Okulun Mutfaginda Biriken Atik Yaglari Kullanip Sabun Ürettiler

Amasya’da bir meslek lisesinde ögrenci ve ögretmenler pansiyon mutfaginda biriken atik yaglardan sinifta dogal sabun üretti. Atik yaglarin çevreyi kirletmesinin engellendigi geri dönüsüm örnegi çalisma sayesinde okulun sabun ihtiyaci da karsilanmis oldu.

Okulun Mutfaginda Biriken Atik Yaglari Kullanip Sabun Ürettiler
Amasya Sehit Gültekin Tirpan Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesindeki çalismaya ögrenciler Rahman Emin Kapusuz, Nuri Can Yaprak ve Biyoloji ögretmeni Imra Soylu’nun öncülük ettigi ekip imza atti. Her gün yemek pisirilen pansiyonda atik yaglar biriktirildi. Bu yaglar kostik ve suyla karistirilip bir dizi islemin ardindan sabuna dönüstürüldü. Çesitli sekiller verilen sabunlarin renklendirilmesi için de gida boyalari, portakal kabugu ve pancar kullanildi. Ilk etapta okuldaki tuvalet ve atölyelerin sabun ihtiyaci saglandi.

“Herkes bu sabunlardan yapabilir"

Bu sayede çevrenin korunmasina katkida bulunduklarini belirten Elektrik – Elektronik Teknolojisi alani ögrencisi Rahman Emin Kapusuz, “Aslinda herkes bu sabunlardan yapabilir. Simdilik okulumuzun ihtiyacini karsilamaktayiz. Destek gelirse seri üretim de yapabiliriz” dedi.

Ögrencilerine derslerde geri dönüsümün öneminden bahsederken bunu uygulamali olarak gösterip farkindalik olusturduklarini anlatan ögretmen Imra Soylu da, “Zararli olan bir maddeyi, atik yaglari dünya için faydali bir ürüne dönüstürebilecegimizi gördük. Zor olmadigini göstererek sabunumuzu ürettik. Evlerinde bile yapmayi düsünüyorlar” diye konustu.



"Tüm Amasya’yi bu çalismamiza katki vermeye bekliyoruz”

Amasya Milli Egitim Müdürü Mehmet Türkmen ise okul müdürü Niyazi Sisik’in getirdigi hediyelik sabunlari üreten ögrenci ve ögretmenlerini kutladi. Sosyal bir sorumluluk örnegi sergilendigine isaret eden Türkmen, “Üreten bir toplum olmanin faydalari görüldü.

Atik yaglari toplayarak hem dogayi korumus olacagiz. Hem de geri dönüsümle ilgili bir basari hikayesi yazmis olacagiz. Tüm Amasya’yi bu çalismamiza katki vermeye bekliyoruz” seklinde konustu.

Kaynak: İHA