Sirbistan'daki Silahli Saldirilarin Ardindan Halk Sokaga Indi

Sirbistan’in baskenti Belgrad’da geçen hafta düzenlenen iki silahli saldirinin ardindan “Sirbistan siddete karsi” sloganiyla 50 binden fazla kisi sokaga inerek, hükümeti protesto etti.

Sirbistan'daki Silahli Saldirilarin Ardindan Halk Sokaga Indi
Sirbistan’in baskenti Belgrad’da geçen hafta düzenlenen iki silahli saldirinin ardindan binlerce kisi sokaga indi. Muhalefetin çagrisi üzerine “Sirbistan siddete karsi” sloganiyla düzenlenen protestoya 50 binden fazla kisi katildi.

Göstericiler, açik alanda siddete tesvikin durdurulmasi, siddet içerikli programlarin yayindan kaldirilmasi, Sirbistan Radyo ve Televizyonu’nun (RTS) yönetimi ve Sirbistan’da hangi kanallarin yayinlayacagini belirleyen denetleme kurulunun istifasini talep etti. Geçen hafta 17 kisinin hayatini kaybettigi toplu saldirilarin sorumlusunun Içisleri Bakani Bratislav Gasic ile Güvenlik ve Istihbarat Ajansi Baskani Aleksandar Vulin olduguna isaret eden göstericiler, sorumlu bakan ve üst düzey yöneticileri istifaya çagirdi. Belgrad’in yani sira Novi Sad sehrinde de “Her sey durmali” sloganiyla gösteri düzenlendi.



Muhalefetten hükümete 12 Mayis’a kadar süre

Muhalefetin Sirbistan Meclisi’nde yalnizca “hükümetin ülkenin mevcut güvenlik durumundaki rolü” gündemiyle toplanmasini talep ettigi belirtilirken, hükümete taleplerin uygulanmasi için 12 Mayis’a kadar süre verdi. Muhalefet temsilcileri, taleplerinin gerçeklestirilmemesi durumunda yasanan trajedinin büyüklügüne uygun önlemlerin alinacagini duyurdu.

Sirbistan’daki silahli saldirilar

Belgrad yakinlarindaki Vracar’da 3 Mayis’ta Vladislav Ribnikar Ilkokulu’nda 14 yasindaki 7. sinif ögrencisi Kosta Kecmanovic’in düzenledigi silahli saldirida 8’i çocuk 9 kisi hayatini kaybetmis, 1 ögretmen ve 6 ögrenci yaralanmisti. Kecmanovic’in saldiriyi önceden planladigi ve kurbanlarin isimlerinden olusan bir liste hazirladigi ortaya çikmisti. Okul saldirisindan iki gün sonra ise Mladenovac’ta 21 yasindaki Uros Blazic, seyir halindeki araçtan otomatik tüfekle etrafa rastgele ates ederek 8 kisiyi öldürmüstü. Hükümet, yasanan silahli saldirilarin ardindan ulusal yas ilan etmisti.
Kaynak: İHA