Bafra Ovasi'nda Çeltik Tohumlari Toprakla Bulusuyor

Türkiye’nin en uzun akarsuyu olan Kizilirmak Nehri’nin Karadeniz’e döküldügü yerde tasidigi alüvyonlarla olusan Bafra Ovasi’nda bu yil çeltik ekim alaninin 150 bin dekar olmasi bekleniyor.

Bafra Ovasi'nda Çeltik Tohumlari Toprakla Bulusuyor
Baliklar Mahallesi’nde “Tarim Arazilerinin Kullaniminin Etkinlestirilmesi Projesi” çerçevesinde Muhtar Turan Türk’ün arazisinde “Çeltik Tohum Dagitim ve Çeltik Ekim Töreni” yapildi. Baliklar Mahallesi’nde Bafra Kaymakamligi ve Bafra Ziraat Odasi tarafindan organize edilen törende protokol üyeleri çeltik alaninda ekim yapti. Daha sonra çeltik alanlarina dronla çeltik tohumu atildi.

Tören öncesinde konusan Ziraat Odasi Baskani Osman Tosuner, “350 bin dekar üzerine kurulmus bir ovaya sahibiz. Bunun yaklasik 2002 yilinda 127 bin dekarina çeltik ekimi yapildi. 2023 yilinda su ana kadar 110 bin dekar kayitli üyemiz var. Biz bu rakami 140 bin dekara yükselecegini umut ediyoruz. Bu gecikmenin de sebebi hava sartlarin soguk ve yagmurlu gitmesinden dolayi çeltik üreticilerimiz magdur oldu. Hava sartlari iyi olursa geçen seneden 10-15 bin dekar daha yükselecegini umut ediyoruz” dedi.

Bafra Kaymakami Cevdet Ertürkmen ise, “Tarim bir ülkenin gida tedarikini yaptigi nokta, onun güvenlik çizgisi, onun savunma hattinin basladigi yer haline geldi. Bugün Rusya-Ukrayna savasinda eger Türkiye araya girmeseydi, tahil koridoru ile bir konu gündeme gelmeseydi bugün dünyada ciddi bir tahil krizi, gida krizi ile karsi karsiyaydik. Artik günümüzde Bafra gibi tarimsal faaliyetin yogun oldugu ülkemizde gida ihtiyacinin karsilandigi alanlar bir ülkenin savunma hattinin ön cephesi haline geldi. Belki mübalaga ediyorum ama artik gelecekte, önümüzdeki dönem içerisinde mübalaga etmedigim, gerçek oldugu daha iyi anlasilacak. Gida arz güvenligini saglama noktasinda ve ürün basina aldigimiz ürün noktasinda üretim araçlarinin degismesi, dronla ilaçlama noktasinda, ekim noktasinda çagi yakalamak, maliyetlerimizi minimize etmek, kârimizi yükseltmek, üreticimizin, çiftçimizin elde ettigi geliri fevkalade onu memnun edecek tarzda bir hale getirmemiz gerekiyor” diye konustu.

Il Tarim ve Orman Müdürü Ibrahim Saglam ise, “Geçtigimiz yillara göre bu yil bir 10-15 gün ileri gitti. Çünkü yagislarimiz vardi. 2022 yilinda toplam Samsun ilimize baktigimizda 188 bin dekar alanda 142 bin ton rekoltemiz olustu. Bu yil 205 bin dekarla 215 bin dekar arasinda tahmin ediyoruz. Çünkü Ergene bölgesinde ve ekim alanlarinda bir azalma oldu. Su sikintisindan dolayi dünyada da oldu. Bugün ekip, 120 gün sonra tekrar hasadini yapacagiz. Hava sartlari simdilik normal gidiyor. Toplam Samsun’daki çeltik üretiminde geçtigimiz yil 125 bin dekar alani Bafra ilçemizde olmustu. Bu yil 140 ila 145 bin dekar arasinda Bafra ilçesinde bekliyorum, zaten ekilen tüm alanin 170-180’i Bafra ilçemizde var” seklinde konustu.

Törene Vali Yardimcisi Mahmut Halal, AK Parti Samsun Milletvekili Orhan Kircali, Belediye Baskani Hamit Kiliç, Ilçe Emniyet Müdürü Öner Bahçekapi, Ilçe Jandarma komutani Üstegmen Fatih Özer, Ilçe Tarim ve Orman Müdürü Mehmet Güres, daire amirleri ve çiftçiler katildi.

Kaynak: İHA