Kuraklik Sonrasi Çanakkale'ye Güzel Haber

Çanakkale’de Aralik ayi baslarinda su miktari 10 milyon metreküpe inerek, kuruma tehlikesiyle karsi karsiya kalan 96 milyon 500 metreküp kapasiteli Bayramiç Baraji, Kaz Daglari’nin bereketiyle yüzde 87 doluluk oranina ulasti. Son yagan kar ve yagmurlarin ardindan Kaz Daglari’ndan baraja dolan su 82 milyon 894 metreküp oldu. Çanakkale Ziraat Odasi Baskani Ufuk Ünver, “Bayramiç Baraji su anda su seviyesi konusunda iyi durumda, çiftçimiz hiçbir sikinti yasamayacak. Ama çiftçimiz de bu konuda biraz dikkatli olacak. Suyu hiç israf etmeden kullanmasini talep ediyoruz” dedi.

Kuraklik Sonrasi Çanakkale'ye Güzel Haber


Çanakkale merkez ve ilçeleri, geçen yillara oranla bu yil yeterli miktarda yagis alamayinca barajlarda su seviyesi düstü. Yasanan kurakligin en açik örnegi, çok sayida su kaynagina sahip oldugu için mitolojide adi ’Bin Pinarli Ida’ olarak geçen Kaz Daglari’nin eteklerindeki Bayramiç Baraji’nda görüldü.

Yeterli yagis almadigi gibi, Aralik ayinda 1774 metre yüksekligindeki Kaz Daglari’na kar düsmeyince Bayramiç Baraji neredeyse kuruma noktasina geldi. 96 milyon 500 bin metreküp su kapasitesine sahip baraj, su seviyesinin yaklasik 10 milyon metreküpe düsmesiyle kuraklik sinyali vermeye basladi.

Adeta kuruyan ve havzasinda adaciklar olusan Bayramiç Baraji, son 5 aydaki yagislar ile yüzde 87 doluluk oranina ulasti. Türkiye’de birçok baraj halen dolmayi beklerken, Bayramiç Baraji’nin dolup tasmasindaki en büyük etken mitolojide adi ’Bin Pinarli Ida’ olarak geçen Kaz Daglari oldu. Su seviyesi 10 milyon metreküpten 82 milyon 894 metreküp çikan barajin dolmaya baslamasi üreticilerin yüzünü güldürdü. Zirvesinde hala beyaz örtü bulunan Kaz Daglari, zengin su kaynaklariyla ilkbahar aylarinda da baraji beslemeye devam edecek.

Çanakkale Ziraat Odasi Baskani Ufuk Ünver, kurak bir yil geçirdiklerini belirtti.

Kis yagmurlarinin az olmasi nedeniyle barajlarda yasanan su oraninin azligi bahar yagmurlari ile dolmaya basladigini ifade eden Ziraat Odasi Baskani Ufuk Ünver, “Çanakkale’nin meshur Batak ovasini Bayramiç Baraji’ndan gelen su besliyor. Kisin yüzde 50 seviyesinde olan suyumuz, su an yüzde 87 civarinda. Bayramiç Baraji su anda su seviyesi konusunda iyi durumda, çiftçimiz hiçbir sikinti yasamayacak. Ama çiftçimiz de bu konuda biraz dikkatli olacak. Suyu hiç israf etmeden kullanmasini talep ediyoruz. Çünkü su önemli, bu yil yaz aylarinin sicak olacagi düsünülüyor. Eger yaz sicak giderse, sicak olursa o zaman suyun da bizim ne kadar yetecegini tam bilemiyoruz. Onun için tedbiri elden birakmadan suyu kullanmak istiyoruz” dedi.



Çanakkale il genelindeki 9 barajda doluluk orani; Biga Bakacak Baraji 27 milyon 346 metreküp, Biga Tasoluk baraji 38 milyon 956 metreküp, Bayramiç Baraji 82 milyon 894 metreküp, Atikhisar baraji 28 milyon 362 metreküp, Ayvacik Baraji 29 milyon 108 metreküp, Lapseki Bayramdere Baraji 13 milyon 228 metreküp, Umurbey Baraji 39 milyon 731 metreküp, Gelibolu Tayfur Baraji 1 milyon 464 metreküp ve Gökçeada Zeytinliköy Baraji ise 8 milyon 806 metreküp.

Çanakkale il genelinde bulunan 9 barajin su kapasiteleri ise; Biga Bakacak Baraji 130 milyon metreküp, Biga Tasoluk Baraji 88 milyon metreküp, Bayramiç Baraji 96 milyon metreküp, Atikhisar Baraji 54 milyon 115 bin metreküp, Ayvacik Baraji 39 milyon metreküp, Lapseki Bayramdere Baraji 18 milyon 500 bin metreküp, Umurbey Baraji 52 milyon 700 bin metreküp, Gelibolu Tayfur Baraji 4 milyon metreküp, Gökçeada Zeytinliköy Baraji ise 12 milyon 280 bin metreküp.
Kaynak: İHA