TÜDKIYEB Genel Baskani Çelik Açiklamasi 'Topraklarimizi Korumak Hepimiz Için Bir Vatan Borcudur.'

Türkiye Koyun Keçi Yetistiricileri Merkez Birligi (TÜDKIYEB) Genel Baskani Nihat Çelik, “Topraklarimizi korumak hepimiz için bir vatan borcudur” dedi.

TÜDKIYEB Genel Baskani Çelik Açiklamasi 'Topraklarimizi Korumak Hepimiz Için Bir Vatan Borcudur.'
Türkiye Koyun Keçi Yetistiricileri Merkez Birligi (TÜDKIYEB) Genel Baskani Nihat Çelik, 1945 yilinda yayinlanan 4760 sayili Toprak Bayrami Kanunu’na göre her yil 11 Hazirani takip eden ilk pazar günü kutlanan Toprak Bayrami’na iliskin bir takim açiklamalarda bulundu.

Genel Baskan Çelik, gida güvencesini saglamanin yolunun tarimsal üretimden geçtigini belirterek, “Tarimsal üretimin olmazsa olmazi toprak, su ve havadir. Toprak ayni zamanda tarihte ugruna büyük savaslarin verildigi insan hayatinin olmazsa olmazidir. Insan hayati için bu kadar önemli olan topraklarimiz, gidalarimizin neredeyse yüzde yüze yakin bölümünün üretildigi, dogal çevrenin sürdürülebilirliginin teminatidir. Dolayisiyla topraklarimizi korumak hepimiz için bir vatan borcudur“ dedi.

Yüzyillarin ürünü topraklar üç bes yilda heba edilmemelidir.

Toprak kaybina tahammül olmadigina vurgu yapan Çelik, “Hayatimiz ve varligimizin sürdürülebilirligi için çok önemli olan topraklarimizi kaybettigimizde tekrar kazanilmasi için çok uzun zamana ihtiyaç vardir. Sadece 1 cm kalinligindaki topragin olusmasi için yüzlerce yila ihtiyaç oldugu düsünüldügünde topraklarimiz; gida güvenligimiz, gelecegimiz ve sürdürülebilir bir hayat için korunmasi gereken, kaybedildiginde yenilenebilir olmayan varliklardir. Dolayisiyla yüzyillarin ürünü topraklar üç bes yilda heba edilmemelidir. Sürekli artan nüfusumuzun doyurulabilmesi için topraklarimizin korunarak, amacina uygun kullanilmasi zorunludur. Hal böyleyken topraklarimiz sanayilesme, plansiz kentlesme gibi amaç disi kullanim, erozyon, çöllesme, kimyasal gübre ve ilaç kullaniminin neden oldugu toprak kirliligi, bilinçsiz sulama sonucu tuzlulasma ve çoraklasma gibi nedenlerle elden çikmaktadir. Ülkemizde topraklarimizdaki kayiplarin en önemli sebeplerinden birisi amaç disi kullanimlardir. Gelecegimize miras olarak birakacagimiz topraklarimizi korumak yediden yetmise hepimizin görevi olmalidir. Bunun da yolu üzerinde sadece insanlarin degil bütün canlilarin yasadigi topragin yönetilmesi, korunmasi ve sahip çikilmasidir “ ifadelerini kullandi.

Genel Baskan Çelik, çöllesme ve kuraklik tehlikesine de dikkat çekerek, “Çöllesme, erozyon ve kuraklik nedeniyle Dünyada ikiyüze yakin ülke risk altindadir. Olusan toprak tahribati birçok insanin göç etmesine neden olmaktadir. Ülkemiz topografyasinin engebeli olmasi, tarim alanlari, ormanlar ve meralarimizin amaç disi kullanimi, su kaynaklarimizin bilinçsiz kullanimi, yasadigimiz kurakliklar, çöllesme ve erozyonu hizlandirmaktadir. Dolayisiyla topraklarda meydana gelen tahribat ve toprak kayiplarinin önlenmesine dikkat çekmek amaciyla Dünyada her yil 17 Haziran günü “Çöllesme ve Erozyonla Mücadele” günü ilan edilmistir. Sonuç itibariyla geçmisten bize miras kalan, en önemli degerimiz, dogal zenginligimiz daha da önemlisi gida güvencemiz olan topraklarimizi koruyarak gelecek nesillere emanet etmek asli görevimiz olmalidir” dedi.

Kaynak: İHA