Her Yas Grubu Için Önemli Besin Açiklamasi Süt

Hem çocuk hem de yetiskinler için sütün önemli bir besin olduguna dikkat çeken Uzm. Dr. Elif Süleymanoglu “Süt protein ve kalsiyum zengini oldugu için çocuklarda boy uzamasi, dis ve kemik gelisiminde önemlidir. Bunun yani sira tokluk saglamasi, saç-tirnak sagligina faydali olmasi, uykusuzluk, kolesterol, hipertansiyona iyi gelmesi de tüm yas gruplari açisindan da önemli bir besin kaynagi oldugunu göstermektedir” dedi.

Her Yas Grubu Için Önemli Besin Açiklamasi Süt
1 Haziran Dünya Süt Günü çerçevesinde Medipol Üniversitesi Pendik Hastanesi Çocuk Sagligi ve Hastaliklari Bölümünden Uzm. Dr. Elif Süleymanoglu açiklamalarda bulundu. Uzm. Dr. Elif Süleymanoglu, kiymetli bir besin kaynagi olan sütün önemine dikkat çekerek “Süt, memeli canlilarin yavrulari için salgiladigi önemli bir gidadir. Küçük ve büyükbas hayvanlardan elde edilen sütün insan hayatinda da önemi büyüktür. Süt sade haliyle tüketildigi gibi, farkli islemlerden geçirilerek süt ürünleri olarak ve yiyeceklere ilave edilerek de tüketilmektedir. Islemden geçirerek tükettigimiz bu gidalar baslica yogurt, peynir, dondurma ve sütlü tatlilar seklinde siralanabilir. Bu besinler yüksek protein içeriginin yani sira fosfor, kalsiyum, çinko, B1, B2, B6 ve B12 vitaminleri basta olmak üzere birçok besin ögesi bakimindan zengin bir kaynaktir” diye konustu.



Tüm yas gruplarinin gelisimine katki sagliyor

Alerjik bir durum bulunmamasi ve yasinin süt tüketimine uygun olmasi sartiyla her bireyin süt ve süt ürünlerinden faydalanmasi gerektiginin altini çizen Uzm. Dr. Süleymanoglu, söyle devam etti:

“Süt protein ve kalsiyum zengini oldugu için çocuklarda boy uzamasi, dis ve kemik gelisiminde önemlidir. Bunun yani sira tokluk saglamasi, saç-tirnak sagligina faydali olmasi, uykusuzluk, kolesterol, hipertansiyona iyi gelmesi de tüm yas gruplari açisindan da önemli bir besin kaynagi oldugunu göstermektedir. Örnegin bir bardak süt 6 yasinda bir çocugun ihtiyaci olan; proteinin yüzde 35’ini, enerjinin yüzde 6’sini; kalsiyumun yüzde 52’sini, potasyumun yüzde 30’unu, magnezyumun yüzde 18’ini, fosforun yüzde 55’ini, çinkonun yüzde 12’sini, iyotun yüzde 30’unu; A vitaminin yüzde 9’unu, B1 vitaminin yüzde 11’ini, B2 vitaminin yüzde 44’ünü, B6 vitaminin yüzde 13’ünü, B12 vitaminin yüzde 98’ini, folatin yüzde 12’sini, niasinin yüzde 16’sini karsilar. Bu verilerden de anlasilacagi üzere her gün uygun miktarlarda tüketilen süt günlük besin ihtiyacimizin önemli bir kismini karsilamaktadir. Bu sebeple sütün insan sagligi için önemini, ekonomiye ve toplumsal yasama katkilarini hatirlamak ve hatirlatmak, süt ürünlerinin üretilmesi ve tüketilmesinin önemini vurgulamak amaciyla her yil 1 Haziran tüm dünyada ‘Dünya Süt Günü’ olarak kutlanmaktadir. Sütün tüketiciye ulasana kadar tüm süreçleri denetlenip, süt üreticileri de desteklenerek, insanlarin gönül rahatligiyla saglikli süt ve süt ürünlerine ulasimi saglanmali ve tüketimi tesvik edilmelidir.”
Kaynak: İHA