Çocuklar Spor Kültürünü Ögrendi

Milli Egitim Bakanligi ile Türkiye Milli Olimpiyat Komitesi is birliginde Düzce’de ilkokul ögrencilerine yönelik olarak Spor Kültürü ve Egitim Projesi seminer düzenlendi.

Çocuklar Spor Kültürünü Ögrendi
Spor kültürünün yayginlasmasini saglamak, çocuklari erken yaslarda spor ile tanistirmak ve spor yapmaya tesvik etmek amaciyla Milli Egitim Bakanligi ile Türkiye Milli Olimpiyat Komitesi (TMOK) is birliginde düzenlenen Spor Kültürü ve Egitim Projesi TMOK Yönetim Kurulu Üyesi Seyit Bilal Porsun ve TMOK Spor Kültürü Olimpik Egitim Projeler Koordinatörü Sibel Yazgan Tel, Düzce’de ilkokul ögrencilerine egitim verdi. Il merkezinde 5 ayri okulda bin 500 ögrenciye egitim programi uygulandi. Seminere katilan ögrencilere Spor Kültürü ve Olimpik Egitim sertifikasi verildi.

Projede 2006 yilindan bu yana 60 farkli kenti ziyaret ettiklerini ve 5 binden fazla okulda 2,5 milyondan fazla ögrenciye ulasarak spor kültürünü asiladiklarini anlatan Seyit Bilal Porsun, olimpizmin bir yasam felsefesi oldugunu belirtti.

Porsun, "Olimpik düsüncenin temel ilkelerinden birisi de ulusal ve evrensel barisin korunmasi ve sürdürülmesi için gençligin; ayirim gözetilmeden birbirini anlama, dostluk, dayanisma ve sporda erdemlilik olgusu içinde spor araciligiyla egitilmesidir. Olimpik düsüncenin yayginlastirilmasi bir egitim ve kültür olayidir. Günümüzde spor kültürü, insanin gelisim ve çagdaslasmasinin bir göstergesi olarak görülmektedir. Böyle bir degisimin ancak düzenli ve planli bir egitim stratejisi ile gerçeklesebilecegi de açiktir. Okullarimizda yapilan arastirmalar çocuklarimizin yüzde 97’sinin ülkemizde de olimpiyat oyunlari düzenlenmesini istedigini ortaya çikarmistir. Bu da çocuklarimizin spor kültürü ve olimpik egitimi benimsediklerinin bir göstergesidir" dedi.

Seminerde interaktif olarak ögrencilere sunum yapan Sibel Yazgan Tel, "Milli Egitim Bakanligi ve Talim Terbiye onayi ile Türkiye’de ilkögretim okullarina girme hakkina sahip tek proje olan OLI, Uluslararasi Olimpiyat Komitesi (IOC) tarafindan dünya çapinda olimpik degerler egitimi programi yapilan en iyi projeler arasina dahil edilmis ödüllü bir projedir. Akademisyenler ve çocuk psikologlari is birligiyle ilgili yas grubundaki çocuklarin ilgi ve algilamalarina uygun olarak sürekli gelistirilen sunumlar; spor, saglik, beslenme, çevre duyarliligi, insan vücudu, olimpiyat oyunlari, spor dallari, spor kültürü ve ahlaki, fair play gibi konularda çocuklarin ögrenirken eglenmelerini hedefleyen çesitli videolar, çizgi filmler, küçük yarismalar ve renkli görsellerle islenmektedir" diye konustu.

Düzce Gençlik ve Spor Il Müdürü Isa Yazici da ülke sporunun gelismesinin çocuk ve gençlerin spor kültürünü kazanmasiyla mümkün olacagini belirterek, "Gelecek yillarda ülkemizi farkli branslarda temsil edecek sporcularin yetistirilmesi amaciyla hiz kesmeden çalismalarimiza devam ediyoruz. Bu fikirle Bakanligimiz ile Türkiye Milli Olimpiyat Komitesi is birliginde Spor Kültürü ve Egitim Projesi düzenlenen egitimde, Düzce’de 4 ve 5’inci sinif ögrencilerine spor kültürü kazandirilmaya çalisilmistir. Bu seminerin ilimizde gerçeklestirilmesinde katkisi bulunan tüm paydaslarimiza tesekkür ediyorum" dedi.

Projenin maskotu OLI, seminerde çocuklarla farkli aktivitelere katilirken, onlarla oyun oynadi. Ilkokul ögrencileri, OLI ile bol bol fotograf çektirdi.
Kaynak: İHA