Papua Yeni Gine'yi Ziyaret Edecek Görevdeki Ilk ABD Baskani Biden Olacak

ABD Baskani Joe Biden, Papua Yeni Gine’yi ziyaret eden görevdeki ilk ABD Baskani olacak.

Papua Yeni Gine'yi Ziyaret Edecek Görevdeki Ilk ABD Baskani Biden Olacak


ABD Baskani Joe Biden, Japonya ve Avustralya ziyareti kapsaminda Papua Yeni Gine’ye sürpriz bir ziyaret düzenleyecek. Beyaz Saray tarafindan yapilan açiklamada, Biden’in 19-21 Mayis’ta Japonya’nin Hirosima kentinde düzenlenecek olan G7 Liderler Zirvesi’ne ardindan 24 Mayis’ta Avustralya’nin Sidney kentinde düzenlenecek olan Dörtlü Güvenlik Diyalogu (QSD) ittifakini olusturan Japonya, ABD, Avustralya ve Hindistan olusturdugu QUAD Liderler Zirvesi’ne katilacagi bildirildi.



Açiklamada, Biden’in Avustralya’ya geçtigi sirada Papua Yeni Gine’ye ugrayacagi aktarilarak, Biden’in Papua Yeni Gine Basbakani Marape ve diger Pasifik Adasi Forumu liderleriyle bir araya gelecegi ifade edildi. Açiklamada, liderlerin iklim degisikligiyle mücadele, deniz kaynaklarinin korunmasi, esnek ve kapsayici ekonomik büyümenin ilerletilmesi, bölge ve ABD için kritik olan zorluklarda isbirligini derinlestirmenin yollarini ele alacaklari belirtildi.

Bir Pasifik ülkesi olarak ABD’nin Pasifik Adalari ile derin tarihi ve halklar arasi baglari olduguna dikkat çekilen açiklamada, söz konusu ziyaret ile Biden’in Papua Yeni Gine’yi ziyaret eden görevdeki ilk ABD Baskani olacagi aktarildi.
Kaynak: İHA