Dijital Dönüsüm, Saglik Sektöründe Farkli Uygulama Alanlari Ile Öne Çikiyor

Bilisim alanindaki hizli gelismelere bagli olarak gerçeklesen dijital dönüsüm, saglik sektöründeki farkli uygulama alanlari ile öne çikiyor. Günümüzde tipta çogunlukla klinik karar destegi ve görüntüleme analizi için kullanilan yapay zeka uygulamalari, verileri tarayarak tedavi sonuçlarini ve hasta deneyimlerini iyilestirmeye yardimci oluyor.

Dijital Dönüsüm, Saglik Sektöründe Farkli Uygulama Alanlari Ile Öne Çikiyor
2016 yilinda C Kollu Floroskopi cihazlari için evrensel lazer isaretleyici bir teknoloji gelistirdiklerini belirten Baskent Üniversitesi Adana Dr. Turgut Noyan Uygulama ve Arastirma Merkezi Ortopedi ve Travmatoloji Anabilim Dali Ögretim Üyesi Doç. Dr. Salih Beyaz, "Makalesini yazarak patent basvurusunda bulundugumuz cihazimiz, 2019 yilinda Teknofest fuarinda yilin bulusu ödülünü aldi" dedi.

Doç. Dr. Salih Beyaz, söyle devam etti: "Yapay zeka alaninda yapilan çalismalarin, Türkiye için henüz çok yeni oldugunu belirtmek isterim. Bu konuda Klinigimiz ve Baskent Üniversitesi Bilgisayar Mühendisligi Bölümü is birligi ile ülkemizde ortopedi alanindaki ilk yapay zeka projesini gelistirdik ve projemizi uluslararasi bir dergide yayinladigimiz makale ile dünyaya duyurduk. 2020 yilindan itibaren Bilgi ve Iletisim Teknolojileri kuruluslari arasinda Türkiye’deki en büyük Ar-Ge Merkezine sahip olan Turkcell Teknoloji ile Baskent Üniversitesinin bilgi birikimlerini paylasarak endüstriyel ve akademik bakis açilarinin bir araya geldigi önemli is birligi projeleri gerçeklestirildi.

Yaklasik 3 yildir röntgen grafilerinde kalça kiriklarinin tanimlanmasi ve diz ekleminde kireçlenmenin taninarak evrelenmesi üzerine iki büyük çalisma yürütüyoruz. Su anda her iki arastirma da Baskent Üniversitesine bagli hastanelerde aktif olarak uygulanmaya devam ediliyor."

Son zamanlarda hizli büyüyen özel sigortacilik sektöründe özellikle tibbi hizmetlerin provizyonu asamasinda artan is gücü maliyetlerine paralel olarak, yapay zeka uygulamalarinin kullaniminin yayginlasacagini düsündügünü belirten Beyaz, "Saglikta günden güne artan veri miktarinin islenmesi ve anlasilmasinin artik insan gücü ile saglanmasinin da mümkün olmadigini göz önüne alinarak, bu teknolojinin hayatimiza girmesi bir zorunluluk haline gelecektir" ifadelerine yer verdi.

Gelecege dönük projeleri arasinda, ameliyat karari konusunda, hekime yardimci olabilecek bir karar destek ve kontrol mekanizmasini da tasarliyor olduklarini ifade eden Doç. Dr. Salih Beyaz, "Bu yöntemle kliniklerdeki yogunluktan kaynaklanan hatalari azaltarak hasta güvenligine yönelik önemli katkilar saglamayi hedefliyoruz. Bu projede hasta grafisi taranarak kalça kirigi tanisi koyan yapay zeka sistemimizin sonuçlari ile doktor raporlarinin kiyaslandigi pilot çalisma asamasindayiz. Test asamasinda olan diger algoritmamiz ile de ortopedi klinigine en çok basvuran 50 yas üzeri diz agrisi sikayeti bulunan hasta grubumuz ile çalisiyoruz. Diz agrisi sikayetiyle gelen hastalarin grafilerini tarayarak, dizdeki kireçlenme ve evresini tespit edebiliyoruz" diye konustu.

Kaynak: İHA