Edirne-Istanbul Arasi 1 Saat 10 Dakikaya Düsecek

Saatte 200 kilometre hiza uygun çift hatli insa edilen demiryolu ile Edirne-Istanbul arasi 1 saat 10 dakikaya düsecek. Edirne Valisi Hüseyin Kürsat Kirbiyik, Edirne’yi Istanbul’a baglayacak Kapikule Hizli Tren Hatti Projesi’nin 2024 yilinda Çerkezköy’den Kapikule’ye kadar olan hattaki tüm çalismalar bitmis olacagini belirtti.

Edirne-Istanbul Arasi 1 Saat 10 Dakikaya Düsecek
Türkiye’nin Avrupa ülkeleriyle yüksek standartli demir yolu baglantisini saglayacak Halkali-Kapikule Demir Yolu Projesi’nin ilk etabi olan Çerkezköy-Kapikule hattinin yilsonuna kadar bitirilmesi planlaniyor. Hattin tamamlanmasi ile Halkali-Kapikule Demir Yolu Projesi’nin yük ve yolcu tasimaciligi kapasitesini yüksek oranda artiracagi öngörülüyor.

Türkiye’nin Avrupa Birligi (AB) ile imza attigi en önemli ulasim altyapi projelerinden Halkali Kapikule Demiryolu Hatti Kapikule-Çerkezköy (ÇE-KA) Kesimi Insasi Projesi birçok ilki bünyesinde barindiriyor. Londra’dan Pekin’e uzanan Demir Ipek Yolu’nun Avrupa baglantisini olusturan Halkali-Çerkezköy-Kapikule Demiryolu Hatti’nda Asya ile Avrupa kitalarinin Türkiye üzerinde demiryolu ile baglanmasini saglayacak Halkali-Kapikule Demiryolu Hatti, Çerkezköy- Kapikule ve Çerkezköy- Halkali olmak üzere iki kesimden olusuyor.

Saatte 200 kilometre hiza uygun çift hatli insa edilen demiryolu ile Halkali-Kapikule arasinda yolculuk süresi 3 buçuk saatten 1 saat 10 dakikaya, yük tasimaciligi ise 8 saatten 3 saat 35 dakikaya düsürülmesi planlaniyor. 153 kilometrelik etabin yüzde 85 ‘i ise tamamlandi. Edirne Valisi H. Kürsat Kirbiyik, projenin Çerkezköy-Kapikule etabinin Tunca Nehri kenarinda devam eden viyadük çalismalarini yerinde inceleyerek yetkililerden bilgi aldi.

"3,5 milyonluk bir yolcu potansiyeline ulasabilecek"

Projenin Halkali-Ispartakule, Ispartakule-Çerkezköy ve Çerkezköy-Kapikule hatlarindan olustugunu ifade eden Edirne Valisi H. Kürsat Kirbiyik, Çerkezköy-Kapikule hattindaki çalismalarin hizli sekilde sürdügünü belirterek, "153 kilometrelik etabin yüzde 85’i tamamlandi. Sehrimizin Istanbul’la ve ülkenin geri kalaniyla olan entegrasyonunu en üst seviyeye çikaracak bir proje. Emegi geçenlere tesekkür ediyoruz. Ulasim süresi kisalacak Proje tamamlandiginda Istanbul’dan Edirne’ye yolcu ulasimi 1 saat 10 dakikaya kadar düsecek. Yük tasimaciliginda çok ciddi bir kapasite artisi olacak. Yillik 1 buçuk milyon ton olan tasima kapasitesinin 9,6 milyon tona kadar çikabilecegi hedefleniyor. Yine mevcut durumda yillik 500 bin yolcu kapasitemiz var. Bunun 3,5 milyonluk bir potansiyele ulasabilecegini degerlendiriyoruz. Projenin Edirne gibi serhat sehri açisindan son derece önemli bir kazanim olacak" dedi.



“500 milyon avronun üzerinde bir bütçeden bahsediyoruz”

Bu etapta fiziki gerçeklesmenin yüzde 85 seviyesinde oldugunu vurgulayan Vali Kirbiyik, “Bu takvimle ilerlendiginde projenin öngörüldügü gibi tamamlanmasini bekliyoruz. Avrupa Birligi destegiyle birlikte 500 milyon avronun üzerinde bir bütçeden bahsediyoruz. Tunca Nehri kenarina yapilan 680 metrelik viyadük için çalismalarin sürüyor. Agustos sonuna kadar viyadügün tamamlanacak. Sehir merkezi açisindan da önemi var. Daha önce bir dolgu alani üzerine konvansiyonel hat üzerinden tek hattan ulasim saglaniyordu. Hizli tren projesiyle bu 3 hata çikacak. Ikisi hizli tren tarafinda biri konvansiyonel hat olmak üzere 3 hat olusacak. Bu hat bir viyadük üzerinde olacak. Dolgu alani tamamen temizlendi, burada bir viyadük yapilacak. Viyadügün alti da otopark ve degisik faaliyetlerde kullanilacak” ifadelerini kullandi.
Kaynak: İHA