Istanbul Tabip Odasi, Karatay'a 18 Bin Lira Manevi Tazminat Ödeyecek

Anayasa Mahkemesi, saglikli beslenme önerileri yapan Prof. Dr. Canan Karatay’a verilen para cezasinin hak ihlali olduguna karar verdi. Istanbul Tabip Odasi’ni, Karatay’a 18 bin lira manevi tazminat ödemeye mahkum edildi.

Istanbul Tabip Odasi, Karatay'a 18 Bin Lira Manevi Tazminat Ödeyecek


Anayasa Mahkemesi (AYM), bir televizyon programinda beslenmenin önemi ve depresyonla beslenme konularina yönelik tibbi açiklamalari nedeniyle Istanbul Tabip Odasi tarafindan Prof. Dr. Canan Karatay’a para cezasi uygulanmasini, ifade özgürlügünün ihlali saydi. Anayasa Mahkemesi’nin Resmi Gazete’de yayimlanan kararina göre, Karatay, 2016’da katildigi televizyon programinda, beslenmenin önemi, depresyonla beslenme arasindaki iliski konularina iliskin konustu, ilaç sirketlerinin ticari kaygiyla hareket ettigine, antidepresanlarla mutlu olunamayacagina, saglikli beslenmeyle mutlu olunabilecegine dair konustu.

Yayin üzerine Istanbul Tabip Odasi Onur Kurulu, Karatay hakkinda disiplin sorusturmasi baslatti ve sorusturma sonunda Karatay’a bin 325 lira para cezasi verildi.

Türk Tabipler Birligi Yüksek Onur Kurulu da karari onadi.

“Bütün bu olaylardan dolayi bana 18 bin lira tazminat ödeyecek”

Konuya iliskin konusan Canan Karatay, “7 sene oldu antideprasanlarin çok tehlikeli oldugunu açiklamistim. Tabipler Birligi ve Psikiyatri Dernegi bana dava açti. Idare mahkemesinde davaya itiraz ettik ve idare mahkemesinden geri döndü. Benim davalarim idare mahkemesinden her zaman geri dönüyor. Tam 95 tane davam var. Hakli oldugum için Anayasa Mahkemesine müracaat ediyoruz, 7 sene sonra sonuçlandi. Bir hafta sonra gerekçeli karar elimize gelecek. Tabipler Birligi, bütün bu olaylardan dolayi bana 18 bin lira tazminat ödeyecek. Bu bir emsaldir, benim 95 tane davam var, fikir hürriyeti oldugu, açiklama yaptigim için ve halk sagligina hiçbir zaman zarar vermedigim için Anayasa Mahkemesi bunu kabul etti. Insallah diger durusmalarda da bu bir emsal olacaktir.” Dedi.

“Haksiz yere mahkemeleri de ugrastirdilar”

Karatay, “Tazminat davasi açacagim, beni ugrastirdiklari için. Zaten isleri güçleri beni ugrastirmak. Biz de karsi dava açacagiz, haksiz yere mahkemeleri de ugrastirdilar. Bizi de ugrastirdilar ve ugrastirsinlar her zaman ben hakli çiktim yine de hakli çikacagim” seklinde konustu.



Karatay’in, ceza kararinin iptali istemiyle açtigi dava Ankara 13. Idare Mahkemesince, yaptigi istinaf basvurusu da bölge idare mahkemesince reddedildi. Bunun üzerine Karatay, Anayasa Mahkemesine hak ihlali iddiasiyla bireysel basvuru yapti. Yüksek Mahkeme, Anayasa’nin 26’nci maddesinde güvence altina alinan ifade özgürlügünün ihlal edildigine hükmetti ve Karatay’a 18 bin lira manevi tazminat ödenmesini kararlastirdi.
Kaynak: İHA