AB Yüksek Temsilcisi Borrell Ile Kosova Basbakani Kurti Slovakya'da Bir Araya Geldi

Avrupa Birligi (AB) Dis Iliskiler ve Güvenlik Politikasi Yüksek Temsilcisi Josep Borrell ile Kosova Basbakani Albin Kurti, Slovakya’nin baskenti Bratislava’da bir araya geldi.

AB Yüksek Temsilcisi Borrell Ile Kosova Basbakani Kurti Slovakya'da Bir Araya Geldi


Kosova ve Sirbistan arasindaki gerilim devam ederken, Avrupa Birligi (AB) Dis Iliskiler ve Güvenlik Politikasi Yüksek Temsilcisi Josep Borrell ile Kosova Basbakani Albin Kurti, Slovakya’nin baskenti Bratislava’da bir araya geldi. Bratislava Küresel Güvenlik Forumu (GLOBSEC) kapsaminda yapilan görüsmeye, AB Belgrad-Pristine Diyalogu Özel Temsilcisi Miroslav Lajcak’ta yer aldi.

Borrell sosyal medya hesabi üzerinden yaptigi açiklamada, görüsmede Kosova’nin kuzeyindeki gerilimi ele aldiklarini belirterek, “Mevcut durum tehlikeli ve sürdürülemez. Varilan anlasmanin uygulanmasina iliskin çalismalarimiza geri dönebilmek için acilen gerilimin azaltilmasina ve diyalog yoluyla bir çözüme ihtiyacimiz var” dedi.



“Sirp milislerin polise, KFOR’a ve gazetecilere yönelik saldirilari kabul edilemez”

Kurti ise görüsmeye dair yaptigi açiklamada, “Sirp milislerin polise, KFOR’a ve gazetecilere yönelik saldirilarinin kabul edilemez oldugu tekrar ifade edildi. Ileriye giden yol, demokrasiye, hukukun üstünlügüne ve Temel Anlasma’nin eksiksiz ve hizli bir sekilde uygulanmasina dayanmaktadir” ifadelerini kullandi.

“Acilen siyasi bir çözüme ihtiyacimiz var”

Lajcak ise, birçok toplanti ve konusmasi sirasinda Bati Balkanlar’daki durumu, özellikle de Kosova’nin kuzeyindeki gerilime degindigini belirterek, “Acilen siyasi bir çözüme ihtiyacimiz var. Siddet kabul edilemez” dedi.



Ne olmustu?

Kosova’da Sirplarin yogunlukta yasadigi Mitroviça, Zubin Potok, Leposaviç ve Zvecan belediyelerinde 23 Nisan’da yapilan erken yerel seçimler boykot edilmis, seçimi Arnavut siyasi partilerin adaylari kazanmisti. Geçtigimiz hafta Sirplar, Arnavut asilli baskanlarin belediye binalarina girmesine izin vermemis, bölgede gerginlik artmisti. Sirbistan Cumhurbaskani Aleksandar Vucic, Kosova’da tansiyonun yükselmesi üzerine orduya teyakkuz emri vermis, ordu sinira gönderilmisti. Çikan olaylarda 30 KFOR askeri yaralanmisti.
Kaynak: İHA