ATSO Baskani Bahar Açiklamasi 'Gida Enflasyonuna Önlem Alinmali'

Nisan ayi enflasyon oranlarini degerlendiren ATSO Baskani Ali Bahar, “Tüketici fiyatinda yillik enflasyon yüzde 43,68 olurken, fiyati en çok artan ürün kuzu eti oldu” dedi.

ATSO Baskani Bahar Açiklamasi 'Gida Enflasyonuna Önlem Alinmali'
Türkiye Istatistik Kurumu (TÜIK), Tüketici Fiyat Endeksi’nin (TÜFE) nisan ayinda, aylik bazda yüzde 2,39, yillik bazda yüzde 43,68 artis gösterdigini açikladi.

Yillik enflasyonun ise yurt içi üretici fiyatlarinda yüzde 52,11 oldugu belirtildi. Nisan ayi enflasyon oranlarina göre fiyati en çok artan ürünün kuzu eti olduguna dikkati çeken Antalya Ticaret ve Sanayi Odasi (ATSO) Baskani Ali Bahar, “Madde bazinda fiyati en çok artan gida ürünü yüzde 21,47 ile kuzu eti oldu. Özellikle kirmizi ve beyaz et fiyatlarindaki artis gida enflasyonunda belirleyici olmustur” diye konustu.



Gidada güvence sorunu

Gida enflasyonunun vatandasin yasam kalitesini düsürdügüne isaret eden Baskan Bahar, “Bu ülkemize özgü bir gida güvencesi sorununa dönüsmeye baslamistir. Yapilan kamuoyu arastirmalari, vatandasin ögün sayisini düsürürken, yüzde 62’sinin de et tüketimini azalttigini ortaya koymustur” dedi.

Tarimsal girdi maliyetlerinin artisi ve TL’nin deger kaybetmesinin gida enflasyonunda önemli bir rol oynadigina dikkati çeken Baskan Bahar, “Güncel kuraklik ve iklim degisikligi sorunlari eger önlem alinmaz ise ’gida enflasyonu’ ve ’gida güvencesi’ sorunlarini daha da siddetlendirecektir. Tarimsal gida piyasalarinda uzun vadeli, üretim planlamasi, verimlilik artisi, etkin destek politikasini içeren yapisal politikalara ihtiyaç vardir” diye konustu.



En yüksek aylik artis haberlesme grubunda

TÜFE ve aylik harcama gruplari itibariyla en yüksek artisin yüzde 5,93 ile haberlesmede oldugunu dile getiren Baskan Ali Bahar, “Yillik bazda en yüksek artis yüzde 66,62 ile saglik, yüzde 66,41 ile lokanta ve otel harcama gruplarinda oldugu görülmüstür. Ayrica TÜIK’in TÜFE verilerine göre yillik enflasyon gidada yüzde 53,92, egitimde yüzde 44,07, konutta yüzde 43,18 ve giyimde yüzde 13,82 düzeyinde gerçeklesmistir” dedi.

Yurt Içi Üretici Fiyat Endeksi’nin (YI-ÜFE) nisan ayinda bir önceki aya göre yüzde 0,8 artis gösterdigini belirten Baskan Bahar, sözlerini söyle sürdürdü:

“Yillik yüzde 52,11 düzeyinde gerçeklesmistir. Yillik ÜFE içeceklerde yüzde 113,06, ecza ürünlerinde yüzde 93,61, gida ürünlerinde yüzde 72,19 düzeyinde olurken, yillik enerji fiyatlarinda ise artis hizinda gerileme görülmüstür. Bunun nedeni aralik 2022’den itibaren küresel enerji fiyatlarinda yasanan asagi yönlü trend ve yurt içinde elektrik ve dogal gaz fiyatlarina yapilan indirimlerdir.”

Döviz kurlarinin son 6 aylik dönemdeki yatay seyri, küresel enerji ve emtia fiyatlarindaki düsüsün enflasyonun hizini yavaslattigini kaydeden Baskan Bahar, “Enflasyon Mart ayinda oldugu gibi baz etkisine bagli olarak gerilemesini sürdürse de yillik ortalama enflasyonun cari hizi TÜFE’de yüzde 65-70, ÜFE’de yüzde 120 bandinda seyretmistir. Ancak mevcut dis ticaret açigi yani sira enflasyonun temel belirleyicilerinden olan ithal hammadde fiyatlari USD bazinda tüm dünyada düsmesine ragmen ülkemizde TL bazinda artisi enflasyonla mücadeleyi güçlestirmektedir. Bunun yani sira ABD’de FED’in sert faiz artisi politikasi da uluslararasi sermaye akimlarini etkilediginden Türkiye’de Merkez Bankasinin hem fiyat ve hem de döviz kuru istikrarina yönelik politikalari üzerinde baski olusturmaktadir” ifadelerini kullandi.

Gelir-yasam makasi açiliyor

Yüksek enflasyonun gelir-yasam maliyeti makasini daha da açtigini dile getiren Baskan Bahar, “TÜIK’in açikladigi gida, egitim, saglik ve konut gruplarindaki fiyat artislari özellikle alt ve orta gelirli ailelerin harcamalari içinde agirlikli alanlari olusturdugundan bu grupta yer alan vatandaslarin hayat pahaliligini yogun bir sekilde hissetmelerine neden olmaktadir. Türkiye’de yüksek enflasyon bir yandan döviz girisini zora sokarken, diger yandan vatandasi döviz alimina yönlendirerek dolarizasyonu beslemektedir. Bu durum da kurlarin daha da yükselmesine ve sonuçta tekrar enflasyona neden olmaktadir” diye konustu.

Enflasyonla kalici mücadelenin önemini vurgulayan Baskan Bahar, “Hükümetin baslattigi enerji fiyatlarinda indirim uygulamasinin devam etmesi, temel girdi fiyatlarinin düsüsü ve döviz kurunun da makul seviyelere gerilemesi ve cari açik seviyesinin gerilemesi enflasyon ile mücadele için önem arz etmektedir. Ancak yüksek cari açik, döviz islemlerindeki devam eden kisitlamalar ve piyasada döviz kurunun yükselecegine dair güçlü beklentiler enflasyon ataletinin kirilmasini zorlastirmaktadir. Bu nedenle toplumda enflasyonun düsecegine dair olumlu beklenti ortaminin olusturulmasina ve reel sektöre döviz ihtiyacinin karsilanmasi bu mücadelenin önemli bir parçasidir” ifadelerine yer verdi.
Kaynak: İHA