VATSO Baskani Zahir Kandasoglu Açiklamasi 'Van'in Ayaga Kaldirilmasi Lazim'

Van Ticaret ve Sanayi Is Dünyasi Dernegi (VATSO) Baskani Zahir Kandasoglu, sehrin var olan sorunlarinin yillardir çözülemedigini belirterek, "Van’in bu sekilde kalmasi, bu ülkenin ayibidir. Artik Van’in ayaga kaldirilmasi lazim" dedi.

VATSO Baskani Zahir Kandasoglu Açiklamasi 'Van'in Ayaga Kaldirilmasi Lazim'
Türkiye’nin kisa bir süre önce kritik bir seçimden geçtigini ifade eden VATSO Yönetim Kurulu Baskani Zahir Kandasoglu, bu seçimin ülke için, gelecek için hayirli olmasi dileklerinde bulundu. Tek temennilerinin olusturulan yeni kabine ile ülkenin sorunlarinin çözülmesi oldugunun altini çizen Kandasoglu, "Cumhurbaskanini ve yeni kabineyi kutluyoruz. Insallah bundan sonra ülkemiz, icraat yapmaya baslayacak, sorunlar çözülecek ve Türkiye’nin uluslararasi arenada yer almasi için çalismalar baslatilacaktir. Hepimizin beklentisi budur. Bu ekonomik ortamin düzelmesini, güzel yatirimlarin tekrar olmasini bekliyoruz. Tarim, hayvancilik, ithalat-ihracat ve turizm gibi bütün sektörlerin canlanmasini istiyoruz" dedi.

Seçim öncesinde meydana gelen ve 11 ili etkileyen depremin tüm ülkede derin bir aciya neden oldugunu belirten Kandasoglu, "Çok ciddi sayida vatandasimizi kaybettik. Onun acisini hepimiz hala yasiyoruz. Öncelikle bu illerin tekrar ayaga kaldirilmasi, alt ve üst yapilarin yapilmasi lazim. Ülke gücünün yüzde 80’inin bu 11 ilimize kullanilacagini biliyoruz. Temennimiz bu tür felaketlerin bir daha olmamasidir. Ben tekrar depremde hayatini kaybedenlere Allah’tan rahmet, yararlilara sifa diliyorum" ifadelerini kullandi.

Açiklamalarinda Van’in 7 bin yillik tarihi olan bir il olduguna vurgu yapan Kandasoglu, "Birçok medeniyete ev sahipligi ve baskentlik yapmis olan Van’da hala o medeniyetlere ait mimariyi kullaniyoruz. Dogasi, cografyasi bu kadar güzel olan, deniz gibi bir gölü ve yaklasik 500 kilometrelik sahili olan, tarim ve hayvanciliga elverisli alanlari olan bir ilin bu sekilde kalmasi çok aci verici bir durumdur. Van’in bu sekilde kalmasi, bu ülkenin ayibidir" diye konustu.



"Van bölgenin agabeyidir"

Van’in artik ayaga kaldirilmasi gerektigini belirten Baskan Kandasoglu, "Van Gölü sahilinde lüks tesisler yapilarak turizme hitap etmesi, özellikle rakimindan dolayi büyük futbol takimlarina hitap etmesi, uluslararasi kongrelere ve fuarlara hitap etmesi lazim. Bu il her seyi hak eden bir ildir ancak bu ile gelen herkes bizi elestiriyor. Çevre yolu, sahil yolu hala bitmemis. Türkiye’de ilk sehirlerarasi otobüs firmasinin kuruldugu ilde hala otogar yok. Bir zamanlar 1. Lig’de yer almis ve hala bölgenin en iyi takimina sahip olan sehrin dogru dürüst stadi yok. Bu anlamda Van’in tüm eksikliklerinin acilen tamamlanmasi lazim. Çünkü Van; hem bölgeye, hem Iran, Irak ve Ermenistan’a hitap eden bir ildir. Bu bölgenin cazibe merkezidir. Bu bölgenin agabeyidir. Bu ilin tarihi, kültürü ortadadir. Van, Gürpinar’i asiyor Kuzey Irak’la, Hakkari’yi asiyor Irak’la, Baskale’yi asiyor Iran’la baglaniyor. Bu manada böyle bir cografya baska bir yerde yok. Kapimiz var, transit geçisimiz, serbest bölgemiz yok. Daha önce canli hayvani Ortadogu’ya ihraç eden Van, neden hayvancilikta istenilen seviyeye gelemiyor. Neden bu eksiklerimiz Ankara’da yetkili mercilerle konusulmuyor? Bunlar neden masaya yatirilmiyor? Cumhurbaskani ilimize geldigi zaman bu eksiklikler neden rapor halinde kendisine sunulmuyor? Yillardir konusuluyor ama bir türlü çözülemiyor. Bunlari yapmamiz lazim. Eski Van’i harekete geçirmemiz, onu ayaga kaldirmamiz lazim. Van’i topyekun ayaga kaldirmak lazim" diye konustu.

Kaynak: İHA