Kamyon Soförlügünü Birakti, Asirlik Lezzeti Sofralarla Bulusturuyor

Kamyon soförlügünü birakti, kahvalti sofralarinin vazgeçilmezi asirlik lezzeti binbir zahmetle hazirliyor.

Kamyon Soförlügünü Birakti, Asirlik Lezzeti Sofralarla Bulusturuyor
Tokat’a tas firinda pisirilerek binbir zahmetle hazirlanan ’Tokat yaglisi’ asirlardir kahvalti sofralarinin vazgeçilmezi olmaya devam ediyor. Sabah saatlerinde kahvalti yapmak isteyenler ’Tokat yaglisi’nin oldugu firinlara akin ediyor. Yaklasik 100 yillik oldugu düsünülen yöresel lezzet un ve tereyagi karistirilarak elde ediliyor. Binbir zahmetle hazirlanan yöresel lezzet ’Tokat Yaglisi’ Oktay ustanin emekleriyle lezzetleniyor. Asil meslegi kamyon soförlügü olan Oktay Çelik, 7 yil önce çocukluk arkadasinin daveti üzerine pogaça imalatinda ise basladi.

Ilerleyen süreçte çocukluk arkadasiyla yollari Tokat’a düsen Çelik, burada yöresel lezzetlerden olan ’Tokat yaglisi’ni ögrenerek para kazanmaya basladi.

Ilk basladiginda komsularinin yapamazsin demesine ragmen Çelik, binbir zahmetle hazirlanan ’Tokat yaglisi’ni sofralarla bulusturuyor.

"Meslegi çabuk ögrenen birisi oldugum için ustaliga kadar yükseldim"

kamyon soförlügünü birakarak bu meslege basladigini belirten Oktay Çelik, " Bu Meslege Baslamadan önce benim asil meslegim kamyon soförlügüydü. Çocukluk arkadasim Nihat Çiçegin sayesinde kamyon soförlügünden Ordu Ünye de pogaça isine girdim. 7 yil kadar orada o isi yaptim, daha sonrasinda Nihat ustamiz oradan ayrildi. Isten ayrilinca Tokat civarina geldi, burada Tokat yaglisini ögrenmis. Bizi de buraya davet etti. Bende geldim burada ise basladim, daha önceden baska sehirlerde yasadigim için Tokat yaglisi nasil yapilir bilmiyordum. Ilk baslarda vardiyalarin degisimleri beni çok zorlamisti. Komsularimda sen bu isi yapamazsin demislerdi. Is birazda böylelikle inatta bindi bende izledigim birçok meslegi çabuk ögrenen birisi oldugum için ustaliga kadar yükseldim" ifadelerini kullandi.

"Tokat yaglisini ilk yaptigim zamanlarda çok sikinti çektim”

Baslangiçta bir çok sorunla karsilastigini belirten Çelik, "Tokat yaglisini ilk yaptigim zamanlarda çok sikinti çektim. Burada yasli bir ustalarimizdan; hangi undan yapilir, hangi yag kullanilir, nasil yapilir bunlari sorduk. Ilk baslarda oldukça bocaladik. Sonrasinda her seyi ögrenmeye basladik, hamurun bekleme süresi, kullanilan unun kaliteli olmasi gerektigini, yagin belirli bir sicaklikta sürülmesi gerektigini ögrendik. Zaman içerisinde de ustaligimiza ulastik. Yagli yapmak pogaça yapmak gibi olmuyor. Yagli pogaça göre daha zor yagli da hamuru yoguruyorsun ardindan zivalama yapip dinlenmeye birakiyorsun. Dinlendikten sonra merdane yardimiyla yuvarlak seklini veriyorsun. Hava sicakligina bagli olarak onunda bir zamani var. Hamuru merdaneyle açtigin zaman çekmeyecek kendini. Biraz daha beklettikten sonra yaglama dedigimiz asamaya geçiyorsun. Ardindan yumru halini verip hava sartlarina göre tekrar beklemeye aliyoruz. Bekleme asamasindan sonra tekrar merdane ile açtiktan sonra islem yapilan tarafa yumurtanin akiyla açiyoruz. Yirtilmamasina çok dikkat ediyoruz, yaginin içerisinde kalmasi ve lezzet vermesinden dolayi. Tekrardan beklemeye aliyoruz çünkü direk firina atarsak yagli çekme yapiyor. Beklemeden sonra da pisirme asamasina geçiyoruz. Yapilma süresi yaglinin miktara göre degisiyor. Tokat yaglisi baska bir hamur isine benzemiyor. Özel bir ürün zahmet isteyen bir ürün zaman ve sabir isteyen bir üründür. Ortalama olarak 5 veya 6 saatimi aliyor. Ortalama olarak 150 yagliyi 3 saate yakin bir sürede hazirliyoruz" dedi.

Kaynak: İHA