(Özel) Çay Bardagina Sigmayan Lapseki Kirazinin Hasadina Baslandi

Çanakkale’nin önemli kiraz üretim merkezlerinden Lapseki ilçesinde, çay bardagi bogumundan geçmeyen kirazlarin hasadina baslandi. Lezzeti kadar iriligiyle de meshur olan ’Lapseki devi’ cinsi kirazlari tüketiciyle bulusturan üreticiler, bir yandan da Lapseki Belediyesi’nin kiraz yarismasina katilmak için agaçlardaki ürünlerini gözü gibi koruyor. Üretici Cihat Gündüz, agaçlarda olgunlasan Lapseki devlerini toplamaya basladiklari kirazin halde kilosu 80 ile 100 lira, piyasada 100 lira, manavlarda ise 150 ile 200 lira arasinda satildigini belirtti.

(Özel) Çay Bardagina Sigmayan Lapseki Kirazinin Hasadina Baslandi


Kiraz ve seftali üretimiyle öne çikan Lapseki ilçesi, meyve yetistiriciliginde önemli bir merkez konumunda yer aliyor. Lapsekili üreticiler, bir süredir kiraz hasadina devam ediyor. Her gün toplanan kirazlar Istanbul’a hallere gönderiliyor. Lapseki’nin lezzeti ve iriligiyle meshur kirazlari buradan da tüketicinin sofralarina ulastiriliyor. Lapseki kirazi, aromasini toprak yapisindan aliyor. Son günlerde ise çay bardaginin bogumundan geçmeyecek kadar iri olan ’Lapseki devi’ cinsi kirazlar toplanmaya basladi.



Kiraz üreticisi Cihat Gündüz, çay bardagina girmeyen kirazin hasadina basladiklarini belirterek, "Lapseki devi dedigimiz kirazimiz bardaga girmeyecek seviyeye geldi. Hatta bazi agaçlardan yarim yada birer kilo çikiyor. Bu kirazlarin hepsi bardaga girmiyor degil ama bu kirazlarin en küçügü 1 lira büyüklügünde. Istanbul piyasasinda ciddi deger buluyor. Ihracata uyumlu degil, çünkü narin bir kiraz. Ince kabuklu, çok iri, çok tatli bir kiraz. Manavlarda 150 ile 200 lira arasinda satiliyor. Iriligi, tatliligi ve aromasiyla güzel bir tat veriyor. Tam zamaninda oluyor. Piyasasi da güzel. 1915 Çanakkale Köprüsü büyük bir avantaj oldu. Köprünün nakliyeciye ve meyveciye büyük bir getirisi var. Bir hafta, 10 gün sonra Lapseki kiraz yarismamiz olacak. Yine iddialiyiz. Insallah biz kazaniriz” dedi.



Üretici Cihat Gündüz su anda agaçlarda olgunlasan Lapseki devlerini toplamaya basladiklari kirazin halde 80 ile 100 lira, piyasada 100 lira, manavlarda ise kilosu 150 ile 200 lira arasinda satildigini belirtti.

Öte yandan, Lapseki Belediyesi tarafindan her yil düzenlenen kiraz yarismasina katilacak üreticiler, agaçlarda daha da büyümesi için beklettikleri kirazlari yakindan takip ediyor.
Kaynak: İHA