Tedavi Edilmeyen Epilepsi Günlük Yasami Kisitliyor

Özel Denizli Cerrahi Hastanesi Nöroloji Uzmani Dr. Mustafa Faik Bakan, epilepsinin tedavi edilebilir bir hastalik oldugunu belirterek önemli bilgiler verdi.

Tedavi Edilmeyen Epilepsi Günlük Yasami Kisitliyor


Epilepsi hastaligi, dünya genelinde milyonlarca insani etkiliyor. Epilepsi nöbetleri hiç beklenmedik bir sekilde ortaya çikabiliyor ve birkaç dakika boyunca sürebiliyor. Tedavi edilmedigi takdirde gün içerisinde tekrarlarinin da görülebildiginden bahseden Özel Denizli Cerrahi Hastanesi Nöroloji Uzmani Dr. Mustafa Faik Bakan, bu nöbetlerin insanlarin hayatini etkiledigini ve günlük aktivitelerini kisitladigini da söyledi.

Uzm. Dr. Mustafa Faik Bakan, “Dünyada en sik görülen nörolojik hastaliklardan biri olan ve halk arasinda sara hastaligi olarak bilinen epilepsi hastaligi, beyin fonksiyonlarini etkileyen bir nörolojik bozukluktur. Beyinde meydana gelen anormal elektriksel aktiviteler sonucu, epilepsi nöbetleri ortaya çikar” dedi.



“Epilepsinin belirtileri ve tedavi yöntemleri”

Epilepsi hastaliginin belirtileri ve tedavi yöntemlerinden de bahseden Uzm. Dr. Bakan, “Epilepsi hastaliginin belirtileri kisiden kisiye, nöbet türüne ve siddetine bagli olarak farklilik gösterir. Kontrolsüz kas kasilmalari, bilinç kaybi veya bayilma hissi, hizli göz hareketleri, konusma bozukluklari ve anlama güçlügü gibi sikâyetler sik görülen belirtiler arasinda yer alir. Epilepsi hastaligi, tedavi edilebilen bir hastaliktir. Epilepsi hastaliginin tedavisinin temel hedefi, nöbetleri azaltmak veya kontrol altina alabilmek için uygun ilaç tedavisi planlamaktir. Bazi hastalarda, diyet degisiklikleri, yasam tarzi degisiklikleri veya cerrahi müdahaleler gerekebilir.

Epilepsi nöbeti geçiren bir hastaya ilk müdahale oldukça önemlidir. Panik yapmadan, hastanin düsme riskine karsi kendi güvenliginizi saglamaya özen gösterin. Nöbet sirasinda hastanin basinin darbelerden korunmasini, agizdan veya nefes yolunda engelleyici bir durumun olusmamasini saglayin. Hastanin saglik durumu nöbet sonrasinda da yakindan takip edilmelidir” ifadelerini kullandi.
Kaynak: İHA