Ögrenciler Hiç Görmedikleri Böcekleri Aparatlarla Topladi

Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi Bitki Koruma Bölümü bünyesinde kurulan Böcek Senlik Okulunca (BÖSO) Bolu’nun Dörtdivan ilçesinde Yunus Emre Imam Hatip Ilk ve Ortaokulunda, ögrencilere ve ögretmenlere yönelik böceklerle ekoloji egitimi verildi.

Ögrenciler Hiç Görmedikleri Böcekleri Aparatlarla Topladi
Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi Bitki Koruma Bölümü bünyesinde kurulan Böcek Senlik Okulu (BÖSO), Bolu’nun Dörtdivan ilçesine geldi. Yunus Emre Imam Hatip Ilk ve Ortaokulu’nda ögrencilerle bir araya gelen Böcek Senlik Okulu egitimcileri, böceklerle ekoloji egitimi verdi. Düzenlenen etkinligi Dörtdivan Kaymakami Mustafa Batuhan Alpboga, Dörtdivan Belediye Baskani Hamza Efe ve Il Milli Egitim Müdürü Cemil Sarici katildi.

Uygulamali ve eglenceli sekilde miniklere böcek yasamini aktaran egitimciler, bir sopanin ucuna bez baglayarak ögrencilerle birlikte böcek topladi. Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi Bitki Koruma bölümünde Ögretim Görevlisi olan Prof. Dr. Cem Özkan, ögrencilerin topladigi böcekleri bezlerin içerisinden çikararak türlerini tanitti. Ögrenciler en çok böcegi toplamak için birbirleriyle yarisarak unutulmaz bir gün yasadi.

“Böcekten korkarsaniz bir tasarim yapamazsiniz”

Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi Bitki Koruma bölümünde Ögretim Görevlisi olan Prof. Dr. Cem Özkan, “Ekoloji farkindaligi olusturmak için Ankara Üniversitesi bir çocuk üniversitesi kurdu. Orada bir okulumuz var, böcek senlik okulu. Böceklerle ekolojiyi anlatmak istiyoruz. Ekoloji farkindaligini olusturmak istiyoruz. Türkiye’nin biyolojik çesitliligi çok zengin. Bununla övünüyoruz ama bunu katma degerli ürünlere dönüstüremiyoruz. Bunu egitimde bilimde, sanatta, tasarimda, egitimde kullanamiyoruz. Bizim amacimiz çocuklara yasayarak bunu ögretmek. Sehirlere baktiginiz zaman sehirde insanlar böcekten korkuyor. Böcekten korkarsaniz bir tasarim yapamazsiniz. Bir kesif yapamazsiniz. Neden? Mühendislik doganin taklit edilmesi. Korktugunuz bir seyi taklit edebilir misiniz? Edemezsiniz. Dolayisiyla biz okul okul dolasiyoruz, bugüne kadar 2 milyon insana dokunduk. Bu ekolojik farkindaligin ilk adami korkuyu yenmek. Onun için de bizim bir sürü atölyelerimiz var. Bilimin eglenceli yönlerini kullanarak çocuklara ve ögretmenlere, dogayi sevdirmek istiyoruz. Türkiye’nin her tarafinda bu hizmeti sunuyoruz. Hatta yurt disina da açilim basladi.

Almanya’da bu egitimleri verdik. Simdi tekrar Isviçre’ye gidecegiz. Oradan bir teklif geldi. Oraya gidecegiz” ifadelerine yer verdi.

“Burada da çok bilgi vererek degil, çocuklar zaten sikiliyor”

Farkindaligin önemli oldugunu belirten Özkan “Özellikle egitimde çok önemli, mesela Bati’da bu dogadan kopuslar baslayinca bu tür ekoloji okullarinin sayisi artti. Burada da çok sevindik. Böyle bir doga okulunun kurulmasi, bir köy yerinde muazzam bir sey. Ama bunun içini doldurmak lazim. Aslinda kapali alanlarda degil, açik alanlarda ama bu kapali alanda çok ciddi bir farkindalik olusturacaktir bu müze. Ama bakin burada hep herkes topladi. Onlarca çok farkli böcek çikti. Bunlarin ne ise yaradigini, bunlari sanatta kullanabiliriz, bilimde kullanabiliriz, tasarimda kullanabiliriz, egitim de kullanabiliriz. Hatta katma degerli ürün üretmede kullanabiliriz. Biz mesela böceklerden günde 50 milyon üretiyoruz. Faydali böcek. Tarim ilaçlari yerine bu faydali böcekleri kullaniyoruz. Tarim ilaçlarimiz da her yil 600 milyon dolar para veriyoruz. Ama bu böcekleri kullandigimiz zaman hem saglik giderlerimiz de azalacak. Insanlar daha az hastalanacak. Yurt disina bizim çiftçilerimiz ürün gönderdiginde kalinti oluyor. Geri dönüyor. Bir de küresel iklim degisikliginden bu tarim ilaçlari istenmiyor. Bu faydali böcekleri kullanmamiz gerekiyor. Böcek Senlik Okulu böyle bir misyonu yerine getiriyor. Bu farkindaligi olusturmak istiyor. Burada da çok bilgi vererek degil, çocuklar zaten sikiliyor. Biz bilimin eglenceli yönünü, oyuncaklarla, iste sanatla, tasarimla, belki resim yaparak bu etkinlikleri sürdürüyoruz” dedi.

Kaynak: İHA