Enerji Üretiminin Yüzde 55'I Yenilenebilir Enerji Kaynaklarindan

Denizli Büyüksehir Belediye Baskani Osman Zolan’in baskanligini yaptigi Enerji Kentleri Birligi, 2023 Yili Mayis Ayi Olagan Meclis Toplantisini Balikesir’de yapti. Enerjinin hayatin kaynagi oldugunu belirten Baskan Zolan, Türkiye’de enerji üretiminin yüzde 55’inin yenilenebilir enerji kaynaklarindan elde edildigini kaydetti.

Enerji Üretiminin Yüzde 55'I Yenilenebilir Enerji Kaynaklarindan


Türkiye’de 150 belediyenin üyesi oldugu Enerji Kentleri Birligi (EKB) 2023 Mayis Ayi Olagan Meclis Toplantisi, Balikesir’in Edremit ilçesinde yapildi. Toplantiya, Enerji Kentleri Birligi Baskani ve Denizli Büyüksehir Belediye Baskani Osman Zolan, Afyonkarahisar Belediye Baskani Mehmet Zeybek, Balikesir Büyüksehir Belediye Baskan Vekili Mehmet Birol Sahin, birlik üyesi belediye baskanlari, meclis üyeleri ve davetliler katildi.

Balikesir Büyüksehir Belediyesinin ev sahipliginde yapilan toplantinin açilis konusmasini yapan Baskan Zolan, 1997 yilinda Jeotermal Kaynakli Belediyeler Birligi adiyla kurulan ve 2019 yilinda Enerji Kentleri Birligi adini alan birlige bugüne dek emek veren birlik baskanlari ve meclis üyelerine tesekkür etti. Türkiye’de 71 ilde jeotermal kaynak potansiyelinin yani sira yenilenebilir enerji kaynaklarinin çesitlenmesiyle isim degisikliginin yapildigini anlatan Baskan Zolan, enerjinin önemine dikkati çekti.

Enerjinin yüzde 55’i yenilenebilir enerji kaynaklarindan

Enerjinin hayatin kaynagi oldugunu isaret eden Baskan Zolan, dünyada enerji üzerinde her türlü mücadelenin verildigini vurgulayarak, “Bir ülkenin tam bagimsizim diyebilmesi için kendi enerjisini de sagliyor olmasi gerekiyor. Kendi enerjisini saglayamayan bir ülkenin tam bagimsizim demesi mümkün degil. Türkiye yenilenebilir enerji kaynaklari, dogalgaz ve diger ithal kaynaklarla birlikte kendi enerjisinin yüzde 67’sini üretir durumda" dedi.

Türkiye’nin rüzgar, günes, jeotermal, biokütle gibi yenilenebilir ve çevreye duyarli enerji kaynaklarina sahip oldugunu anlatan Baskan Zolan, son 10 yilda atilan adimlarla enerji üretiminin yüzde 55’inin söz konusu yenilenebilir enerji kaynaklarindan elde edildigini kaydetti.



Türkiye’nin enerji kaynaklarina dikkati çekti

Karadeniz’de kesfedilen dogalgazin çok kiymetli oldugunu söyleyen Baskan Zolan, "Ithal ettigimiz dogalgaz için verdigimiz dövizleri artik ülkemiz içerisinde kullanacagiz. Daha yeni kaynaklarinda bulunmasini da arzu ediyoruz. Gabar’da bulunan petrol kaynagi da çok kiymetli, bunlarin devaminin gelmesini temenni ediyoruz. Ülkemiz tüm kaynaklarini kullanabilir hale gelirse gelecegimiz de o kadar güvende olur" dedi.

Baskan Zolan’in açilis konusmasinin ardindan Enerji Kentleri Birligi 2022 Yili Faaliyet Raporu görüsüldü, daha sonra encümen, plan bütçe komisyonu ve hesap komisyonu seçimleri yapildi.
Kaynak: İHA