Aydin Tarim Ve Orman Müdürlügü Domates Üreticilerini Uyardi

Aydin Tarim ve Orman Müdürlügü son günlerde yagan ve önümüzdeki günlerde de devam etmesi beklenen saganak yagislar dolayisiyla domates üreticilerini ’domates mildiyösü’ hastaligina karsi uyararak arazilerini sik sik kontrol etmeleri konusunda uyarilarda bulundu.

Aydin Tarim Ve Orman Müdürlügü Domates Üreticilerini Uyardi


Aydin’da son günlerdeki saganak yagis bazi üreticileri sevindirirken bazilari için de risk olusturdu. Aydin Il Tarim ve Orman Müdürlügü yagislarin domatesi mildiyösü hastaligi açisindan risk olusturdugu hatirlatilarak üreticilerin arazilerini sik sik kontrol etmeleri ve mücadelede geç kalmamalari konusunda uyarilarda bulundu.

Aydin Il Tarim ve Orman Müdürlügü’nden yapilan açiklamada, "Domates Mildiyösü (Phytophthora infestans) hastaligi, kisi çürümüs hastalikli bitki artiklarinda geçirir. Ilkbaharda yapraklarda biriken su ve yüksek nem sartlarinda ilk enfeksiyonlar baslar. Ilk belirtiler domates bitkilerinin yapraklarinda 3-5 mm çapinda kahverengi lekelerin meydana gelmesi ve bu lekelerin alt yüzünde beyaz kül benzeri tabakanin görülmesi seklindedir. Belirtiler, uygun sicaklik ve nem olustugunda, rüzgar ile hizla diger bitkilere yayilir. Hastalik etmeni 19-22 C ve yüzde 80 üzeri nemde mücadele yapilmadigi veya mücadelede geç kalindigi durumlarda, epidemi olustur. Meteorolojik veriler çerçevesinde, önümüzdeki günlerde devam etmesi beklenilen yagislar, Domates Mildiyösü hastaligi açisindan risk olusturmaktadir. Üreticilerimizin domates arazilerini sik sik kontrol etmeleri ve mücadelede geç kalmamalari gerekmektedir. Ayrica bitki dokusu içerisine giren sistemik etkili bitki koruma ürünlerini tercih etmeleri ve ilacin etkinlik süresine göre ilaçlamaya devam etmeleri önem arz etmektedir" ifadelerine yer verildi.

Kaynak: İHA