Uzmanlardan Velilere Uyari Açiklamasi 'Karnen Kötü, Tatil Yok Demeyin'

Psikolog Dila Soganci, velilere karne uyarisinda bulunarak, “Karnen kötü, tatil yok demeyin” dedi.

Uzmanlardan Velilere Uyari Açiklamasi 'Karnen Kötü, Tatil Yok Demeyin'
Soganci, egitim ögretim yilinin sonuna gelinirken sömestr tatilinin yaklastigi bu günlerde ebeveynlere önerilerde bulundu. Soganci, “Birçok ebeveynler böyle bir korku asilamadiklarini belirtirken, çocuklar karneleri kötü gelirse yasanabilecek olumsuz durumlardan kaynakli karne korkusu yasamaya basladilar. Bu korkunun temelinde ebeveynlerin belki de farkinda olmadan akademik notlara ve basari performansina verdikleri tepkiler, çocuklarda kaygi ve endise yasamalarina neden olmaya basladi.

Günümüz kosullarinda karnenin iyi olmasi, akademik performansin iyi olmasi, duygusal ve sosyal gelisimin ne yazik ki önüne geçmistir fakat unutulan bir sey vardir ki akademik basari, sosyal ve duygusal gelisimin bir bütün olmasi gerekmektedir. Karneden beklenti ne kadar yüksek ise beklenilen olmadigi sürece yikim o kadar fazla olur. Çocugunuzu notlari ile degerlendirirken kendilik algisini zedeler ve özgüveninin azalmasina neden olabilir” diye konustu.

Karne sonrasi neler yapilmali?

Psikolog Dila Soganci söyle devam etti:

“Ilk tepkiniz eger yargilama ve suçlamaya dair olacak ve karne sizin için bir delil ise derin bir nefes alin. Çocugunuzdan bir sonraki dönem ‘gerçekçi’ olarak neler beklediginizi anlatin. (Bu konusmayi yaparken dikkat edilmesi gereken sey, çocugunuzu ne kadar tanidiginizdir. Çocugunuzdan beklentiniz ne kadar gerçekçi ve net ya da acaba sizin çocukluk -gençlik çaglarindan yapmak isteyip yapamadiklarinizi çocugunuzdan mi bekliyorsunuz? Çocugunuzun basarili oldugu ya da desteklenmesi gereken alanlarinin ne kadar farkindasiniz? Özel bir yetenegi, becerisi var mi?) Çocugunuzun kendisini anlatmasina izin verin. ‘Bilgisayarda bu kadar vakit geçirirsen böyle notlar gelir’ gibi yargilayici cümleler kurmak yerine, notlari hakkinda ne düsündügünü ögrenmeye çalisin. Emir vererek, bagirarak ve elestirisel olarak konusulursa çocuk bu sürece dahil olmak istemez ve bir sonraki dönem için bir degisiklik yapilamamis olunur. Çocugunuzun motivasyon kaynaklarini bulun. Çocuklar an-merkezli motivasyon ile tesvik olurlar. Bu nedenle dönem basi söylenilen ‘karnen iyi gelsin tablet alacagim’ sözü çok uzun vadeli bir durumdur. Bunun yerine kisa süreli motivasyonlar yani çocugunuzun hosuna gidebilecek kaynaklar üretebilirsiniz. Harika çocuk, proje çocuk gibi kavramlari sekillendirmemek gerekir, bu tür kavramlar çocuktan beklentiyi arttirir ve çocugun kaygi yasamasina neden olabilir. Baska çocuklarla kiyaslamak çocugun, özgüveni ve benlik algisi zedelerken sevilmedigini hissedebilir. Karnenin sadece ögrencinin sorumlulugu olmayip, ögrencinin yasam agindaki herkesin sorumlulugunda oldugu unutulmamali.”

Ebeveynlerin kendilerine sormalari gerekenler

Psikolog Dila Soganci, ebeveynlerin kendilerine sormalari gereken sorulari söyle siraladi:

“Çocugunuza saglikli ve açik iletisimli bir ev ortami sunduk mu? Düsük notlar karsisinda elestirdiniz, yargiladiniz mi ebeveyn olarak sizler de sorumluluk alip durumu çözmeye çalistik mi? Özgüvenini destekleyecek sekilde mi davrandiniz yoksa istemsiz elestirip söyleyeceklerinizi söyleyip sonra kenara mi çekildiniz? Egitim hayatindan itibaren ödevlerini yapmadan gitmesin diye ödevlerini siz mi yaptiniz, yoksa kendi sorumluluklarini bilmesi için alan sagladiniz mi? Yasamsal ve maddi ihtiyaçlarini karsilarken çocugunuzun gözünden onun dünyasina bakabildiniz mi? Nasihat vererek mi geçti günleriniz örnek rol model olarak mi? Sürekli çocugunuza ders çalis derken, siz bu sürece ne kadar dahil oldunuz?”
Kaynak: İHA