Ani Baslayan Siddetli Bas Agrisi Ya Da Bas Dönmesi Felç Sebebi Olabilir

Son zamanlarda inme (felç) olaylarina sikça rastlanmaya basladigina isaret eden Özel Denizli Egekent Hastanesi Kalp ve Damar Cerrahisi Uzmani Op. Dr. Ihsan Alur, ani baslayan siddetli bas agrisi ya da bas dönmesi felç sebebi olabilecegini belirtti.

Ani Baslayan Siddetli Bas Agrisi Ya Da Bas Dönmesi Felç Sebebi Olabilir


Boynun sag ve sol tarafinda kalpten beyne oksijenlenmis kan tasiyan atar damarlarin karotis arterler oldugunu söyleyen Özel Egekent Hastanesi Kalp ve Damar Cerrahisi Uzmani Op. Dr. Ihsan Alur, karotis arter hastaligi ve inme üzerine açiklamalarda bulundu. Alur, “Halk dilinde sah damari da denilen bu damarlarin iç kisminda plak adi verilen oksitlenmis yag ve kalsiyum birikiminin daralma ya da tikanma olusturmasi sonucu karotis arter hastaligi olusur” dedi.



Karotis arter hastaliginin (sah damar hastaligi) inme sebeplerinde fazlaca payinin olduguna deginen Op. Dr. Ihsan Alur, karotis arterlerdeki plaktan kopan kireç parçalarinin veya kan pihtilarinin kan yoluyla beynin daha uzak bölgelerindeki damarlari tikayabildigini ve felce sebep oldugunu söyledi.



Sebebi bulunamayan ani baslayan bas agrisi ya da bas dönmesinin karotis arter hastaliginin önemli bulgulari arasinda yer aldigini ifade eden Op. Dr. Ihsan Alur, “Vücudun bir yarisinda bazen de yüz bölgesini içine alan çesitli derecelerde güç kaybi veya his kaybiniz varsa, konusma ve anlama güçlügü yasiyorsaniz, bir gözünüzde ya da her ikisinde birden ani görme kaybi veya görme keskinliginde azalma meydana geldiyse muhakkak bir kalp damar uzmanina basvurmalisiniz” dedi.



Karotis arter hastaliginin bazen ileri derecede daralma ya da tikanma ortaya çikana kadar belirti vermeyebildigini dile getiren Op. Dr. Ihsan Alur, bazi hastalarda hastaligin inme sonucu tespit edildiginin de altini çizdi.

Karotis arter hastaliginin risk faktörlerine dikkat

Karotis arter hastaliginda risk faktörlerine dikkat edilmesi gerektigini vurgulayan Op. Dr. Ihsan Alur, su uyarilarda bulundu:

“Risk faktörlerini degistirilebilen ve degistirilemeyen risk faktörleri olarak ele alabiliriz. Degistirilebilen ve önemsenmesi gereken faktörleri sigara kullanimi, yagdaki yüksek miktarda yag ve kolesterol düzeyi, hipertansiyon, insülin direnci veya diyabete bagli yüksek kan sekeridir. Degistirilemeyen risk faktörleri ise ileri yas, erkek olmak, dogustan gelen pihtilasma sorunlari ve bazi ramotolojik hastaliklardir”
Kaynak: İHA