'Therapinno' Ile Fizyoterapi Eglenceye Dönüsecek

Karabük Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Tip Mühendisligi Bölümünde görevli Dr. Ögr. Üyesi Hakan Yilmaz, KBÜ Teknoloji Gelistirme Bölgesi (TEKNOKENT) bünyesinde “Therapinno” adini verip gelistirdikleri yazilim ile fizyoterapiyi eglenceye dönüstürmeyi hedefliyor.

'Therapinno' Ile Fizyoterapi Eglenceye Dönüsecek
Karabük Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Tip Mühendisligi Bölümünde Dr. Ögr. Üyesi Hakan Yilmaz, KBÜ Teknoloji Gelistirme Bölgesi (TEKNOKENT) bünyesinde gelistirdikleri yazilima “Therapinno” adini verdi. Therapinno, fiziksel terapiyi eglenceye dönüstürmeyi hedefliyor. Oyun oynarken terapi hareketlerinin yapilabilecegi yazilimda, ek bir sensör ve donanim gerekmezken webcam veya dahili bilgisayar kamerasi yeterli. Yeterli isigin oldugu her sartta çalisabilen yazilimda görüntü isleme teknikleriyle vücut analizi yapiliyor ve uzuvlari belirleniyor. Birçok fizik tedavi hareketini destekleyen “Therapinno”, sadece terapi ihtiyaci olanlar degil uzun süre masa basinda çalisanlar için de eglenerek egzersiz yapabilmeye imkan sagliyor. Öte yandan klinige gitmeden, bireyin istedigi ortamda egzersizlerini yapmasini saglayan “Therapinno”, egzersiz kayitlarini terapistin veya doktorun kontrol etmesine imkan veriyor.

“Therapinno”nun fizyoterapiyi eglenceye dönüstürmeyi hedefleyen bir yazilim oldugunu belirten Karabük Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Tip Mühendisligi Bölümü Dr. Ögr. Üyesi Hakan Yilmaz, “Therapinno, görüntü isleme teknikleri ve yapay zeka teknikleriyle birlikte çalisiyor. Es zamanli aldigimiz görüntüden herhangi bir webcam veya standart bir kamera bizim için yeterli, özel herhangi bir donanima ihtiyacimiz yok. Aldigimiz görüntüler üzerinden öncelikle vücudu taniyoruz, daha sonrasinda uzuvlari analiz ediyoruz. Bu analiz ettigimiz uzuvlarin açilarini belirleyerek fizyoterapistin belirledigi hareketlerin yapilip yapilmadigini kontrol ediyoruz” ifadelerini kullandi.

“Ofis ortaminda 5 dakikalik oyunlar oynayarak sirt, omuz, boyun agrilarini azaltiyor”

Baslangiçta yazilimi çocuklar için düsündüklerini belirten Dr. Ögr. Üyesi Yilmaz, “Özellikle sikici fizik tedavi süreçlerini daha eglenceli hale getirme gibi bir amacimiz vardi. Ancak sonrasinda özellikle well being ofis diye bir kavram var özellikle çalisanlarin rahatliklarinin ve çalisanlarin sagliklarinin düsünüldügü ofisler. Bu tarz ofislerde de kullanilabilecegini gördük. Basta kendimiz olmak üzere yogun bir sekilde masabasinda çalisiyoruz, sirt agrilari yasiyoruz, omuz agrilari, boyun agrilari yasiyoruz. Therapinno, bu problemleri de gidermeye yardimci olabilecek bir uygulama. Yaklasik 2 -3 saat araliklarla 5’er dakikalik oyunlar oynayarak bu sikayetlerimizi olabildigince azaltabilme sansimiz var. Herhangi bir ek donanim gerektirmiyor, yesil ve mavi perde gibi arka planlara ihtiyacimiz yok, yeterli isigin oldugu her sartta çalisabiliyoruz. Su an için dört farkli hareketi destekliyoruz boyun, omuz, bel ve denge hareketleri olmak üzere ve üç tane farkli oyunumuz var. Tabii ki bunlar gelisme asamasinda, su an ilk demomuzu gerçeklestirdik. Bizim buradaki motivasyon kaynagimiz klinisyenler ile yaptigimiz görüsmeler ve fizik tedavi konusunda sikici süreçleri yasayan kisilerdi. Daha sonrasinda kendimiz bizim için bir ilham kaynagi oldu. Özellikle yazilimla ugrasan kisilerin uzun masabasi çalismalari, finans sektöründe olanlar, iletisim sektöründe olanlar da bu problemleri yasiyor. Bununla birlikte de insanlik yararina bir inovatif uygulama gelistirme ihtiyaci bizim bu uygulamayi ortaya çikarmamizi sagladi” dedi.



“Egzersiz kayitlarini terapistin veya doktorun kontrol etmesine imkan veriyor”

Yapay zeka teknikleri ile fizyoterapistlerin verdigi senaryolari yazilima ekleyebileceklerini, hareketleri ne kadar yaptigini ve ne kadarini dogru yaptigini arka planda fizyoterapistlerin takip edebileceklerini söyleyen Dr. Ögr. Üyesi Yilmaz, “Görüntüyü tanimlama kisminda özellikle yapay zeka tekniklerinden faydalaniyoruz. Kisinin bazen masabasinda çalisirken sadece boyun kismini tanitabiliyoruz veya ayaga kalktigi zaman tüm vücudu taniyor. Tüm vücudu tanidiktan sonra da otomatik olarak kalibre oluyor. Yani bunu çocuklar da kullanabiliyor, yetiskinler de, masabasinda oturanlar da. Bunun için herhangi bir engelimiz yok. Bunlarin tamamini arka planda yapay zeka hallediyor. Ilerleyen süreçte amacimiz özellikle fizyoterapistin verdigi senaryolari biz programa girmek istiyoruz. Hangi hareketten kaç tane yapacagini, ne kadar yapacagini fizyoterapist bir görev olarak ekleyebilecek ve bu hareketlerin ne kadar yaptigini, ne kadarini dogru yaptigini da arka planda takip edebilecek” diye konustu.



“Yerli bir ürün halinde pazara girecegiz”

Yazilim sürecine çoklu oyuncuyu da katmak istediklerine isaret eden Dr. Ögr. Üyesi Yilmaz, “Belki ilerleyen günlerde Karabük Üniversitesinde bir terapi kösesi olur. Uzun süre masabasinda çalisanlar o kösede terapilerini yaparak hem eglenceli vakit geçirirler, hem sosyal iletisimlerini artirirlar, birbirleriyle de bir rekabet ortami olusturabilirler” dedi.

Dr. Ögr. Üyesi Yilmaz, en büyük güçlerinin uygulamanin Teknoloji Gelistirme Bölgesinde (TEKNOKENT) gelistirilmesi oldugunu dile getirerek söyle konustu:

“Yerli bir ürün halinde pazara girecegiz. Dolayisiyla mümkün oldugunca da bu avantaji kullanarak ülkemize faydali olmasini diliyoruz. Gelistirdigimiz platform çoklu platformlarda destekleyen bir platform. Dolayisiyla bunun mobil versiyonlari olabilir, arttirilmis gerçeklikle karsinizda bir sanal asistanlar birlikte kullanilan versiyonlari olabilir. Bizim buradaki amacimiz donanimi mümkün oldugunca az tutmak. Özellikle buna benzer sanal gerçeklik çözümleri var, bir VR (Sanal Gerçeklik) gözlükleri kullaniliyor. Ancak bu hem maliyeti yükseltebiliyor hem de otizm gibi Serebral Palsi gibi ya da yasli kisilerde teknolojiye biraz daha uzak olan kisilerde bunlarin kullanimi zor olabiliyor. Bizim amacimiz öncelikli olarak donanimi tamamen ortadan kaldirmakti. Sadece bir kamera karsinizda durmasi yeterli oluyor. Size herhangi bir sensör takilmiyor. Birinci amacimiz buydu, bunu gerçeklestirdik. Ikinci amacimiza da daha eglenceli hale getirmek, daha kisisellestirilebilir hale getirmek ve teknolojinin bize verdigi nimetleri kullanmak var.”
Kaynak: İHA