Amasra'da 43 Madencinin Hayatini Kaybettigi Davada Mahkeme Ara Kararini Açikladi

Türkiye Taskömürü Kurumu (TTK) Amasra Müessesesine ait maden ocaginda 43 isçinin hayatini kaybettigi davada ara karar verildi. Mahkeme 7 tutuklu sanigin tutukluluk hallerinin devamina karar verirken davayi müsteki ifadelerinin alinmasi için 24 Temmuz 2023 tarihine erteledi.

Amasra'da 43 Madencinin Hayatini Kaybettigi Davada Mahkeme Ara Kararini Açikladi


Türkiye Taskömürü Kurumu (TTK) Amasra Müessese Müdürlügüne ait maden ocaginda 14 Ekim 2022 tarihinde -300 kotunda meydana gelen grizu kaynakli patlamada 41’i olay günü, 2’si ise tedavi altindaki hastanede olmak üzere 43 madenci hayatini kaybetti. Bartin Adliyesinde genis güvenlik tedbirleri altinda görülen davanin ilk durusmasi 25 Nisan 2023 tarihinde basladi.

Durusmada, Bartin Cumhuriyet Bassavciliginca hazirlanan ve Bartin Agir Ceza Mahkemesince kabul edilen iddianame okundu. Bilirkisi raporunun da yer aldigi iddianamenin okunmasinin ardindan tutuklu saniklar savunma yapti. Tutuklu saniklardan; Müessese Müdürü Cihat Özdemir, Isletme Müdürü Selçuk Ekmekci, Is Güvenligi ve Egitim Basmühendisi Volkan Soylu, Basmühendis Mehmet Tural, Müessese Müdür Yardimcisi Salih Atmaca, Emniyet Mühendisi Sahan Kahraman, Kartiyelerden Sorumlu Maden Mühendisi Levent Aydin ve Kartiyelerden Sorumlu Maden Mühendisi Ibrahim Aydin Mengeç’in savunmalarini tamamlamasi sonrasinda tutuklu saniklar müsteki avukatlarinin sorularina cevap verdi.

Davanin 4 gün süren ilk durusmasinin sonunda verilen ara kararda 8 tutuklu saniktan 7’sinin tutukluluklarinin devamina, Müessese Müdür Yardimcisi Salih Atmaca’nin ise adli kontrol karari ile tahliyesine karar verildi.

Davanin 3 Mayis 2023 tarihinde baslayan ve 3 gün süren 2’nci durusmasinda ise tutuksuz yargilanan saniklarin ve tutuklu-tutuksuz sanik avukatlarinin savunmalari dinlendi. Cumhuriyet Savcisi mütalaasini açiklayarak tutuklu saniklarin tutukluluk hallerinin devamina karar verilmesini talep etti.

Ara kararini açiklayan mahkeme heyeti tutuklu saniklar; Müessese Müdürü Cihat Özdemir, Isletme Müdürü Selçuk Ekmekci, Is Güvenligi ve Egitim Basmühendisi Volkan Soylu, Basmühendis Mehmet Tural, Emniyet Mühendisi Sahan Kahraman, Kartiyelerden Sorumlu Maden Mühendisi Levent Aydin ve Kartiyelerden Sorumlu Maden Mühendisi Ibrahim Aydin Mengeç’in tutukluluklarinin devamina karar verdi. Ayrica patlamanin meydana geldigi TTK Amasra Müessese Müdürlügündeki maden ocaginda degerlerin normale dönüp dönmediginin tespiti için her ayin 15’inde gaz ölçüm degerlendirilmesi yapilmasi ve bu çalismanin kameralarla kayit altina alinmasina karar verildi.

Davanin durusmasi müsteki ifadelerinin alinmasi için 24 Temmuz 2023 tarihine ertelendi.
Kaynak: İHA