NEVÜ Dogal Ve Kültürel Miras Turizmi Alaninda 10 Projeyi Hayata Geçiriyor

Nevsehir Haci Bektas Veli Üniversitesi (NEVÜ) Rektörü Prof. Dr. Semih Aktekin, NEVÜ Ihtisaslasma Koordinatörlügü tarafindan desteklenmesi uygun görülen Dogal ve Kültürel Miras Turizmi ihtisaslasma alanindaki projelerin kabulüne dair protokol imzalama törenine katildi.

NEVÜ Dogal Ve Kültürel Miras Turizmi Alaninda 10 Projeyi Hayata Geçiriyor
NEVÜ’nün Yüksekögretim Kurulu (YÖK) tarafindan 12 Kasim 2021 tarihinde ’Dogal ve Kültürel Miras Turizmi’ ismiyle Bölgesel Kalkinma Odakli Misyon Farklilasmasi ve Ihtisaslasma Üniversitesi olarak ilan edilmesiyle birlikte NEVÜ’nün dünyada dogal ve kültürel miras turizmi alaninda söz sahibi olmasini saglamak, Kapadokya’nin miras turizmi alaninda lider destinasyon olarak öne çikmasina katki sunmak gibi hedefler istikametinde çalismalara baslandigini belirten Rektör Prof. Dr. Semih Aktekin; “Ihtisaslasma sürecinin belirlenen hedefler istikametinde yönetilebilmesi için Rektörlügümüz bünyesinde Ihtisaslasma Koordinatörlügü kurulmustur. Koordinatörlük tarafindan Ihtisaslasma Stratejisi ve Yol Haritasi hazirlanarak Yüksekögretim Kurulu Baskanligi ve Cumhurbaskanligi Strateji ve Bütçe Baskanligi’na sunulmus ve uygun bulunmustur. Cumhurbaskanligi Strateji ve Bütçe Baskanligi tarafindan 2023 yili yatirim programinda üniversitemiz Ihtisaslasma Stratejisi ve Yol Haritasinda yer alan hedefleri ve ihtisaslasma vizyonumuzu gerçeklestirmeye yönelik projelerin desteklenmesi amaciyla Ihtisaslasma Koordinatörlügü’ne 10 milyon TL baslangiç ödenegi tahsis edilmistir. Cumhurbaskanligi Strateji ve Bütçe Baskanligi yetkililerine Üniversitemize sagladiklari bu katkidan dolayi tesekkür ederiz” dedi.

Ihtisaslasma Koordinatörlügümüzün 2023 yili 1. ve 2. Dönem Proje Basvuru Çagrilari üzerine toplam 42 proje basvurusu alindigini ifade eden Rektör Prof. Dr. Semih Aktekin, “Ihtisaslasma Koordinatörlügü Proje Destek Birimi Komisyonu’nun özverili ve hakkaniyetli çalismalariyla tüm proje basvurulari, önceden belirlenip ilan edilen kriterler istikametinde degerlendirilmis ve ön degerlendirmeyi geçen projelerin üniversitemiz disindan alaninda uzman hakemlere gönderilmesine karar verilmistir. Söz konusu degerlendirmeler neticesinde ilk iki çagrida basvurusu yapilan 10 projenin desteklenmesi uygun görülmüstür. Kabul edilen 10 projenin toplami bütçesi yaklasik 4 milyon TL’dir. Söz konusu 10 projenin hayata geçirilmesiyle ’Dogal ve Kültürel Miras Turizmi’ alaninda üniversitemize ve Nevsehir’imize önemli kazanimlar saglanacaktir. Kabul edilen projeler disiplinler arasi bakisi temele alan bir anlayisla üniversitemizin farkli birimlerinden akademisyenler tarafindan kaleme alinmistir. Desteklenecek projeler arasinda dogrudan turizm sektörüne ve destinasyona katki sunan projeler oldugu gibi, bölgemize yeni somut kültürel miras alanlari ve ürünleri kazandiracak, somut olmayan mirasa iliskin bütüncül bir envanter ortaya koyacak, bölgede öne çikan vadileri dijital olarak kayit altina alacak ve dogal ve kültürel miras turizmi egitimine katki sunacak nitelikte projeler yer almaktadir. 2023 yili 1. ve 2. Dönem Proje Basvuru Çagrilari’nda basvuru yapilan ancak hakem sürecinde desteklenmesi uygun bulunmayan proje önerilerinin hakemler tarafindan verilen öneriler istikametinde iyilestirilerek tekrar basvuru yapabilmesi ve yeni proje önerilerinin alinabilmesi amaciyla 31 Mayis-14 Temmuz 2023 tarihleri arasinda 3. Dönem Proje Basvuru Çagrisi’na çikilmistir. Bu süreçte degerli hocalarimizdan dogal ve kültürel miras turizmi alaninda bölgemize ve üniversitemize katki sunacak proje önerilerini bekledigimizi ifade etmek istiyorum. Üniversitemizin degerli akademisyenlerine proje çagrilarimiza göstermis olduklari ilgilerinden dolayi çok tesekkür eder, projelerin yürütülmesi sirasinda kendilerine elimizden gelen her türlü destegi sunmaya hazir oldugumuzu ifade etmek isterim. Ayrica Ihtisaslasma Koordinatörlügü çalisanlarimiza da göstermis olduklari her türlü çabadan dolayi tesekkür eder, çalismalarinda basarilar dilerim.” seklinde konustu.

Kaynak: İHA