Türkiye'de Ilk Defa Bir Kamu Hastanesinde Uygulandi

Türkiye’de ilk defa bir devlet hastanesinde endoskopik tüp mide islemi, yani endoskopik sleeve gastroplasti uygulamasi yapildi.

Türkiye'de Ilk Defa Bir Kamu Hastanesinde Uygulandi
Türkiye’de ilk defa kamu ve üniversite hastaneleri arasinda Sanliurfa Mehmet Akif Inan Egitim ve Arastirma Hastanesi’nde yapilan endoskopik tüp mide islemi, yani endoskopik sleeve gastroplasti uygulamasi basariyla sonuçlandi. Harvard Üniversitesi Tip Fakültesi tarafindan gelistirilen ve uygulanan bu islem öncesinde Harvard’da ileri endoskopi egitimi alan Doç. Dr. Cem Simsek, 42 yasindaki hastaya basariyla uyguladi.

Endoskopik tüp mide islemi, endoskopik ile agizdan girilerek içeriden mideye dikis atma esasina dayaniyor. Özel bir endoskopik kamera ve dikis cihazlariyla uygulanan islem sonucunda mide, kalici olarak akordeon benzeri bir sekilde katlanarak küçültülüyor. Yaklasik 1 ila1 buçuk saat araliginda süren islem, hastalarin ayni gün taburcu olabildigi endoskopi ünitesinde gerçeklestiriliyor.

Islem hiçbir kesik içermedigi için vücutta bir iz birakmiyor. Hastalarin mideleri kalici olarak küçültüldügünde, açlik hissi azaliyor, daha hizli doyuyorlar ve doygunluk hissi daha uzun sürüyor. Islemin midede kalici etkileri, bir yil içinde yaklasik yüzde 50 fazla kilo kaybina yol açiyor. Bu kilo kaybinin kalici oldugu ve hastalarin 10 yila kadar kilolarini koruyabildigi biliniyor.

Ilk defa bir kamu hastanesinde uygulandi

Deprem bölgesinde gerçeklestirilen bu islem, bölgedeki saglik çalisanlari ve hastalar tarafindan memnuniyetle karsilandi. Tamamen endoskopik gerçeklestirilen bu islemin saglik turizmine de önemli katkilar sunmasi bekleniyor. Sanliurfa’daki merkez ayrica ileri endoskopik yöntemlerle sindirim sistemindeki tümörlerin tedavisini, yutma ve sindirim sistemi hareket bozukluklarinin tedavisini ve safra yollari, safra kesesi, karaciger ve pankreas hastaliklarinin tedavisini gerçeklestiriyor.

Türkiye’de kamu ve üniversite hastanelerinde ilk defa uygulandigini söyleyen Sanliurfa Mehmet Akif Inan Egitim ve Arastirma Hastanesi Bashekimi Doç.Dr. Bedri Caner Kaya, “Hastanemiz Gastroenteroloji Kliniginde bir ilke imza atildi. Kamu hastaneleri ve üniversiteler dahil olmak üzere Türkiye’de daha önce yapilmamis olan bir operasyon uygulandi. Bu operasyonda çift kanalli endoskopi cihaziyla beraber dikis atabilen cihazlarin alimi sonrasi ülkemizde kamu hastaneleri ve üniversitelerde ilk defa yapilmis olan endoskopik tüp mide operasyonu gerçeklestirildi.

Bu operasyonla beraber hastanemizde ve ülkemizdeki diger kuruluslar da bir genç hastamiza ilk defa cerrahiye ihtiyaç kalmadan endoskopik yolla son derece basarili bir sekilde bu islem uygulanmis oldu. Deneyimli gastroenteroloji uzmanlarimiz sayesinde hastamiz son derece basarili bir operasyon sonrasi su anda saglikli bir sekilde servisimizde yatmaktadir” dedi.

Sanliurfa Mehmet Akif Inan Egitim ve Arastirma Hastanesi Gastroenteroloji Uzmani Uzm. Dr. Bahattin Durak ise, “Hastanemiz Gastroenteroloji Kliniginde son teknoloji cihazlarimizla birçok islemi gerçeklestirmekteyiz. En son Türkiye’de ilk defa kamu ve özel üniversite hastanesinde bulunmayan endoskopik tüp mide operasyonu için çift kanalli endoskopi cihazini temin ettik. Beraberinde çift kanalli dikis setini temin ettik. Cem hocam ile birlikte bu islemi gerçeklestirdik” ifadelerini kullandi.

Saglik turizmine katkida bulunacak

Mehmet Akif Inan Egitim ve Arastirma Hastanesi Gastroenteroloji Uzmani Doç. Dr. Cem Simsek de, “Devlet kamu ve üniversite hastanelerinde ilk defa yapilan endoskopik tüp mide islemini bölüm sorumlumuz Dr. Bahattin Durak, Dr. Mahmut Polat ile beraber gerçeklestirdik. Ameliyatimizin adi endoskopik tüp mide, endoskopik sleeve gastroplasti olarak geçiyor. Ilk defa Harvard’da gelistirilen bu islemi ben buraya gelmeden örnek klinik egitimini alarak ve ilk defa Sanliurfa’da bugün yapma sansimiz oldu. Islemimizde sadece agizdan endoskopik ve dikis seti kullanarak agizdan giriyoruz ve mideyi kendi içine katlayarak dikiyoruz. Herhangi bir içerden veya disaridan dikis kesigi olmadigi için hastalar herhangi bir iz olmuyor. Isleme burada gördügünüz endoskopi ünitesinde ayaktan yapiyoruz. Ayni gün hastalarimizi taburcu edebiliyoruz. Hastalarimiz yaklasik 6 ay ile 1 yil arasinda yeni tekniklerle yüzde 30 varan, 50 kiloya varan kilo kayiplari saglayabiliyoruz. Çok daha önemlisi elimizdeki verilerde bu kilo kaybinin 10 yila varan süre boyunca korundugunu biliyoruz. Ameliyat olmayan ayaktan gerçeklestirilen islem ile hem hastalarimiza oldukça fazla kilo kaybettiriyoruz, hem de komplikasyon yan etki riskini de oldukça azaltiyoruz. Ayni zamanda bu islemin saglik turizmi açisindan katki da bulunacagini düsünüyoruz” diye konustu.

Kaynak: İHA