Vali Memis Açiklamasi 'Havuzbasi Miting Alani Degil'

Erzurum Valisi Okay Memis, Istanbul Büyüksehir Belediye Baskani Ekrem Imamoglu’nun olayli mitingine iliskin "Kent meydanindaki program resmi olarak ilan edilmis bir miting alani degil" dedi. Erzurum Büyüksehir Belediye Baskani Mehmet Sekmen ise gelisen olaylarda tamamen provokasyonun oldugunu belirterek "Bir belediye baskani miting alanina karismaz. Il Seçim Kurulu miting alanlarini belirler" diye konustu.

Vali Memis Açiklamasi 'Havuzbasi Miting Alani Degil'


Erzurum Valisi Okay Memis, bir grubun Imamoglu’nun otobüsünü ve alandakileri tasladiklarini, saldirida bazi vatandaslarin da yaralandigini belirterek, “Istanbul Büyüksehir Belediye Baskani Sayin Ekrem Imamoglu Bey’in ilimize ziyaretleri vardi. Öncelikle sunu söylemek isterim ki kendilerinin ilimizi ziyaretleri miting tarzinda degil esnaf ziyareti tarzinda programlandirildi. Neden böyle çünkü 4 Mayis tarihinden itibaren seçim yasaklari basliyor. Ve 4 Mayis tarihinden itibaren seçimlerle ilgili bütün komuta zinciri Il ve Ilçe Seçim Surullarinda düzenleniyor olacak. Daha önceden bize yapilan müracaatlarinda miting alani olarak gösterdigimiz bir yer vardi orada yapilmadi. Daha sonra tabi bu 4 Mayis’tan önceki bir tarih, çünkü 4 Mayis’tan sonra miting yapilamayinca Sayin Imamoglu’nun ilimizi ziyaretleri Sayin Il Baskani bize ifade etiller. Biz de bu konuyla ilgili yetkinin Il ve Ilçe Seçim Kurullarinda oldugunun bununla birlikte bütün siyasi partilerin gerekli demokratik haklarini kullanabileceklerini ve böyle bir ziyaret oldugu takdirde her türlü tedbiri alacagimiz söyledik. Esnaf ziyaretinden sonrada uygun olan yerlerde konusma yapilacagi ve halka hitap edilecegi söylendi. Aslinda bu bir noktada miting gibi degerlendirilebilir. Ve biz çok fazla da yasaklayici davranmamak adina bu konuda bizim için önemli olan sayin misafirlerin güvenligini almak oldugunu ifade ettik.” dedi.



“Gerekli önlemleri aldik”

Ekrem Imamoglu’nun ziyaretini havaalanindan sehir merkezine gelene kadar ve ondan sonraki muhtemel konusma alanlarinda ve yapacagi konusma alanindan sonraki alanlarinda bütün güvenlik tedbirlerini aldiklarini belirten Vali Memis, “Çok üst seviyede tedbir aldigimizi söyleyebiliriz. Sayin Imamoglu havaalanina indikten sonra sehir merkezine geldi ve esnaf ziyaretinden sonra yapilacak olan muhtemel konusma yerlerinden biri olan Havuzbasi’na dogrudan yöneldiler. Bizimde orada gerekli güvenlik önlemlerimiz vardi. Binin üstünde polis memuru arkadaslarimizi buraya görevlendirmistik. Konusmasini yaptigi sirada bariyerlerin arkasinda su siseleri atilmaya baslandi ve kendileri konusmayi yarida birakarak havaalanina döndüler ve oradan ilimizden ayrildilar. Havaalanindan ayrilacaklari bilgisine sahibim. Tabi ki bizim devlet olarak görevimiz bütün siyasi partilerin yapacagi programlarda güvenlik tedbirlerini almak. Ama sunu ifade etmek isterim ki bugün burada Havuzbasi’ndaki o kent meydanindaki program resmi olarak ilan edilmis bir miting alani degil. Eger resmi alan olarak ifade edilmis bir miting alani olsaydi çok daha fazla güvenlik tedbiri alip bunu saglayabilirdik. Bizim yaklasimimiz yasaklayici bir yaklasim degil herkesin seçim ortaminda yasalarin mevzuatin bize vermis oldugu yetki çerçevesinde hareket edip gerekli güvenlik tedbirlerini almak." diye konustu.



“Erzurum’un genelini suçlamak dogru degil”

Olaylarda 17 kisinin saglik kuruluslarina müracaat ettigini ve bunlardan 9 kisinin tedbir amaciyla müsahede altinda tutuldugunu söyleyen Vali Memis, söyle devam etti: “Burada sunu özetle ifade etmek istiyorum, bu yasanan olaylarda Erzurum vatandaslarimizi katiyen tamami ve genelini böyle bir sorumluluk içerisinde olmamasi gerekir. Biz devlet olarak inceleyecegiz tabi ki özellikle sosyal medyada olsun medya kuruluslarinda olan hususlarda itibar etmeyin. Bizim bilgilendirmemiz çerçevesinde olayin yorumlanmasinin daha iyi olacagini degerlendiriyoruz.”

Baskan Sekmen: "Belediye baskani miting alanina karismaz"

Erzurum Büyüksehir Belediye Baskani Mehmet Sekmen, gelisen olaylarda tamamen provokasyonun oldugunu belirterek, “Basarisiz olacaklari bir seçim çalismasi karsisinda böyle bir yola girdiler. Bir belediye baskani miting alanina karismaz. Il seçim kurulu miting alanlarini belirler, Erzurum’da belirlenmis miting alani Yeni Miting etkinlik alani olan yani Sayin Cumhurbaskanimiz Recep Tayyip Erdogan Bey’in miting yaptigi alan olarak tespit edilmistir. Bu alanla ilgili 30 Nisan aksamina kadar miting yapacaklar müracaat ediliyor. 1 Mayis gününde de ayni güne denk gelen partilerin mitingleri Il Seçim Kuruluyla seçim heyetiyle toplanarak karara baglaniyor. Ben bu olay üzerine Il Seçim Kuruluna, parti mensubumuz AK Parti mensubumuza sordum ve Il Seçim Kuruluna da telefonla sordum, size böyle bir müracaat var mi? Cumhuriyet Halk Partisi Il Baskanliginin miting yapacagiyla ilgili herhangi bir yazili müracaatlari yok.” dedi.



“Bunlar kendileri dev aynasinda görüyor”

Baskan Sekmen, Havuzbasi Kent Meydani’nin bir miting alani olmadigini söyleyerek, “Kimsenin Erzurum’un huzurunu bozmaya hakki yok. Esnaf ziyareti yerine böyle bir yola basvurdular. Sehirlerini birakip baska yerlere gidiyorlar. Istanbullu deprem korkusu yasarken, bunlari yaptiklarina bakin. Bunlari tek derdi yikim. Erzurum’da da kargasa çikarmak için geldikleri belli. Imamoglu, buraya geliyor esnaf ziyareti yapacagiz diye ve hemen sehrin merkezinde bulunan alti otopark üstünde küçük bir meydan olan alanda miting yapmaya kalkiyor. Burasi bir miting alani degil. Kendilerine defalarca Valilik tarafindan, emniyet tarafindan söyleniyor. Gündüz de bizim hepinizin malumu, sali günü belediyemize aldigimiz araçlarin tanitimi vardi. Miting alaninda yaptik. Sadece üç bes arabamizi burada ilgili alana koyarak yani Havuzbasi’na koyarak, gelen vatandaslarimizdan talep üzerine görünümü saglamaya çalistik ve bu olay böyle olunca da erkenden araçlarimizi kaldirip götürdük. Fakat maalesef hazirlikli gelinmis. Bizzat ifade ediyorum taslar sopalar Cumhuriyet Halk Partisi grubu içerisinden. Zaten 150-200 kisilik bir grup bu böyle bir miting yapabilecek halleri yok. Bu hale düstükleri için ’nasil bir kaos yaratalim’ diye hem Erzurum mitingine gölge düsürmek hem Istanbul’da yapilan mitinge gölge düsürmek için gayret sarf eden bir hadise.”
Kaynak: İHA