'Yarini Kodlayanlar Sosyal Hayata Destek' Projesinde Ikinci Konteyner Sinif Kahramanmaras'ta Açildi

Afet bölgesindeki çocuklarin egitimine katki saglamak amaciyla Türkiye Vodafone Vakfi ve Habitat Dernegi isbirligiyle baslatilan ’Yarini Kodlayanlar Sosyal Hayata Destek’ projesinde ikinci konteyner teknoloji sinifi Kahramanmaras’ta açildi. Proje kapsaminda hayata geçirilen gezici egitim çadiri da afetten etkilenen 11 ildeki köy, çadir kent ve konteyner kentleri ziyaret etmeye basladi.

'Yarini Kodlayanlar Sosyal Hayata Destek' Projesinde Ikinci Konteyner Sinif Kahramanmaras'ta Açildi
Türkiye Vodafone Vakfi ve Habitat Dernegi, dijital gelecege hazir nesiller yetistirme hedefiyle baslattiklari “Yarini Kodlayanlar” projesinde depremzede çocuklara odaklanmaya devam ediyor. Afet bölgesindeki çocuklarin egitimine katki saglamak amaciyla hayata geçirilen “Yarini Kodlayanlar Sosyal Hayata Destek” projesinde Adiyaman’in ardindan Kahramanmaras’ta da konteyner teknoloji sinifi açildi. Bu illeri önümüzdeki aylarda Hatay ve Malatya takip edecek. Proje kapsaminda ayrica bir gezici egitim çadiri da afetten etkilenen 11 ildeki köy, çadir kent ve konteyner kentleri ziyaret etmeye basladi.

Konteyner siniflarda ve gezici egitim çadirinda 7-14 yas arasi çocuklar için müzik ve masal atölyeleri, kodlama egitimleri ve çesitli sosyal etkinlikler düzenleniyor; oyun terapisiyle psikososyal destek saglaniyor. Projeyle toplam 100 bin çocuga ulasilmasi hedefleniyor.

Proje kapsaminda Kahramanmaras’ta düzenlenen açilisa Türkiye Vodafone Vakfi Baskani Hasan Süel, Habitat Dernegi Genel Sekreter Yardimcisi Taha Aydogmus ve oyuncu Aras Bulut Iynemli katildi.

Türkiye Vodafone Vakfi Baskani Hasan Süel, sunlari söyledi: “Türkiye Vodafone Vakfi olarak, depremlerden en çok etkilenen grup olduguna inandigimiz çocuklarimiz için harekete geçtik. Onlar için bir yandan teknoloji egitimi alip bir yandan da sosyallesebilecekleri, böylece kendilerini iyi hissedecekleri ve tekrar hayata baglanacaklari özel ortamlar olusturmak istedik. Bu dogrultuda ‘Yarini Kodlayanlar’ projesini bölgenin ihtiyaçlarina uygun olarak yeniden tasarladik ve ‘Yarini Kodlayanlar Sosyal Hayata Destek’ projesini hayata geçirdik. Proje kapsaminda Adiyaman’in ardindan ikinci konteyner teknoloji sinifimizi Kahramanmaras’ta açmanin mutlulugunu yasiyoruz. Önümüzdeki aylarda Hatay ve Malatya’da da konteyner teknoloji siniflari kuracagiz. Ayrica, gezici egitim çadirimiz da afetten etkilenen 11 ilimizdeki köy, çadir kent ve konteyner kentleri ziyaret etmek üzere yola çikti. Konteyner teknoloji siniflarinda ve gezici egitim çadirinda 7-14 yas arasi çocuklarimiz için müzik ve masal atölyeleri, kodlama egitimleri ve çesitli sosyal etkinlikler düzenliyoruz. Toplam 100 bin çocuga ulasmayi hedefliyoruz. Türkiye Vodafone Vakfi olarak, bölgede ekonomik ve sosyal hayatin yeniden canlanmasina destek olmak için çalismayi sürdürecegiz.”

Habitat Dernegi Genel Sekreter Yardimcisi Taha Aydogmus, söyle konustu: “Habitat Dernegi ve Türkiye Vodafone Vakfi ile birlikte yürüttügümüz ‘Yarini Kodlayanlar Sosyal Hayata Destek’ projesi çocuklarimiza umut ve gelecege dair güçlü bir adim atma firsati sunmakta. Deprem sonrasinda çocuklarin egitim kosullarini iyilestirmek amaciyla Adiyaman’da konteyner teknoloji sinifi kurarak çalismalara basladik ve su anda da Kahramanmaras’ta ikinci konteyner teknoloji sinifimizi açiyoruz. Bugüne kadar, konteyner kentlerde 1000’den fazla çocugumuza ritim ve masal atölyeleri, teknoloji egitimleri, kitap okuma saatleri, sinavlara hazirlik ve psikososyal etkinlikler düzenleyerek egitimlerine katki saglamaya çalistik. Konteyner siniflarimizin yani sira, tüm eforumuzu kullanarak, bölgedeki diger çocuklara da ulasip kosullarini iyilestirmeye ve onlara destek olmaya devam edecegiz. Bu amaçla hayata geçirdigimiz gezici egitim çadiri ile 11 ilimizdeki çocuklara ulasmayi hedefliyoruz. Çünkü, bizim için en önemli sey çocuklarimizin yüzlerinin gülmesidir. Habitat Dernegi olarak, depremden etkilenen çocuklarimizin egitimi ve gelecegi bizim en büyük önceligimizdir. Bu projeyle birlikte, çocuklarimizin umutlarini yeniden insa ediyor ve onlara daha iyi bir gelecek sunmayi hedefliyoruz. Birlikte çalisarak, depremin etkilerini hafifletebilecegimize ve gelecegimizi daha güçlü bir sekilde insa edebilecegimize inaniyoruz.”

Aras Bulut Iynemli ise sunlari kaydetti: “Yasadigimiz büyük afetin yaralarini hep birlikte saracagiz. Hem bireysel hem de kurumsal olarak yapabilecegimiz çok sey var. Özellikle depremzede çocuklarimizin gelecege umutla bakmalarini saglamamiz çok önemli. ‘Yarini Kodlayanlar Sosyal Hayata Destek’ projesinin afet bölgesindeki çocuklarimizin hayatinda önemli bir renk, gelecege yönelik hayallerinde önemli bir basamak olacagina inaniyorum. Bu projeyi gönülden destekliyorum.”

Gezici egitim çadiriyla 20 bin çocuga ulasilacak

Proje kapsaminda hayata geçirilen gezici egitim çadiri, afetten etkilenen 11 ildeki köy, çadir kent ve konteyner kentleri ziyaret etmeye basladi.

Çadirda bilgisayarlar, Makey Makey, Mbotlar, projeksiyon cihazi, Arduino ve STEM setleri, kutu oyunlari, kitaplar ile çocuklarin bir yandan egitimine destek olunurken, bir yandan da keyifli vakit geçirmeleri saglaniyor. Ilk duragi Kahramanmaras’ta Kadioglu Çiftligi Ilkokulu olan çadir, sirasiyla Güzelyurt Nacarlar Ilkokulu, Saadet Arifioglu Ortaokulu, Seyrantepe Ilkokulu ve Emiroglu Bertizler Ilkokulu’nu ziyaret edecek. Ardindan Adiyaman’da Renzip Köyü’ne gidecek. Ziyaret edilen lokasyonlarda çocuk sayisina göre 3-4 gün kalan çadirda bir seferde ortalama 15 çocuk egitim alabiliyor. Gezici egitim çadiriyla 20 bin çocuga ulasilmasi hedefleniyor.

Liseli gençler için hackathon

’Yarini Kodlayanlar Sosyal Hayata Destek’ projesiyle bölgedeki çocuklar için konteyner teknoloji siniflari ve gezici egitim çadirinda zenginlestirilmis ve psikoloji alaninda uzman isimlerden onay alinmis özel egitim ve etkinlikler düzenleniyor. Proje kapsamindaki etkinlik ve egitimler afetten etkilenen çocuklarin yerlestirildigi diger illeri de kapsayacak. Ayrica, liseli gençlere yönelik olarak düzenlenecek “Afete Teknolojik Çözümler Hackathonu” ile yapay zeka ve diger teknolojiler kullanilarak afet konusunda çözüm üretilmesi saglanacak.

300 bini askin çocuga ulasildi

“Yarini Kodlayanlar” projesiyle, Türkiye’nin dört bir yaninda yaslari 7-14 arasinda degisen çocuklara gönüllü egitmenlerin yönetiminde programlamaya giris, algoritma mantigi, uygulama yapma, hikâye olusturma ve oyun yapma gibi konularda teorik ve uygulamali egitimler veriliyor. Bugüne kadar 81 ilde 300 bini askin çocuga ulasan proje kapsaminda son 1 yilda elde edilen toplam sosyal deger 14 milyon TL olurken, projeye yapilan her 1 TL’lik yatirim 7,7 TL degerinde sosyal fayda olusturdu. “Yarini Kodlayanlar” egitimlerine online egitim platformu Yarinikodlayanlar.com üzerinden de ücretsiz ulasilabiliyor.
Kaynak: İHA