'Anadolu'dan Esenler' Belgeselinin 2. Bölümünün Galasi Gerçeklestirildi

Esenler Belediyesi tarafindan hayata geçirilen “Anadolu’dan Esenler” belgesel projesinin 2. bölümünün galasi gerçeklestirildi. Törene katilan Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Baskani Mustafa Sentop, “Esenler’e yerlesmis olan kardeslerimizin, köylerine dair tüm geleneklerini ve kültürünü bir araya getiren çok güzel bir çalisma” dedi.

Esenler Belediyesi tarafindan Türkiye’nin kültürünü, örf ve adetlerini ortaya koymak amaciyla hayata geçirilen “Anadolu’dan Esenler” belgesel projesinin 2’nci bölümü düzenlenen gala ile tanitildi. Gelecek kusaklarin kültürünü yakindan tanimasini hedef edinen “Anadolu’dan Esenler” belgeseli bu kez 12 sehrin 125 köyünün tarihi ve dogal güzelliklerini yürekleri isitacak karelerle ekranlara tasidi.

Dr. Kadir Topbas Kültür Sanat Merkezi’nde gerçeklestirilen programa TBMM Baskani Mustafa Sentop, Esenler Belediye Baskani M. Tevfik Göksu, Milletvekilleri ve çok sayida vatandas katildi.

Katilimcilara yapilan ikramlarin ardindan program, müzik grubunun sahne almasiyla basladi.

Belgeselin 2. Bölümünün gösterimi sonrasinda TBMM Baskani Sentop ve Esenler Belediye Baskani Göksu’nun konusmalariyla program son buldu. Programin sonunda, izlenilen belgeselin bir kopyasi TBMM Baskani Mustafa Sentop’a verildi.

Programda konusan Türkiye Büyük Millet Meclisi Baskani Mustafa Sentop “Çok güzel bir belgesel. Çok etkileyici. Bu ikincisi. Üçüncüsü de olacak insallah. Esenler’e yerlesmis olan kardeslerimizin, köylerine dair tüm geleneklerini ve kültürünü bir araya getiren çok güzel bir çalisma. Ben belediye baskanimiz Mehmet Tevfîk Göksu basta olmak üzere emegi geçen bütün arkadaslarima tesekkür ediyorum. Çok güzel bir çalisma insallah baska ilçeler ve illerde benzer çalismalar yaparlar. Tabi biz kendi yasadigimiz hayat içerisinde olan biteni o akis içerisinde çok farkinda olmuyoruz. Ama zaman geçtikçe tabi hem insan hafizasi hem toplum hafizasi yavas yavas unutmaya basliyor. Ben hukuk tarihi çalismis birisi olarak bunun kiymetini biliyorum. Bundan 50 sene sonra bugünlerde olan bitenlerin yasananlarin çogu unutulacak. En azindan detaylari unutulacak. Dolayisiyla bunlari kayit altina almak. Hele bir de günümüzde bu kadar imkanlar varken bunlarin kaydini görüntülü ve sözlü bir sekilde tarihe bir not düsmek gerekiyor" ifadelerini kullandi.

Esenler Belediye Baskani Mehmet Tevfik Göksu ise Esenler’in birçok göçmeni içerisinde barindiran bir ilçe oldugunu belirterek, "Insanlarin kendi acilarini hiç dikkate almadan unutamadigi tek yer dogdugu yerdir. Aslinda bir çok insan dogdugu yerde belki fakirlikle, belki yoklukla, belki imtihanla belki, aciyla ayrilmistir. Ama nedense ne olursa olsun dogdugu yeri unutamaz. Geçtigimiz sene yapmis oldugumuz Anadolu’da Esenler galasinda Sivas’in bir köyünden 63 yasinda bir abimize mikrofonumuzu uzattiklarinda orada kendisi ile mülakat yapan bizim belediyenin ekiplerine söyle bir ifade kullaniyor ’bak su gördügünüz taslar var ya belki sizin için bir sey ifade etmiyor ama o taslar, o agaçlar benim için o kadar kiymetli ki, çünkü burasi benim dogdugum köy’. Gerçekten insana Allah’in fitrat olarak verdigi insanin dogdugu yeri sevmesi fitratinin bir sonucudur. Onun içindir ki Hazreti Muhammed Aleyhissalatu Vesselam Mekke’den ayrilirken geriye dönüyor diyor ki ey Mekke ; ’bil ki vallahi de billahi de yaratilmislarin içerisinde en çok seni sevdim. Eger kavmim beni sürmeseydi ben buradan ayrilmazdim’. Çünkü Mekke’de dogmustu. Onun da fitrat geregi en çok sevdigi yerdir. Geçtigimiz günlerde 225 köyü bitirdik. Bugün de 300 küsür köyümüzün belgeselini hazirladik. Bundan sonra bu köy derneklerimiz kendi köylerine derneklerine davet ettiklerinde artik bu belgeselleri izletecekler. O köylerin bütün degerlerimi meshurlarini izletecekler” dedi
Kaynak: İHA