Kanada, Çinli Diplomati Istenmeyen Kisi Ilan Etti

Kanada, Çin’in Uygur Türklerine yönelik politikalarini elestiren Kanadali milletvekilini hedef aldigi gerekçesiyle Çinli diplomat Zhao Wei’yi istenmeyen kisi ilan etti.

Kanada-Çin arasindaki iliskilerde tansiyon yeniden yükseldi. Kanada, Çin’in Uygur Türklerine yönelik politikalarini elestiren Kanadali milletvekili Michael Chong’u hedef aldigi gerekçesiyle Çinli diplomat Zhao Wei’yi istenmeyen kisi ilan etti. Kanada Disisleri Bakani Melanie Joly yaptigi yazili açiklamada, "Kanada, Zhao Wei’yi istenmeyen kisi ilan etmeye karar verdi. Açikça söyledim, iç islerimize hiçbir sekilde yabanci müdahaleye müsamaha göstermeyecegiz. Kanada’daki diplomatlar, bu tür davranislarda bulunmalari halinde evlerine gönderilecekleri konusunda uyarildi. Bu karar, tüm faktörlerin dikkatli bir sekilde degerlendirilmesinden sonra alinmistir. Demokrasimizi savunmanin son derece önemli oldugu konusundaki kararliligimizi koruyoruz" dedi.

Kanada Güvenlik Istihbarat Servisi (CSIS), 2021’de milletvekili Michael Chong ve ailesine yönelik potansiyel tehditler hakkinda bilgiler içeren Kanada’daki Çin etkisi hakkinda rapor yayinlamisti. Çin, Kanada’nin iç islerine asla karismadigini belirtmis, Chong hakkindaki raporun "gerçeklere dayanmadigini ve tamamen temelsiz oldugunu" ifade etmisti.

Kanada basininda yer alan haberlerde, Zhao’nun 2021’de Chong hakkinda bilgi topladigi belirtildi.

Çin ve Kanada arasindaki gerilim Huawei yöneticisi Meng Wanzhou’nun 2018’de Kanada’da tutuklanmasiyla baslamis, Çin’in olaydan 9 gün sonra 2 Kanadaliyi casusluk yaptigi iddiasiyla tutuklamasiyla yükselmisti. Meng ile 2 Kanadali 2021’de serbest birakilmisti.
Kaynak: İHA