Gal Arisiyla Mücadelede 'Torymus Sinensis' Böcegini Dogaya Saldilar

Zonguldak’ta orman köylülerinin önemli bir gelir kaynagi ve önemli bir odun disi orman ürünü olan kestaneye ariz yaptigi tespit edilen kestane gal arisina karsi faydali böcek olan Gökçebey’de bulunan Orman Zararlilariyla Mücadele Laboratuvarinda üretilen 512 adet "Torymus sinensis" Zonguldak Valisi Mustafa Tutulmaz, Orman Bölge Müdüra Faruk Bayraktaroglu, B.Ü Ögretim Üyesi Doç Dr. Yafes Yildiz’ in katilimiyla düzenlenen etkinlikle Kilimli ilçesine bagli Sirinköy köyü ormanlarina birakildi.

Gal Arisiyla Mücadelede 'Torymus Sinensis' Böcegini Dogaya Saldilar
2019 yilinda Zonguldak ve Bartin ormanlarinda görülen ve kestane ormanlarina zarar veren kestane gal arisi zararlisiyla mücadele için harekete geçen Zonguldak Orman Bölge Müdürlügü 2022 yilinda 1.640 adet Torymus sinensis’i zararin hasil oldugu alanlarda salim gerçeklestirmisti. Bartin Orman Fakültesi Ögretim Üyesi Doç. Dr. Yafes Yildiz katilimcilara gal arisi ile ilgili mücadele hakkinda bilgiler verdi. Bölge Müdürü Bayraktaroglu ise “Torymus sinensis, dogasi geregi sadece kestane agacina olusan gallere yumurtasini birakir. Yumurtadan çikan larva, kestane gal arisinin larvasindan beslenerek kestane gal arisini tüketip gallerden çikmasini engeller. Her yil düzenli üretimle kestane ormanlarimiza salinacak Torymus sinensis, yerlesik duruma geçerek sayisi artacak ve böylelikle kestane gal arisinin popülasyonunu baskilayip kestane agaçlarinda gal olusumunu azaltarak doga dengeye ulasacaktir. Bizlerin sevindiren nokta geçen yil salimi yapmis oldugumuz ’Torymus sinensis’ dedigimiz faydali böcek buraya yerlestigini görmek” dedi.

Zonguldak Valimiz Tutulmaz ise salim etkinliginin ardindan yaptigi açiklamada “ Ilimiz ve kestane ile ilgili üretim yapilan bütün iller için önemli bir dönüm noktasindayiz. 2021 yilinda 2.400 adet ve 2022 yilinda 1.640 adet yilinda saldigimiz böceklerin bu bölgede tutunmaya basladigini gördük. Bu önemli bir asama. Bu asamayi görmek bize ümit veriyor. Kestane bizim ilimiz basta olmak üzere önemli bir ürün. Bu ürünü bizim kaybetmememiz gerekiyor. Bunun içinde mücadele edilmesi gerekiyor. Mücadele kimyasal da biyolojik de olabilir. Ortami da zararli hale getirebiliyor. Biyolojik mücadele bu yönüyle dogal mücadele. Müdürümüzün de söyledigi gibi biraz zaman gerekiyor. Sevindirici tarafi yine üniversitemiz Orman Genel Müdürlügümüz bu konuda güzel bir is birligi yapiyorlar bundan uzun vadede bir sonuç çikacak buna inaniyoruz” seklinde konustu.

Kaynak: İHA