Akilli Kavsak Kontrol Merkezi Ödül Aldi

Antalya Büyüksehir Belediyesi trafik yogunlugunu azaltmak için hayata geçirdigi ’Antalya Trafik Kontrol Merkezi ve Akilli Kavsak Kontrol Merkezi’ projesi ile Ulastirma Bakanligi tarafindan ’Aklin Yolu Ödülleri’nde jüri özel ödülüne layik görüldü.

Akilli Kavsak Kontrol Merkezi Ödül Aldi
Ulasim ile teknolojiyi bir araya getiren Antalya Büyüksehir Belediyesi, akilli ulasim uygulamalariyla kente hizmet etmeye devam ediyor. Bu çerçevede Ulastirma Bakanligi Türkiye Akilli Ulasim Sistemleri Dernegi "Ulasimda Aklin Yolu Ödülleri" yarismasina basvuran Antalya Büyüksehir Belediyesi, ’Antalya Trafik Kontrol Merkezi ve Akilli Kavsak Kontrol Merkezi’ projesiyle jüri özel ödülünü almaya hak kazandi. Ankara’da düzenlenen törende ödülü Antalya Büyüksehir Belediyesi Ulasim Rayli Sistem Dairesi Baskani Nurettin Tonguç aldi.

Güvenli ve sürekli ulasim

Nurettin Tonguç, projenin ödülle taçlanmasindan duydugu memnuniyeti dile getirerek, “Ulastirma Bakanligi’nin her yil düzenledigi ‘Aklin Yolu Ödülleri’ yarismasina iki projeyle katilmistik. Biri ‘Barkod Uygulamali Kayip Esya Takip Sistemi’ydi. Digeri de ’Antalya Trafik Kontrol Merkezi ve Akilli Kavsak Kontrol Merkezi’ projesiydi. Proje çerçevesinde 40 akilli kavsak yaptik. 61 uzaktan erisimli kavsagimiz var. Projemizle 2023 yili jüri özel ödülüne layik görüldük. Antalya’miza getirdik. Baskanimiz Muhittin Böcek önderliginde kent genelinde ulasimin daha güvenli ve sürekli seyretmesi için gayretle çalisiyoruz. Çalismaya da devam edecegiz” dedi.

Akici trafik ve yakit tasarrufu

Antalya Büyüksehir Belediyesi Ulasim Planlama ve Rayli Sistem Dairesi Baskanligi tarafindan kurulan ’Antalya Trafik Kontrol Merkezi ve Akilli Kavsak Kontrol Merkezi’ ile 101 sinyalize kavsaga erisim saglanarak hareketli ve balikgözü kameralarla gözlem yapiliyor. Kavsaklarda trafigi etkileyecek olumsuzluklar tespit edilerek, trafik sikisikliginin giderilmesi saglaniyor. Merkezde görevli trafik operatörü personeli anlik izleme ile trafik akisini takip edip, müdahale edebiliyor. Merkezde detayli trafik verisi, sinyalizasyon verileri, ariza bildirimleri, trafik yogunluk analizlerinin çikarilmasi, bu yogunluklara bagli olarak trafik sinyal sürelerinin anlik optimizasyonu ve uygulanmasi da saglaniyor.

Trafige anlik müdahale

Trafik Kontrol Merkezi üzerinden kent merkezi ve ilçelerdeki 40 adet akilli kavsak sistemi ve 61 adet uzaktan erisilebilir kavsak, 61 hareketli (PTZ) kamera, 183 uzaktan erisimli kamera ve 55 adet balikgözü kamera ile takip edilerek ve gerektiginde sinyalizasyonlarda trafigi rahatlatacak anlik müdahalelerde bulunulabiliyor. Sistem ile Antalya içi yogunluk haritasi olusturularak karbon salinim ve yakit tasarrufu oranlari görülebiliyor.
Kaynak: İHA