Sudan Ordusu, Ateskes Müzakerelerini Askiya Aldi

Sudan’da ordu, paramiliter güç Hizli Destek Kuvvetleri ile gerçeklestirilen ateskes müzakerelerini askiya aldigini duyurdu.

Sudan Ordusu, Ateskes Müzakerelerini Askiya Aldi
Sudan’da ordu ile paramiliter güç Hizli Destek Kuvvetleri (RSF) arasindaki çatismalarin sona ermesi için ABD ve Suudi Arabistan arabuluculugunda yapilan müzakereler durduruldu. Sudan ordusu, RSF güçlerinin hastane ve binalardan çekilmesini öngören kisa dönemli ateskesin maddelerine uymadigi ve ateskesi birçok kez ihlal ettigi gerekçesiyle görüsmeleri askiya aldigini duyurdu. Ordu sözcüsü Nabil Abdalla, anlasma ile ilgili bir sonraki adimi görüsmeden önce ateskes maddelerinin tam olarak uygulanmasi gerektigini ifade etti.

ABD’li ve Suudi Arabistanli arabulucular Pazartesi günü, ordu ve RSF’nin 20 Mayis’ta imzaladigi insani ateskesi 5 gün süreyle uzatma konusunda anlastigini açiklamisti. Ancak Sali günü Baskent Hartum ve Darfur’da çatismalar yeniden alevlendi. RSF, orduyu ateskesi ihlal etmekle suçlayarak kendilerini savunma haklarini kullanacaklarini ifade etti.

Sudan’da su ana kadar 7 kez geçici ateskes ilan edilmis, ateskeslerin tamami büyük bir ölçüde ihlal edilmisti.

Hartum’un çogu bölgesinde temiz suya erisim saglanamazken, elektrik haftada yalnizca birkaç saat verilebiliyor. Çatisma bölgelerinde hastanelerin dörtte üçünün hizmet disi kalmasi nedeniyle ülkedeki insani kriz derinlesiyor.

Sivil toplum kuruluslari tarafindan yayinlanan verilere göre Sudan’da 15 Nisan’dan bu yana devam eden çatismalarda bin 800’den fazla kisi hayatini kaybetti. Birlesmis Milletler’e (BM) göre bir milyondan fazla kisi ülke içinde yerinden edildi, en az 350 bin kisi ise komsu ülkelere kaçti. BM, 25 milyon Sudanlinin yardima ve korunmaya ihtiyaci oldugunu açikladi.

Kaynak: İHA