Polonya Devlet Baskani Duda'dan 'Rus' Etkilerini Arastiracak Yasada Geri Adim

Polonya Devlet Baskani Andrzej Duda, ülkede tartismalara yol açan "Polonya’daki Rus etkilerini arastiracak komisyon yasasinda" acil degisiklik hazirladigini duyurdu. Buna göre komisyonda parlamento üyelerinin yer almamasi, komisyonun suçluluguna hükmedecegi kisilere kamu hizmeti yasagi getirme yetkisinin kaldirilmasi ve komisyon kararlarinin yargiya tasinmasini içeren degisiklik paketi, bugün parlamentoya sunulacak.

Polonya Devlet Baskani Duda'dan 'Rus' Etkilerini Arastiracak Yasada Geri Adim
Polonya Devlet Baskani Andrzej Duda, geçtigimiz pazartesi günü onayladigi "2007-2022 yillari arasinda Rusya’nin etkisi altinda Polonya’nin çikarlarina zarar verecek sekilde hareket eden kamu görevlileri ile üst düzey yöneticileri belirlemeye yönelik çalismalar yürütecek komisyon kurulmasi yasasinda" acil degisiklige gitti. Duda, Cumhurbaskanligi Sarayi’nda düzenledigi basin toplantisinda, yasayi onaylamasinin ardindan kamuoyundan gelen elestiri ve süpheleri dikkate alarak degisiklik paketi hazirladigini, paketin bugün parlamentoya sunulacagini duyurdu. Komisyon üyelerinin parlamento üyeleri yerine uzmanlardan olusmasini, komisyon kararlarina itirazin idare mahkemelerine degil, genel mahkemeye yapilmasini öneren Duda, komisyonun suçluluguna hükmedecegi kisilere kamuda görev alma, atesli silah kullanma yasagi getirme gibi yetkilerin de kaldirilmasini istedi. Duda, bunun yerine komisyonun söz konusu kisi için kamu yararina hareket etmeyecegine iliskin görüs belirtmesini önerdi. Istisnai durumlar disinda komisyonun tüm çalismalarinin halka açik ve seffaf olacagini dile getiren Polonya Cumhurbaskani Duda, "Kamuoyunun ekonomik ve kamusal yasamimiz ile güvenligimiz üzerindeki Rusya etkisini açikliga kavusturacak komisyon çalismalarini en hizli sekilde görmesi ve duymasi oldukça önemli" ifadelerini kullandi.

"Arkasinda kimin oldugunu bilmek isterdim"

Polonya ekonomisinin önemli kollarinin Rusya’ya satilmaya çalisildigini, söz konusu girisimin büyük oranda önüne geçildigini belirten Andrzej Duda, "Bunun arkasinda kimin oldugunu bilmek isterdim. Bunun arkasinda sadece Ruslar yoktu, o dönem Polonya’da devlet ve ekonomi görevlerini yürüten kisiler de vardi. Bu konular açikliga kavusturulmali. Polonyalilar bunu bilmeyi hak ediyor. Komisyon buna hizmet edecek" dedi.

Duda’nin önerdigi degisiklik paketi, bugün parlamentoya sunulacak.

Muhalefet, AB ve ABD endiseli

Komisyonun her türlü bilgi ve belgeye erisme, taniklari ifadeye çagirma, gelmeyenlere 50 bin zloti para cezasi verme, zorla getirilmelerine karar verme, suçluluguna hükmettigi kisilere devlet tarafindan saglanmis koruma hizmetinin kaldirilmasi, sonraki 10 yil boyunca koruma verilmemesi, 10 yil boyunca kamu fonlarinin tasarrufuna iliskin görevlerde bulunamamasi karari alma, atesli silah ruhsatinin geri alinmasi, sonraki 10 yil boyunca atesli silah ruhsati verilmemesine hükmetme gibi birçok yetkisi bulunuyor. Muhalefet partileri komisyonun kendilerini hedef alacagini belirtirken, Avrupa Birligi (AB) ve ABD ise önümüzdeki eylül ayinda genel seçimlerin yapilacagi ülkede seçmen davranisinin komisyon çalismalarindan etkilenecegini ve bagimsiz yarginin devre disi birakilacagini öne sürerek endiselerini dile getirdi.
Kaynak: İHA