Teknolojiye Direnen Meslek Açiklamasi Kalaycilik

Bir dönemin çok popüler mesleklerinden biri olan ve her köse basinda yapilan kalaycilik, gelisen teknoloji ve sanayi ile beraber unutulmaya yüz tutmus mesleklerden biri haline geldi.

Teknolojiye Direnen Meslek Açiklamasi Kalaycilik
1960’li yillarda neredeyse her köse basinda rastlanilan kalaycilardan çok azi günümüzde varliklarini sürdürebiliyor. Van’da 20 yildir kalaycilik yapan Izzet Sahin, insanlarin eskisi gibi bakirdan yapilan kaplari kullanmadigini, daha çok çelik tencerelerin tercih edildigini söyledi.

Kalayciliga 20 sene önce basladigini belirten Sahin, “Bakir kaplari bulamiyoruz. Bunun kiymetini bilenler getiriyor. Bakir kaplarda yapilan yemekler daha sagliklidir. Bakir tencereler çelik tencerelerden daha hizli yemekleri pisirir. Saglik açisindan da çok saglikli ve temizdir” dedi.

Kalaycilik mesleginin unutulmaya yüz tuttugunu ifade eden Sahin, “Kimse kalayci olmak istemiyor. Ben de insanlar magdur olmasin diye yapiyorum. Yeni nesil bu ise hiç yanasmiyor çünkü atesle oynuyoruz. Benim iki oglum var hiç yanasmiyor bu melege” ifadelerini kullandi.

Sahin, insanlarin günümüzde çelik tencere alip kullandigini dile getirerek, “Insanlar bakir kaplarini tamir ettirecek kimse de bulamiyor. Böylece de meslek unutuluyor. Bakirin bakimi da biraz zahmetlidir. Bakirin kalaylanmasi, törpülenmesi ve yikanarak kaldirilmasi gerekiyor. Insanlar tembellestigi için artik bu islemler yapilmiyor” seklinde konustu.

Kalaycilik ustasini her yerde bulamadiklarini söyleyen Sait Ekinci isimli müsteri ise “Ev esyalari kirildiginda veya karardiginda genelde atiyoruz. Böyle ustalarimiz oldugu zaman esyalarimizi getirip yaptiriyoruz. Yeni neslin de bu tür meslekleri ögrenip devam ettirmelerini istiyorum. Çünkü bu tür meslekler var oldukça insanlar daha az harcama yapacak ve tasarruf yapabileceklerdir” dedi.

Kaynak: İHA