Arkeolojinin Önemini Ve Uygulanan Yasalari

Kültür ve Turizm Bakanligi himayesinde; Düzce Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Arkeoloji Bölümü, Istanbul Arkeoloji Müzeleri Müdürlügü ve Istanbul Fransiz Anadolu Arastirmalari Enstitüsü (IFEA) tarafindan Türk-Avrupa Arkeoloji Günlerinde, arkeolojinin önemini ve uygulanan yasalari anlatan etkinlikler düzenlendi.

Arkeolojinin Önemini Ve Uygulanan Yasalari
Düzce Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Arkeoloji Bölümü’nün de yer aldigi Istanbul Arkeoloji Müzelerinin tarihi kütüphanesinde “Türkiye ve Fransa’da Kent Arkeolojisi: Yasalar ve Uygulamalar” adli bir toplanti düzenlendi.

Toplantinin ilk oturumda; ‘Türkiye’de ve Fransa’da Kent Arkeolojisi: Yasa ve Yönetmelikler’ basligi Kültür ve Turizm Bakanligi Kültür Varliklari ve Müzeler Genel Müdürlügü Kazilar Daire Baskani Dr. Umut Görgülü ve Lille Üniversitesi Ögretim Üyesi Prof. Dr. Frederique Blaizot Türkiye ve Fransa’nin kent arkeolojisi ve yasalari hakkinda katilimcilari bilgilendirdi.

Iki büyük sehrin arkeolojik kazilari ve uygulanan sistem katilimcilarla paylasildi

Moderatörlügünü Istanbul Fransiz Anadolu Arastirmalari Enstitüsü’nden (IFEA) Dr. Anais Lamesa’nin yaptigi ikinci oturumda; Istanbul Arkeoloji Müzeleri Müdürü Ramhi Asal, “Istanbul Kent Kazilarinin Sistemi ve Bulgulari” baslikli sunumunda yapilan çalismalari ve çikan eserleri katilimcilarla paylasti. Seine-Saint-Denis Arkeoloji Sorumlusu Dr. Ivan Lafarga ise; “Paris Kent Kazilarinin Sistemi ve Bulgular” baslikli sunumunda Paris’in kent kazilarini ve tarihi buluntularini anlatti.

Düzce Üniversitesi Arkeoloji Bölümün’den Doç. Dr. Yasemin Yilmaz ise yaptigi sunumunda ‘Türkiye’de Kent Kazilarinda Mezarlarin Kazilmasi ve Belgelenmesi’ hakkinda katilimcilari bilgilendirirken, Lille Üniversitesi’nden Prof. Dr. Frédérique Blaizot, ‘Fransa’da Koruyucu Arkeolojik Çalismalarda Mezarlarin Kazilmasi ve Belgelenmesi’ konusunda bilgi ve deneyimlerini katilimcilarla paylasti.

Düzenlenen toplanti ve oturumlarda; Türkçe-Fransizca simultane çeviriyle, soru-cevap kismi ile arkeologlar gününün amacina uygun olarak her kesimden katilimciya arkeoloji konusunda bilgi verildi, farkindalik olusmasina katki saglandi.

Boukoleon Sarayi ve Haydarpasa Gar sahasi kazilari yerinde incelendi

Etkinligin ikinci gününde düzenlenen Haydarpasa Gar Sahasi Kazisi gezisi Düzce Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Nedim Sözbir’in katilimi ile basladi.

Sözbir’e Istanbul Arkeoloji Müzeleri adina kaziyi yürüten Uzman Arkeolog Mehmet Ali Polat kazi alanini tanitarak, yapilan çalismalar hakkinda bilgi verdi. Dört yüz dönümlük alanda yapilan çalismalarda açiga çikarilan Helenistik, Bizans ve Osmanli Dönemi’ne ait mimari kalintilar, mezarlar ve buluntu topluluklari yerinde incelendi.

Kazi alanini Rektör Nedim Sözbir ile birlikte Düzce Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Dekani Prof. Dr. Duygu Ekinci, Arkeoloji Bölümü’nden Doç. Dr. Yasemin Yilmaz, ve Uluslararasi Ofis Koordinatörlügü’nden Dr. Mert Kaleci, Lille Üniversitesi’nden ise Prof. Dr. Frédérique Blaizot, Dr. Ivan Lafarge, yerli ve yabancilardan olusan kalabalik bir ziyaretçi grubu gezdi.
Kaynak: İHA