Zazaca Masallar, Müzik Esliginde Anlatildi

Bingöl’de Mevlana Kiz Anadolu Lisesi ögrencileri tarafinda okul bahçesinde düzenlenen etkinlikte, müzik esliginde asirlik Zazaca masallar anlatildi. Ikinci kez düzenlenen etkinlige yaslisindan gencine çok sayida vatandas katilarak unutulmaz anlar yasadi.

Zazaca Masallar, Müzik Esliginde Anlatildi
Birlesmis Milletler Egitim, Bilim ve Kültür Örgütünün (UNESCO) 2009 yilinda yayimladigi raporunda, "Yok olma tehlikesi altinda olan diller" grubunda yer alan Zazaca, "Yasayan Diller ve Lehçeler" kapsamina alinmisti. Dilin yasatilmasina katki sunmak isteyen Mevlana Kiz Anadolu Lisesinde 12. sinifta okuyan Gülcan Tas, Fatma Salbas, Melike Yöndes, Zeynep Çaglayan, Ayse Özdemir ve Hüda Demir, edebiyat ögretmenleri Songül Arikiz’in öncülügünde, TÜBITAK 4006 Bilim Fuari için "Zazaca masallar" konulu proje hazirladi. Zazaca masallara iliskin tarihi belgelere ulasan ögrenciler, bu masallardan kentte en iyi bilinen "Mesle Pepuk/Keku" adli masali hazirlanan özel dekorla ve giydikleri yöresel giysilerle enstrüman esliginde anlatti. Mevlana Kiz Anadolu Lisesi bahçesinde aksam saatlerinde Sewe Meslo (Mesele Gecesi) etkinligi düzenledi.

Ögrenciler, edebiyat ögretmeni Arikiz’in da destegiyle üniversite tarafindan kendilerine verilen dokümanlardan ve kentte yasayan ileri yastaki vatandaslari dinleyerek kaleme aldiklari masallarla, Zazaca masal sayisini arttirdi. Yöresel giysili kiz ögrenciler okulun bahçesinde bir araya geldikleri vatandaslari erbane, darbuka ve def esliginde anlattiklari masallarla bulusturdu. Masal anlatimina okulun müzik ögretmeni de çaldigi ney ile eslik etti. Büyük ilgi gören, 7’den 77’ye her yastan vatandasi bulusturan etkinlikte katilimcilar anlatilan masallarla kimi zaman hüzünlendi.

2022 yilinda ilki düzenlenen etkinligin ikincisi de istek ve talepler üzerine düzenlendi.

Edebiyat ögretmeni Songül Arikiz, ’’Mevlana Kiz Anadolu Lisesi olarak geçen yil TÜBITAK yarismalarina bir proje hazirlamamiz gerekti. Biz de insanlarin sevecegi bir Zazaca masal çalismasi yaptik. Pepuk kusu masalinin Zazaca videosunu yaptik. Bu video hem Bingöl’de, hem Türkiye’de hem de yurt disindaki gurbetçi vatandaslarimiz tarafindan çok büyük begeni ile karsilandi. Bu begeni bizimde hosumuza gitti ve bu alanda bir ihtiyaç oldugunu düsünerek bu isi büyütmek istedik. Bu yil ikincisi olarak Zazaca masal senligimizi düzenledik. Katilimi ve coskuyu görüyorsunuz” dedi.

Ögrencilerden Gülcan Tas ise projeye geçen sene basladiklarini belirterek söyle konustu:

’’Geçen sene masal gecesinin ilkini yapmistik. Bu sene devami gelsin istedik ve insallah devam da ettirecegiz. Çok memnun kaldik, vatandaslarda memnun kaldi. Bir hasret vardi Zazaca türkülerimizle, sarkilarimizla, masallarimizla hasreti dindirdik diye düsünüyoruz. Katilan herkese çok tesekkür ediyoruz.”

Masal ve Zazaca türkü dinletilerinin ardindan çalan müzikler esliginde programa katilan vatandaslar halaylar çekerek gönüllerince eglendi.
Kaynak: İHA