Mobil Sosyal Market Tiri Kahramanmaras'ta 60 Bini Askin Kisiye Ulasti

Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanligi, 6 Subat Kahramanmaras merkezli gerçeklesen depremlerden etkilenen vatandaslarin ihtiyaçlarini karsilamaya devam ediyor. Ilk günden itibaren sahada çalismalarini sürdüren Bakanlik, Mobil Sosyal Market Tiri araciligiyla Kahramanmaras’in merkez ilçeleri kirsalinda 60 bini askin vatandasa temel ihtiyaç malzemesi ulastirdi.



Vatandaslar bir gün öncesinden bilgilendiriliyor

Kahramanmaras merkezde halihazirda 2 Mobil Sosyal Market Tiri, Dulkadiroglu ve Onikisubat’a bagli kirsal bölgelerine haftada 4 gün olmak üzere yola çikiyor. Yardim tirinin hangi mahallelere kurulacagina iliskin ilk önce güzergâh belirleniyor ve uygun bir konum seçiliyor. Ardindan vatandaslarin haberdar olmasi için bir gün öncesinden muhtarlar ve belediyeler araciligiyla duyuru yapiliyor.

Saha çalismasi yapan ekipler, bölgede yasayan hane sayisi, çocuk sayisi, yasli sayisi gibi parametreleri not ediyor. Bunun üzerine bölgenin ihtiyaci olan ürünler geceden ASYA ekiplerince tirlara yükleniyor ve sabahin erken saatlerinde dagitimi yapiliyor.

Malzemeler ihtiyaçlar dogrultusunda hazirlaniyor

Ürünlerin dagitiminda ise titiz çalisma gerçeklestiriliyor. Mobil Sosyal Market Tiri’nda yer alan malzemeler gida ve hijyen malzemeleri olmak üzere ihtiyaç odakli hazirlanirken, vatandaslarin gündelik hayatta kullanabilecegi diger ürünlere de yer veriliyor. Buna ek olarak çocuklar için çikolata ve oyuncak bulunduran ekipler, çocuk bezi ve hasta bezi gibi ürünleri de ihtiyaç sahiplerine ulastiriyor.

Belirlenen lokasyonda günde ortalama 320-360 kisiye yardim ulastiran Mobil Sosyal Market Tiri’na yüklenen malzemeler, ihtiyaçlar dogrultusunda degisebiliyor. Bu kapsamda sahadan elde edilen veriler sonrasinda kimi malzemelerin sayisi artirilirken, kimi ürünlerin sayisi da azaltiliyor. Böylece zayiatin önüne geçilmis oluyor.

Ekipler vatandaslarla iletisim halindeler

Dagitimi gerçeklestiren ve organizasyonda görev yapan çalisanlar çogunlukla ayni kisilerden olusuyor. Tamamen bölgeye hakim kisilerden olusan ekipler, vatandaslarla birebir iletisim halinde kaliyor. Bu dogrultuda vatandasin degisen ihtiyaçlarini tespit ediyorlar ve gerekli malzemeleri tirlara yerlestiriyorlar.

Dagitim yapilan yörenin özelligi dikkate aliniyor

Vatandaslarin temel ihtiyaçlarinin karsilanmasina yönelik hazirlanan Mobil Sosyal Market Tiri’nin hazirlanisinda yöre ve cografya da dikkate aliniyor. Örnegin, Kahramanmaras’in iki merkez ilçesi olan Dulkadiroglu ve Onikisubat ilçelerinin kirsal bölgelerinde konserve salçaya yer verilmiyor. Bunun nedeni ise yöre halkinin konserve ürünlerini tüketmeme aliskanligindan kaynaklaniyor.
Kaynak: İHA