Italyan Ögrencilerden 'Çadirli' Kira Protestosu

Italya’da üniversite ögrencileri, artan kira fiyatlarina protesto etmek amaciyla okuduklari üniversitenin bahçesine çadir kurdu.

Italyan Ögrencilerden 'Çadirli' Kira Protestosu
Italya’da Covid-19 salgini sonrasi enflasyon ve hayat pahaliliginda ki artis kiralara da yansidi. Artan kira fiyatlarindan sikayetçi olan Milano Teknik Üniversitesi ögrencileri, kira fiyatlarina protesto etmek amaciyla üniversitenin bahçesine çadir kurdu. Çevre Mühendisligi ögrencisi 23 yasindaki Ilaria Lamera uzun süreli ev arayisinda bütçesine uygun kalacak bir yer bulamadigini ve ortak paylasimli oda kiralarinin en az 700 euro oldugunu dile getirdi. Lamera daha sonra artan kira fiyatlarina dikkat çekmek için kampüs bahçesine çadir kurdu. Lamera’nin baslattigi harekete birçok kisi destek vererek, kampüs bahçesine kendi çadirlarini kurdu.

Milano Teknik Üniversite Rektörü Donatella Sciuto ise, Milano’nun sadece yaslilar ve varlikli insanlar için degil ögrenciler içinde bir sehir olmasi gerektigini vurgulayarak, ögrencilere destek verdi. Genç ögrencinin baslattigi eylem kisa sürede kendisi gibi ayni sorunu yasayan ülke genelinde ki birçok üniversite ögrencisini harekete geçirdi. Dünyanin en köklü üniversitelerinden olan Roma Sapienza Üniversitesi’nde de Rektörlük binasi önüne ögrenciler çadir kurarak, Lamera’ya destek verdi.

“Tüm üniversitelerin konaklama konusunu ikinci siraya koydugunu biliyoruz”

Protestoya destek veren ögrencilerden biri yaptigi açiklamada, “Italya’daki tüm ögrencilerin Milano Teknik Üniversitesi’nde Italyan veya dünya mükemmelligini görmek isteyecegi için bunun zor bir girisim oldugunu bilsek bile, üniversitelerin herkes için daha erisilebilir olmasini istiyoruz, ancak diger tüm üniversitelerin konaklama konusunu ikinci siraya koydugunu biliyoruz. Yurt konaklamasi ve emlak piyasasi gibi konulari” dedi.



“Azami tavan, kontrollü bir kira”

Bir diger ögrenci ise, “Üniversitenin kendisi kulüplere vb. katilma imkani sundugundan, tüm ögrencilerin Milano sehrini ve üniversiteyi deneyimleme firsatina sahip olmasini istiyoruz. Yerlesik olmayan ögrenciler için 19.00 veya 20.00’de trene binmek zorunda kalmadan sehri daha iyi deneyimleme firsati bulmalidirlar. Kiralamalar söz konusu oldugunda, azami tavan, kontrollü bir kira ve ikamet etmeyen ögrenciler için kullanilmayan yapilarin yenilemesini istiyoruz. Uygun ve sürdürülebilir kira fiyatlari sayesinde herkesin konaklama ihtiyaçlarini karsilayabilecek durumun olusturulmasini talep ediyoruz” ifadelerini kullandi.
Kaynak: İHA