Sudan'da Çatismanin Taraflari Ilk Kez Suudi Arabistan'da Görüstü

Sudan ordusu ile Hizli Destek Kuvvetleri (RSF) temsilcileri, Suudi Arabistan’in Cidde sehrinde ön görüsmelere basladi.

Sudan’da Ordu Komutani Orgeneral Abdulfettah el-Burhan ve paramiliter güç Hizli Destek Kuvvetleri (RSF) Komutani Muhammed Hamdan Dagalo’nun temsilcileri arasindaki ilk görüsmeler, Suudi Arabistan’in Cidde sehrinde basladi.

Suudi Arabistan ve ABD tarafindan yapilan ortak açiklamada, “Suudi Arabistan Kralligi ve ABD, Sudan Silahli Kuvvetleri ve Hizli Destek Kuvvetleri temsilcilerinin 6 Mayis’ta Cidde’de ön görüsmelere baslamasini memnuniyetle karsiliyor” ifadeleri kullanildi.

Her iki tarafa Sudan halkinin çikarlarini göz önünde bulundurarak ateskes ve çatismaya son verilmesine yönelik müzakerelere aktif olarak katilma çagrisi yapildi. Açiklamada, “Suudi Arabistan Kralligi ve ABD, tüm Sudanli taraflarin katilimini içeren genisletilmis bir müzakere süreci için sürekli ve koordineli uluslararasi destegin sürdürülmesi çagrisinda bulunuyor” denildi.

Görüsmelerin ne kadar sürecegine dair bilgi paylasilmadi.

Çatismalarin baslamasindan bu yana ilk görüsme

Ordu ile RSF arasindaki gerilim, 5 Aralik 2022’de sivil hükümete geçisin ve demokratik seçimlerin önünü açmasi amaciyla imzalanan “çerçeve anlasmada” RSF’nin tamamen orduya entegre edilmesini içeren reformdan kaynaklaniyor. Ordu Komutani El-Burhan önceki yillarda isyancilara karsi savasmak için kurulan RSF’nin ordudan bagimsiz bir güç olarak hareket ettigini belirterek derhal orduya katilmasini, RSF lideri Dagalo ise bunun sivil bir yönetim ile gerçeklestirilmesini istiyor.

Taraflar arasinda yasanan anlasmazligin çatismaya dönüstügü 15 Nisan’dan bu yana 550 kisi hayatini kaybederken, 4 bin 926 kisi yaralandi.
Kaynak: İHA