda da egitimler gerçeklestireceklerini ifade etti.

Egitimlere Türk vatandaslarinin yani sira geçici koruma altindaki Suriye vatandaslarinin da katilim sagladigini belirten Akinci, Alman Uluslararasi Is Birligi Kurumu (GIZ) is birliginde gerçeklestirilen projenin temel amacinin sosyal uyumu güçlendirerek, is dünyasinin ihtiyaç duydugu mesleklere kalifiye eleman yetismesini saglamakti. Sartlari uyan tüm katilimcilari egitim programimiza dahil ettik. Egitimlerin tamami Türkçe verildigi için yeterli seviyede Türkçe bilmeyen Suriyelilere ise egitim programlari öncesi GAÜN Türkçe Ögretimi Uygulama ve Arastirma Merkezinde yaklasik 1 ay süreyle dil egitimi verildi” dedi.

Kaynak: İHA