Popocatepetl Yanardagi'nda 3 Yeni Patlama

Meksika’daki Popocatepetl Yanardagi’nda son 24 saatte 3 yeni patlamanin daha gerçeklestigi bildirildi.

Meksika’daki Popocatepetl Yanardagi’nda yeni patlamalar meydana geldi. Meksika Ulusal Afet Önleme Merkezi (CENAPRED) tarafindan yayinlanan günlük raporda, Popocatepetl Yanardagi’nda son 24 saat içinde 3 yeni patlama ve 64 kez gaz ve kül çikisinin kaydedildigi bildirildi.

Raporda yanardag kraterinden çikan küllerin rüzgarin etkisiyle ülkenin güney ve güneydogu yönlerine dogru yayildigi belirtilirken bu bölgedeki yerlesim birimlerinde orta siddette kül yagisi meydana gelebilecegi ifade edildi. Yetkililer ayrica Popocatepetl’daki patlayici faaliyetin orta ölçekte devam edecegine dikkat çekerek bölge sakinlerine yanardagin kraterinden uzak durma uyarisinda bulunurken, kül yagisina karsi önlem almalari gerektigini söyledi.



Son 1 yildir faaliyetlerinde artis görülen Popocatepetl Yanardagi’nda bugünkü patlamalarla birlikte kaydedilen patlama sayisi 531’e yükselmis oldu.

Geçen yil 113 patlama yasanmisti

Popocatepetl Yanardagi’nda geçtigimiz nisan ve mayis ayinda meydana gelen patlamalarin sesi kilometrelerce uzaktan duyulmus, bazi ev ve is yerlerinin camlari kirilmisti. Ayrica patlamalar nedeniyle çevredeki yerlesim yerlerini etkisi altina alan ciddi kül yagislari yasanirken bölgedeki birçok kentte okullarin tatil edilmis ve havayolu ulasimi aksamisti. Yanardagda 2022 yili boyunca ise toplam 113 patlama kaydedilmisti.
Kaynak: İHA