Iran Cumhurbaskani Reisi, Suudi Arabistan Disisleri Bakani Ferhan Ile Görüstü

Iran Cumhurbaskani Ibrahim Reisi, Suudi Arabistan Disisleri Bakani Faysal bin Ferhan ile görüstü.

Iran ile Suudi Arabistan arasindaki normallesme adimlari kapsaminda diplomatik temaslar sürüyor. Suudi Arabistan Disisleri Bakani Faysal bin Ferhan ile Iran Disisleri Bakani Hüseyin Emir Abdullahiyan, iki ülke arasindaki iliskilerin normallestirilmesi amaciyla 7 yil sonra Iran’in baskenti Tahran’da bir araya gelmesinin ardindan Iran Cumhurbaskani Ibrahim Reisi ile Suudi Arabistan Disisleri Bakani Faysal bin Ferhan bir görüsme gerçeklestirdi.

Iran Cumhurbaskanligi Ofisinden yapilan yazili açiklamaya göre, Cumhurbaskani Ibrahim Reisi, Suudi Arabistan Disisleri Bakani Faysal bin Ferhan ile görüstü. Riyad yönetimi ile varilan normallesme anlasmasindan duydugu memnuniyeti dile getiren Reisi, Suudi Arabistan ile komsuluga dayali ve karsilikli çikarlarin gözetildigi bir iliskinin önemli oldugunu söyledi.

Reisi, “Iran ile Suudi Arabistan arasinda kurulan ikili ve bölgesel isbirliginden sadece Müslümanlara düsman olanlar ve Siyonistler rahatsiz olurlar. Bölgemizde Islam ümmetini içine alan birçok sorun bulunuyor. Bölge ülkeleri arasindaki diyalog isbirligi ile yabanci güçlerin müdahalelerine ihtiyaç duyulmadan sorunlar çözülebilir” ifadelerini kullandi.

Israil ile normallesmeye deginen Reisi, Israil’in Filistin ve bölge için bir tehdit oldugunu belirterek, “Israil rejimi ile normallesme bölgede güvenlik degil zarar doguracaktir ve Islam ümmeti böyle bir normallesmeye karsi” seklinde konustu.

Reisi, Iran’in radikal terör örgütleri ile mücadelede tecrübeli oldugunu ve terör örgütleri ile mücadelede Tahran ve Riyad arasinda isbirligi yapilabilecegini söyledi.



Suudi Arabistan Disisleri Bakani Faysal bin Ferhan ise Iran ile yeniden tesis edilen diplomatik iliskilerin iki ülkeye de önemli firsatlar verdigini belirterek isbirliginin her alanda gelistirilmesi gerektigini kaydetti.

Bazi ülkelerin bölgenin kalkinmasi ve istikrarli olmasindan yana olmadiklarini belirten Suudi Bakan Ferhan, “Iran ve Suudi Arabistan arasindaki iliskiyi tüm Islam ülkeleri ile birlikte gelistirmek sonu olmayan yeni kazanimlar saglayacaktir. Ayrica bu isbirligi hiçbir yabanci ülkenin bölgemize müdahale edemeyeceginin de garantisidir” ifadelerini kullandi.

Iran-Suudi Arabistan iliskileri

Suudi Arabistan’da 2 Ocak 2016 tarihinde Sii din adami Nimr Bakir el Nimr’in de aralarinda bulundugu 47 kisinin "terör" suçlamasiyla idam edilmesinin ardindan, Suudi Arabistan’in Tahran Büyükelçiligi ve Meshed kentindeki konsolosluk binasi, idamlara tepkili Iranli göstericiler tarafindan atese verilmisti. Riyad yönetimi tepki olarak Iran ile tüm diplomatik iliskilerini kesme karari almisti.
Kaynak: İHA