Konya'da TAMIS Yöntemiyle Gerçeklestirilen Ameliyatla Sagligina Kavustu

Konya’da ilk defa Sehir Hastanesinde yapilmaya baslanan Transanal Minimal Invaziv Cerrahi (TAMIS) yöntemiyle kesisiz gerçeklestirilen ameliyatla bir hastanin kalin bagirsagindaki tümör çikartilirken, ameliyattan 1 saat sonra ayaga kalkan hasta sagligina kavustu.

Konya'da TAMIS Yöntemiyle Gerçeklestirilen Ameliyatla Sagligina Kavustu
Konya’da yasayan Ömer Dönmez (77), karninda yasadigi sanci nedeniyle Beyhekim Devlet Hastanesine basvurdu. Burada yapilan tetkiklerinin ardindan kalin bagirsaginda tümör tespit edilen Ömer Dönmez, Konya Sehir Hastanesine yönlendirilerek 3 Mayis Çarsamba günü ameliyata alindi. Ameliyat, Konya’da ilk defa Sehir Hastanesinde yapilmaya baslanan TAMIS yöntemiyle agrisiz ve kesisiz gerçeklestirildi.

20 dakikadan az bir sürede makattan girilerek kesisiz yapilan kanser ameliyatinin ardindan Ömer Dönmez, 1 saat sonra ayaga kalkti ve sagligina kavustu.

“Hastada herhangi bir iz olmadan tümörleri bölgesel çikarimla tedavi edebiliyoruz”

Ameliyati gerçeklestiren Konya Sehir Hastanesi Ögretim Görevlisi Genel Cerrahi Uzmani Op. Dr. Ersin Turan, “Hastamiz bize bir baska merkez hastanemizden tanisi koyulmus olarak kalin bagirsagin son kisminda bir tümör sikayetiyle yönlendirildi. Bu hastalarda normal prosedürde kolonoskopla çikarmayi deneriz ama bu tümör biraz genis sapli türdendi. Çikarima çok uygun degildi. Bu tümörler için açik ya da kapali kalin bagirsak çikarim ameliyatlari yapiliyor. Bizim son dönemlerde kalin bagirsak cerrahisiyle ugrasan kliniklerde, erken evre dedigimiz kalin bagirsagin tüm duvarini tutmayan, daha çok T1 olarak nitelendirdigimiz tümörlerde ise makattan girilerek hastada herhangi bir iz olmadan özel bir sistemle bu tümörleri sadece bölgesel çikarimla tedavi edebiliyoruz” dedi.



“Ameliyatimiz 20 dakikanin altinda sürdü”

Ameliyat öncesi hasta ve yakiniyla böyle bir yöntemden fayda görebilecegini konustuklarini aktaran Dr. Ersin Turan, “Ameliyat sonrasinda çok az bir yan etki olabilecegini ve basarili olacagini hastamiza anlattik. Hastamiz da bize güvendi sag olsun. Tabii ki devletimizin, Konya Sehir Hastanesinin bu ameliyati yapabilmemizde çok büyük katkisi var. Hastamizla konustuktan sonra bu ameliyati gerçeklestirdik. Ameliyatimiz kisa sürdü, 20 dakikanin altinda sürdü. Planladigimiz sekilde gerçeklesti. Herhangi bir komplikasyon olmadi. Hastamiz ameliyatinin 1’inci gününde taburcu olmaya hazirdi. Herhangi bir yerinde, vücudunda kapali yöntem kadar bile bir iz yok, bagirsak çikarimi yok. Genel durumu gayet iyi. Tam iyilik haliyle taburcu etmeyi planliyoruz” seklinde konustu.

Konya’da Sehir Hastanesinde TAMIS ameliyatinin ilk defa uygulandigini vurgulayan Dr. Turan, “Konya’da sik uygulanan bir yöntem de degil. Bu yöntem bu hastanede ve bölgede çok nadir uygulanan bir yöntem. Hastalarimiz açisindan bilinirliliginin artirilmasini istiyoruz. Daha fazla hastaya faydali olmak istiyoruz. Hastamiz ve biz yaptigimiz isten memnunuz” ifadelerini kullandi.

"1 saat kadar yatakta yattim sonra kalktim lavaboya gittim"

Karninda bir sanci oldugunu ve bu sancinin sirtina vurmasi sikayetiyle basvurdugunu anlatan Ömer Dönmez, “Buraya geldim, tetkiklerimi yaptilar. Kalin bagirsagimda tümör oldugunu tespit ettiler. Sag olsun hocam da bana ameliyat için gün verdi. Ameliyatin nasil oldugunu inanin bilemedim. Hatta ‘hani beni ameliyat edeceklerdi’ dedim. Bana güldüler, ‘ameliyat oldun sen’ dediler. Daha sonra odaya aldilar beni. 1 saat kadar yatakta yattim, sonra kalktim lavaboya gittim. Ne agri ne de sizi görmedim. Hala da agrim yok. Kendimi çok iyi hissediyorum, su anda yaya olarak istedigim yere giderim. Ameliyattan önce rahat gezip dolasamiyordum, simdi iyiyim” diye konustu.

Kaynak: İHA