TKDK'den 275 Projeye 615 Milyon Destek

Tarim ve Kirsal Kalkinmayi Destekleme Kurumu (TKDK’nin) 2023 yili içerisinde proje alimina baslayacagi “IPARD 3 Programi Tanitim Ve Bilgilendirme Toplantisi” Tarim ve Orman Bakanligi, Tarim Reformu Genel Müdürlügü koordinasyonunda Erzurum’da Yapildi.

TKDK'den 275 Projeye 615 Milyon Destek
Toplanti genis katilimli ile yapildi

Açilis konusmasini Erzurum Valisi Okay Memis’in yaptigi IPARD 3 Programi tanitim ve bilgilendirme toplantisina Erzurum Büyük Sehir Belediyesi Genel Sekreteri Zafer Aynali, Tarim ve Orman Il Müdürü Osman Akar, TKDK Erzurum Il Koordinatörü Dr. Atilla Özlü, Orman Bölge Müdürü Oktay Ayatay, Çaykur Bölge Müdürü Yakup Öztürk, Veteriner Fakültesi Dekani Prof. Dr. Yavuz Selim, Su Ürünleri Fakültesi Dekani Prof. Dr. Telat Yanik, Dogu Anadolu Tarimsal Arastirma Enstitüsü Müdürü Erdal Dasçi, Erzurum Veteriner Kontrol Arastirma Enstitüsü Müdürü Ediz Kaan Özgen, Erzurum Gida Kontrol Laboratuvar Müdürü Süleyman Sengül, DSI 8. Bölge Müdür Yardimcisi Yasar Karagöz, MÜSIAD Erzurum Sube Baskani Abdulkerim Kavaz, Tarim Reformu Genel Müdürlügü Yönetim Otoritesi Sayin Gökhan Çengel ile birlikte sivil toplum kuruluslari ve yatirimcilar katildi.

615 milyon degerinde projeye destek

Vali Memis, toplantida TKDK’nin Erzurum ilinde destekledigi yatirimlardan bahsederek, kurumun yatirimcilara vermis oldugu katkilardan dolayi il koordinatörlügü çalisanlarina tesekkür etti. IPARD-3 programi ile yatirimlarin daha da artarak istihdama katki saglamasi gerektigini belirtti.

TKDK Erzurum Il Koordinatörü Dr. Atilla Özlü, yaptigi sunuda IPARD 1 ve IPARD 2 sürecinde yatirim tutari 615 milyon TL’yi bulan 275 adet proje ile sözlesme imzaladiklarini ifade ederek, “Ayrica projelere verdigimiz hibe destek oranlarinin sektöre göre %50 ile %70 arasinda degismekte ve verilen destekler KDV’den muaftir. Desteklenen projelerin yapim isleri, makine-ekipman alinimi, mühendislik, mimarlik ve danismanlik hizmetleri de kapsamaktadir. Sözlesme imzalanan projelerin büyüklügüne bagli olarak ödemelerin taksitler halinde olabilecegi gibi tek taksitte de yapilmaktadir. Ancak yatirimlar için nihai ödemelerin projelerin tamamlanmasina müteakip gerçeklesmektedir. 2023 yili sonuna kadar yapilacak hibe destek ödemeleriyle birlikte hibe destegi yaklasik 330 milyon TL’yi asacak. Yatirimlarda ilk sirayi çiftlik faaliyetlerinin çesitlendirilmesi ve is gelistirme kapsamindaki projelerin almaktadir: Bu yatirimlari hayvancilik projelerinin takip etmekte ve ardindan isleme tesislerinin gelmektedir. Bu desteklemeler sayesinde mevcut veya yeni isletmeleri yeni teknolojilerle bulusturmak, iç pazarda rekabet gücünü artirmak, performansini yükseltmek, sürdürülebilir kilmak, kirsalda çiftlik faaliyetlerinin çesitlendirilmesi ve gelistirilmesini saglamak ve yenilebilir enerji kullanimini ve çevre dostu yeni istihdam alanlarini olusturarak, Ortak Tarim Politikasi çerçevesinde tarimsal ürünler için yeni pazar firsatlariyla bulusturulmasi amaçlanmistir.” dedi.

2022 hedefleri fazlasiyla gerçeklesti

2022 yilina özel bir paragraf açan Özlü, “Erzurum Il Koordinatörlügü olarak 2022 yili için kurum merkezince belirlenen hibe ödeme hedefini %123 oraninda gerçeklestirerek sözlesmeye uygun harcama tutari 198 milyon TL’yi bulan 52 adet projeye 60,5 Milyon TL hibe ödemesi yapildi. Bu desteklerin büyükbas ve küçükbas et ve süt üretim isletmeleri, küçük ve orta ölçekli et ve süt isleme tesisleri ve mikro ve küçük ölçekli mantar-misel yetistiriciligi ile aricilik ve ari ürünlerinin üretim ve paketlemesi tesissilerine, zanaatkarlik ve yerel ürün üretim ile su ürünleri yetistiriciligi isletmelerine, kirsal turizm ve rekreasyon faaliyetleri kapsaminda yapilan tesislere, makine parklarina ve yenilenebilir enerji kapsaminda yer alan, yatirim tutari 220 milyon TL’yi asan yatirimlara lokomotif olmaktadir.” seklinde konustu.

Istihdami artirici projelere destek

Genç girisimcilere destek olacagiz

2023 yili içerisinde 11. Proje Çagri kapsaminda uygun harcama tutari 232.5 milyon TL olan 48 adet proje ile sözlesme imzaladiklarini belirten Özlü, “Baslayan bu yatirmalarin faaliyete geçmesiyle ödenecek hibe tutarinin 150 milyon TL’yi asabilecek. Diger taraftan ilimizde 2020 yilinda kurulus asamasini da destekledigimiz üç yerel eylem grubu tarafindan sunulan küçük ölçekli projelerinde destekliyoruz. Erzurum Il Koordinatörlügü olarak geçmis yillarda oldugu gibi IPARD 3 kapsaminda da insan sagligi, hayvan sagligi, hayvan refahi, gida hijyeni ve güvenligi konularinda AB standartlarini saglayan isletmelerin ilimize kazandirilmasina devam edecegiz, yapilacak yatirimlar sayesinde ise ilimiz ekonomisinin canlanmasina ve istihdamin artmasina katki saglayarak, özellikle genç girisimcilere kirsal yasamin cazibesini artirarak tersine göç olusumuna katki sunacaginiz”
Kaynak: İHA