Bu Köydeki Evler Elektrik Santrali Gibi Çalisiyor

Zonguldak’in Eregli ilçesine bagli Bayat köyü sakinleri, ORKÖY Projesi ile üç yil önce evlerin çatilarina kurulan panellerle hem evlerinin elektrik ihtiyacini karsiliyor hem de fazla elektrigi satarak ev ekonomilerine katki sagliyor.

Bu Köydeki Evler Elektrik Santrali Gibi Çalisiyor
Küresel Çevre Fonu tarafindan kabul görerek Birlesmis Milletler Kalkinma Fonu ile hayata geçirilen ORKÖY PV Projesi çerçevesinde GES kurulumu tamamlanan Bayat köyünde vatandaslar kendi elektrigini üretiyor. 5 mahallesi, 568 hanesi bulunan köyde kura çekimi ile 37 hanenin çatisina günes enerjisi panelleri kuruldu. Proje ile köylülerin kendi elektrigini üreterek giderlerinin düsürülmesi, hem ülke ekonomisine hem de çevrenin korunmasina katki saglanmasi amaçlandi. Üretilen elektrik enerjisinin tüketilenden fazla kisminin ücreti ise aylik olarak yine kendilerine gelir olarak yansidi.

"Hem ülke ekonomisine hem de kendi ekonomimize katki sagliyoruz"

Üç yil önce hayata geçirilen projeyi anlatan Bayat Köyü Muhtari Ahmet Egrilmez, "2021 yilinda Orman Bölge Müdürlügü tarafindan günes enerjisinden elektrik üretilecek seklinde projenin çalismasina baslandi. Bu proje Bayat köyüne verildi.

Daha sonra ORKÖY’den gelen yetkililerle birlikte çalisma yaptik. 2021 yilinda köyümüze ORKÖY destekli yüzde 53’ü devlet tarafindan karsilanan, gerisi 7 yil içerisinde 7 takside bölünerek vatandaslarca ödemek kaydiyla projeyi gerçeklestirdik. Proje yenilenebilir enerji yani yesil alan enerjisi olarak biliniyor. Bundan üç yildir faydalaniyoruz. Hem üretiyoruz hem kendi kullandigimiz elektrigi karsiliyoruz. Bunun yaninda fazla ürettigimizi satiyoruz. Sattigimizdan köy bütçesine, hanelerimize gelir girdisi oluyor. 37 hanede kuruldu. Bu kurulum içerisinde bizlere destek veren valimiz, Orman Bölge Müdürümüz, Kdz. Eregli Orman Isletme Müdürümüz ve ORKÖY görevlilerine çok tesekkür ediyoruz. Zonguldak’in 383 köyünün içerisinde kalkip Bayat köyüne vermelerinden dolayi sansli olarak hissediyoruz. Bu memnuniyetimizin karsiliginda projenin gelistirilmesini talep ettik. Gerek valimiz, gerek Orman Bölge Müdürümüz halkimizin talepleri dogrultusunda destek vereceklerini söylediler. Hem ülke ekonomisine hem de kendi ekonomimize belirli bir katki sagliyoruz" dedi.

Kaynak: İHA