Yagislar Yozgat'taki Baraj Ve Göletlerde Su Seviyesini Yükseltti

Küresel iklim degisikliginin tetikledigi kuraklik nedeniyle Yozgat’ta su seviyesi düsen baraj ve göletlerin büyük bölümünde kis ve ilkbahardaki yagislarin etkisiyle doluluk orani artti.

Yagislar Yozgat'taki Baraj Ve Göletlerde Su Seviyesini Yükseltti
Yozgat’ta geçen yil etkili olan kuraklik nedeniyle su seviyesi azalan baraj ve göletlerin doluluk orani kis ve ilkbahar yagislariyla artmasi sevinçle karsilandi. Sulama ve sebeke suyu ihtiyacinin karsilanmasina yönelik baraj ve göletlerde su seviyesinde yüzde 20 oraninda artis gözlendi. Son aylardaki mevsimsel yagislarla baraj ve göletlerdeki su seviyesinin yükselmesi, üretim yapan çiftçinin yüzünü güldürürken çiftçilere suyun tasarruflu kullanilmasi uyarisi yapildi.

Yozgat merkez, Organize Sanayi Bölgesi, Yerköy ve Kirsehir’in Çiçekdagi ilçesinin sebeke suyu ihtiyacinin karsilandigi Musabeyli Baraji’nda doluluk orani yüzde 44 su seviyesine ulasti, su miktarinin ise 23 milyon 92 bin metreküp oldugu belirtildi. Yozgat il merkezi sebeke suyuna takviye maksatli kullanilan Kirazli ve Cevdet Dündar göletlerinde ise doluluk orani yüzde 90’a ulasti.

Son 4 ayda yagislarda artis oldu

Iklim degisikligi nedeniyle dünya genelinde global bir su sikintisi oldugunu belirten Yozgat Bozok Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dekani Prof. Dr. Tugrul Yakupoglu, “Bu ülkemiz için de büyük bir problem. Bildigimiz gibi yurdumuz farkli su havzalarina bürünmüs durumdadir. Yozgat ili de gerek Delice gerekse de Çekerek irmaginin konumundan dolayi hem Kizilirmak havzasinda belli bir bölümü ile hem de Yesilirmak havzasinda yer almaktadir. Su havzalari üzerinden degerlendirdigimizde yagis miktarinda son 5 ayda yagislarda biraz artis oldu. 2022 yili ile karsilastirildiginda 2023 yilinin ilk dört ayinda yagan yagmurda yüzde 20’lik bir atisin söz konusu iken bu barajlarda yüzde 20’den daha fazla görünüyor. Sebebi ise yagislarin orografik mi cephe yagislari mi oldugu gibi özelliklere bagli olarak lokal olarak düsen miktar farklilasabiliyor. Biz barajlardaki su seviyesini daha da artmis bir sekilde görüyoruz” dedi.



"Tarim açisindan bu seneyi kurtardik gibi görünüyor"

Prof. Dr. Yakupoglu, suyun tasarruflu kullanilmasi gerektigine dikkat çekip çiftçilere uyarilarda bulunarak, “Özellikle hububat için, tarim alanlari için Orta Anadolu’daki ve Yozgat’taki tarim alanlari için bir avantaj anlamina geliyor. Çünkü kuru tarim sistemi, yani yagisa bagli tarim sistemiyle ziraati Orta Anadolu’da gerçeklestiriyoruz. Söyle bir yanlis algi olabiliyor ‘ne kadar çok yagarsa, devamli yagarsa iyi olur’ deniliyor ama yagisin da tarimsal sistemde olmasi gerektigi kadar, olmasi gerektigi zaman yagmasi gerekiyor. Suan da biz bu seneyi kurtardik gibi görünüyor, tarimsal açidan. Çiftçinin son yagislar ile yüzde 20’lik artisla birlikte yüzü güldü diyebiliriz. Çünkü barajlarin doluluk orani sulama kanallarini olumlu etkileyecektir. Bu su demek degildir, ‘bu artan yagis bize yeterli. Biz suyu istedigimiz gibi kullaniriz’ anlamina gelmiyor. Özellikle kullanilabilir suyun tarimda çok elzem oldugunu biliyoruz, suyu en fazla tarimda tüketiyoruz. Özellikle kullanilabilir suyu dogru tüketmemiz gerekiyor. Bunun için de kapali sistem sulama sistemlerinin tarla basina kadar kullanilmasi, tarla basina kadar gelen suyun kayiplarinin önlenmesi son derece önemli. Bunun için de Ziraat Fakülteleri olsun, Tarim Il Müdürlükleri olsun yetkili personelden bilgi alip, çiftçilerimiz bu minvalde hareket etmesi gerekiyor” seklinde konustu.

Kaynak: İHA